Vändra varuväravavaht oli rahvuskoondises Itaalia vastu pingil!?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veiko Põldemaa.
Veiko Põldemaa. Foto: Kristel Lepik

Alessandro Del Piero, Gianfranco Zola, Paolo Maldini, Dino Baggio. Väärt plejaad nimesid. Kas vastab tõele, et 1995. aastal oleks koondisesärgis nende meeste vastu võinud joosta praegune Vändra JK Vapruse teine puurivaht Veiko Põldemaa (41)? Ajakiri Jalka uuris asja.

Vaikselt, kuid visalt hakkas sügise hakul vutiringkondades levima jutt Vändra JK Vapruse puurilukust Veiko Põldemaast, kes väidetavalt istus 1995. aastal peetud EM-valikmängus Itaalia vastu pingil. Kõlakat kuulis lausa mitmest allikast ja Jalka võttis südameasjaks tõe välja sõeluda! Kuidas käituda? Kõigepealt faktikontroll. Margus Luige hiigelteoses «Estonian Football 100 Years» pole selle Salernos toimunud ja võõrustajate 4 : 1 triumfiga lõppenud matši varumehi kirjas. Vastust ei paku jalgpalliliidu koduleht ning tühjade kätega jätab meid ka Google. Kõmuniite pidi tagasi liikudes jõuame vutifänn Žurawskini, kes ilmselgelt otsingumootoritega rohkem sina peal kui siinkirjutaja. Mees saadab Itaalia Jalgpalli Liidu veebilehelt pärit nimekirja, kus – aina imesta ja ohi – on Mati Pari ja Mart Poomi vahel protokollis Veiko Põldemaa (itaallastel oma Otto Wilhelm Masingut ei olnud, seepärast on neil kirjas Poldemaa).

Kahtluseuss peaks sellise allika peale minust juba kilomeetrite kaugusele roomama, kuid miskipärast ta seda ei tee. Kas tõesti jälgis toonane U21 koondise varuvaht mängu maailma ühe tugevaima vastu platsi kõrvalt? Põldemaale endale tuleb see kõik priske sürpriisina.

«Väga huvitav, see on mulle täielik üllatus,» muigab ta, kui olen koosseisu ette lugenud. «Kõik teised on ju mängumehed. Mina igatahes pingil ei olnud. Kihvt värk ikka, Eestis ei tohi protokollis number ka teine olla, võid kohe tehnilise kaotuse saada. Äkki me peaks ka nüüd 21 aastat hiljem saama?»

Kahtluseuss peaks sellise allika peale minust juba kilomeetrite kaugusele roomama, kuid miskipärast ta seda ei tee. Kas tõesti jälgis toonane U21 koondise varuvaht mängu maailma ühe tugevaima vastu platsi kõrvalt?

Kuidas Põldemaa nimistusse sattus, on kümneid aastaid hiljem raske öelda. Samas polnud jalgpallur kodus diivanil lösutamas, kui Martin Reim Eesti auvärava lõi, vaid istus 25. märtsil Arechi staadionil toimunud matšil tribüünil. Nimelt oli U21 koondis kaks päeva varem pallinud 350 kilomeetri kaugusel asuvas Catanzaros, kus itaallased lõid hilisema superstaari Christina Vieri juhatusel Toomas Tohveri valvatud väravasse seitse vastuseta palli. Kuna mõne päeva pärast ootas ees U21 matš Sloveeniaga (kus Põldemaa vahetas Tohveri punase kaardi tõttu kuuendal minutil välja Andres Operi), sõitis terve koondis vahepeal rahvusesindusele kaasa elama.

«Olime kogu meeskonnaga seal, vabu kohti enam polnud ja pidime suvaliselt treppidele maha istuma, korralik kammajaa,» meenutab Põldemaa olukorda. 

Itaalias toimunud U21 mängust on tal aga rohkem mälestusi. Oma silmaga sai piielda ka toonast saapamaa noortekoondise peatreenerit Cesare Maldinit.

«See oli kihvt elamus, noor poiss nägi ära, kuidas asjad käivad,» jutustab jalgpallur. «Oli korralik politseieskort, kõik plaksutasid meile. Eredalt on meeles, et pärast mängu ei saanud me õigel ajal tulema, sest Itaalia tüdrukud piirasid Vahur Vahtramäed.»

Ühes mitteametlikus rahvusesinduse kohtumises on Põldemaa aga ühe poolaja kirja saanud. Juhtus see 1995. aasta jaanuaris, kui Roman Ubakivi juhendatud koosseis mängis Vietnamis võõrustajate ja kahe kohaliku klubiga. Kui ametlikus mängus tõrjus palle Rain Vessenberg, siis 0 : 4 kaotusmatšis FC Hai Phongiga valvas väravat Põldemaa. Kagu-Aasiast tuleb esimesena meelde aga patseerimine.

«Mäletan, et jalutasime Vietnamis Ubaga (Ubakivi – toim.) mööda kitsaid tänavaid,» naerab mees. «Ta hüppas meie toast läbi ja ütles, et lähme linna peale. Uba pani ees, meie Vessuga (Vessenberg – toim.) uhasime järele. See oli kihvt värk. Tänav oli meeter lai ja mõlemal pool elasid inimesed.»

Praegu on mees ühe Pärnu kalafirma ostujuht ning aeg-ajalt peab mereelukaid soetama ka Raio Piiroja käest.

«Ta on minust küll noorem, aga ta oli juba väikesena agar ja tõsine tööloom,» sõnab Märt Siiguri juhendusel alustanud Põldemaa.

Pika jalgpallurikarjääri jooksul erinevaid pause pidanud mees on kaitsnud ka näiteks meistriliigas pallinud Pärnu JK Vapruse puuri. Viimased neli aastat on juba 14aastaselt Pärnu Kalakombinaadi meeskonnaga Türil laagris käinud Põldemaa esindanud Vändra JK Vapruse värve. Varumeherolliga on mees rahul, enesele on ta kõik juba tõestanud. Noored peavadki temast paremad olema, kuid väärt ja vajalikku konkurentsi suudab ta siiani pakkuda. 

Jalka vanemaid numbreid näeb: http://www.jalgpall.ee/jalka.php

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles