Gunnar Männik: ületreening laste spordis

Gunnar Männik
, Spordiarst, PhD
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gunnar Männik
Gunnar Männik Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Ületreening ja sellest põhjustatud ülekoormusvigastused laste spordis on viimastel aastatel küllalt levinud ja spordiarstid puutuvad sellega tihti kokku. Selles seisundis on organism kurnatud treeningu vale ülesehituse, ebapiisava toitumise ja vedeliku tarvitamise ning lühikese taastumisperioodi tõttu. Ületreening kutsub lapse ja nooruki organismis esile tõsised psühholoogilised, füsioloogilised ja hormonaalsed muutused, mis kokkuvõttes viivad treenituse languseni.

Väga tähtis roll ületreeningu ja sellega seotud probleemide ärahoidmisel on magistrikraadiga treeneril, kes on oma ala asjatundja. Kahjuks pole Eestis selliseid laste ja noortega tegelevaid spetsialiste piisavalt. Ainuüksi treenerikursuste läbimisest ei piisa. Väga tähtis on ületreeningust tingitud sümptomite ärahoidmisel tunda lapse ja nooruki füsioloogiat, biokeemiat, anatoomiat ja psühholoogiat, mida õpitakse kõrgkoolis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles