Kalevlastel tuleb palk välja teenida

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Seni pole Kalev/Cramo juhid korvpallurite palkade kallale kippunud, kuid leivaisade sõnul peavad mängijad oma palga välja teenima. Pildil Gregor Arbet.
Seni pole Kalev/Cramo juhid korvpallurite palkade kallale kippunud, kuid leivaisade sõnul peavad mängijad oma palga välja teenima. Pildil Gregor Arbet. Foto: Toomas Huik

Kalev/Cramo korvpalliklubi omanikud pole tänavu palju valusaid kaotusi kogunud meeskonna esitustega rahul. Seepärast soovitasid nad peatreener Aivar Kuusmaal sügavalt endasse vaadata, mängijatel aga palk ka tegelikult välja teenida.
 



Eile peeti Kalevi korvpalliklubis kriisikoosolek – treenerite kolmik andis klubi omanikele aru, miks meeskonna mäng nii suurelt kõigub ja kuidas saab juhtuda, et Eesti mõistes tipptasemel komplekteeritud seltskond kaotab korduvalt endast nõrgematele vastastele.

Viimati saadi valus nähvakas laupäeval, kui Kalev jäi alla Balti liiga tabeli lõpuosasse kuuluvale Liepajale ja sattus seisu, kus neid ähvardab liiga kohamängudelt eemalejäämine.  

Tõelises korvpalliriigis võinuks selliste esituste järel oodata treenerite vahetust. Kalevi asepresidendi Toomas Linamäe sõnul polnud neil see variant mõttes, kuid Kuusmaale anti mõista, et aeg oleks vaadata iseendasse.

«Kuusmaal tuleb endale selgeks teha, millal ja kus emotsioone välja näidata. Osa asju peab jääma treeningutele ja riietusruumi,» rääkis Linamäe. «Keerulistel hetkedel peaksid ka ülejäänud treenerid Kuusmaad aitama, mitte niisama pingil istuma.»

Mänedžer Kaarel Sibula vahendusel saatsid klubi juhid karmi sõnumi ka mängijatele. «Mehed peavad aru saama, et palk tuleb välja teenida – praegu nad lihtsalt saavad raha,» tõdes Linamäe. «Mina pidin omal ajal rabama 24 tundi ööpäevas, miks mängijatel peaks kergem olema?»

Seni pole juhid siiski töö­tasude kallale kippunud ja kõik kokkulepitud maksed on õigel ajal mängijatele laekunud.

Kuusmaa nägigi põhjust visata kivi ka enda kapsaaeda. «Mõnes olukorras olen tegutsenud liiga pehmelt, näiteks pärast häid esitusi korraldanud kergemaid treeninguid, pakkunud individuaalseid jõutreeninguid või lubanud puhkepäevi,» tunnistas ta.

Laupäevase kaotuse järel oli ta karmimas meeleolus ja määras järgmiseks päevaks jõutreeningu. Hoolealuste harjutamist jälgides jäi talle aga mulje, et pallurid ei andnud endale otsuse põhjustest selgelt aru. «Plaanivälises treeningus süüdistasid nad ilmselt treenereid. Nende näost oli näha küsimust, et miks ma pean puhkepäeval siin olema ja treenima,» märkis Kuusmaa.

Kalevlased ei pea sugugi kõiki allajäämisi häbenema, kuid Kuusmaa nentis, et hooaja jooksul on saadud mitu lubamatut kaotust. «Rakvere Tarvas, TTÜ, Perlas ja Liepaja on sellised meeskonnad, kellele ei tohi kaotada,» sõnas ta. «Saan aru, et spordis mõnikord selliseid asju juhtub, kuid näiteks laupäevase hävingu põhjuste kohta ei oska ma midagi öelda. Ma lihtsalt ei tea, miks see mäng nii läks.»

Linamäe andis aga mõista, et probleem võis peituda juba mänguks valmistumises. Kalevlastel polnud võimalik kasutada reedel oma kodusaali Kalevi spordihalli, kuid Kuusmaa loobus ka võimalusest harjutada alternatiivina Siili pallimängude majas. Seepärast piirduti vaid kangitreeninguga. «Tulevikus tuleb mänguks valmistumist tõsisemalt võtta,» edastas Linamäe klubi juhtkonna arvamuse.

Linamäe sõnul ei tehta lähiajal kaugeleulatuvaid plaane. Täna ootab Kalevit koduliigas mäng TTÜ/Kalev duubliga, reedel võõrustatakse Balti liigas Riia VEFi, pühapäeval tuleb samas sarjas külla Tartu Rock. «Nendes mängudes tuleb mehe eest väljas olla,» lausus Kuusmaa. 

Tagasi üles