Johaugile määrati 14 kuu pikkune võistluskeeld (2)

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Therese Johaug Norra ajakirjanikele selgitusi jagamas.
Therese Johaug Norra ajakirjanikele selgitusi jagamas. Foto: SCANPIX

Norra antidoping määras Norra murdmaasuusatajale Therese Johaugile 14 kuu pikkuse võistluskeelu.

Oktoobris jõudis avalikkuse ette uudis, et Johaugi uriinist leiti anaboolse steroidi klostebooli kasutamise jälgi. Johaug selgitas, et kasutas päikesepõletusvastast kreemi Trofodermin, mis sisaldas tema teadmata keelatud ainet. Naisele määratud esialgne võistluskeeld hakkas kehtima 18. oktoobril ja pidi kestma 18. detsembrini. Värskelt määratud karistus tähendab seda, et Johaugi võib suusaradadel näha alles järgmise hooaja keskel.

Antidoping andis teada, et karistust leevendavaks asjaoluks olid Johaugi tunnistused selle kohta, et ta ei olnud teadlik, mis aineid päikesekreem sisaldab. «Olen tänulik, et juurdlust läbi viinud komitee uskus mind. Samas on mul raske mõista, miks sellisele eksimusele järgneb 14 kuu pikkune keeld,» ütles Johaug.

See tähendab, et Johaugil jäävad vahele järgmisel aastal toimuvad maailmameistrivõistlused, kuid 2018. aasta taliolümpial saab ta taas rajale tulla.

Eesti Antidoping nõukogu liikme Kristjan Pordi sõnul on karistus kavalalt määratud, kuid kellelgi trummi lüüa pole põhjust. «Süü tunnistati kohe üles ning keegi ei hakanud midagi kavaldama või vastu punnima,» loetles Port üles pehmendavaid asjaolusid. Standardkaristus anaboolse steroidi kasutamise eest oleks olnud neli aastat, vana koodeksi järgi aga kaks aastat.

Nii Johaugil, Rahvusvahelisel Suusaliidul kui Rahvusvahelisel Antidopingu Agentuuril on võimalik Norra Antidopingu määratud karistus edasi kaevata. Port suurt põhjust ühelgi osapoolel edasikaebamiseks ei näe. «Mul on tunne, et see on küllaltki kavalalt paigutatud karistus. Ta ei ole liiga väikene ega liiga suur. Kõigil on kerge ebamugavustunne, aga keegi ei saa ka väga kõvasti trummi lüüa,» jätkas Port.

Johaug tuli 2010. aastal Vancouveri mängudel teatesõidus olümpiavõitjaks, Sotši olümpialt võitis ta hõbeda ja pronksi. Maailmameistrivõistlustelt on ta koju viinud seitse kuldmedalit.

Trofodermini pakil on selgelt näha, et see sisaldab keelatud aineid.
Trofodermini pakil on selgelt näha, et see sisaldab keelatud aineid. Foto: FILIPPO MONTEFORTE/AFP
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles