Kas kohtunikud röövisid Sauelt medali?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eveli Saue
Eveli Saue Foto: Priit Simson

Eesti viimaste aastate parim laskesuusataja Eveli Saue testis MMi eel vormi sõjaväelaste MMil Sarajevos, paraku jääb võistlusest mõru maik suhu.

Mis siis juhtus? Protokolli vaadates tegi Saue teises tiirus ühe möödalasu ja sai kokkuvõttes 14. koha, kaotust võitjale Teja Gregorinile on aga koguni 3.15,02. Tegelikkus oli aga pisut teistsugune – Saue oli algselt finišis kolmas, kaotades võitjale 1.15,02. Kohtunike otsusega langes ta aga üldarvestuses 11 kohta madalamale.

«Kui jõudsin finišisse, siis oli medal olemas, olnuksin kolmas,» tõdes Saue.

Segadust tekitas esimeses lasketiirus juhtunu. «Esimesel lasul märk ei töötanud – lask tabas, aga märk ei kukkunud. Olin trahviringi alguses, kui Maris (koondise peatreener Maris Cakars – toim) tiirust karjus, et mul oli null,» selgitas Saue Postimehele. «Ma ei suutnud kohe ära otsustada, kas lähen trahviringile või ringile, seetõttu sõitsin umbes 5 meetrit trahviringi ja siis keerasin torbikute vahelt raja peale tagasi. Pärast žürii tükk aega vaidles selle üle ja otsustas, et mulle tuleb ajale kaks minutit lisaks panna. Mille eest täpselt, seda ei tea keegi.»

Tõsi, protokolli vaadates pole mingit märget, et Sauele on kaks minutit lisatud või mille eest, samas kui selliseid märkeid võib leida meeste protokollist.

«Üks versioon on, et anti sellepärast, et sõitsin torbikute vahelt,» arutles Saue. «Tegelikult peaks ümber keerama ja sõitma tagasi sinna, kus rajal eksisid ja siis õiget rada edasi sõitma, kuigi teoreetiliselt peaks selle eest üldse maha võtma, kui valet rada sõidad. Üsna segane värk.»

Vähemalt see läks kirja, et Saue läbis esimese tiiru eksimusteta. «See polnud ainult Maris, kes nägi, et kõik lasud läksid pihta, vaid ka teised treenerid nägid seda,» kinnitas Saue. «Protokolli läks see null kirja, aga ma ei tea, mida seal mõeldi või mille eest karistus määrati. Ju nad tahtsid millegi eest karistada ja nii läks. Eks ma võinuks ise ka teisiti käituda, sõita selle trahviringi ära ja siis võib-olla oleks pärast aega maha võetud. Aga ma ei olnud sellise võimalusega arvestanud ja ei osanud kohe õigesti reageerida.»

Tegelikult reeglite kohaselt ei tohiks treener sportlasega võistluste ajal lasketiirus üldse suhelda, ent Saue sõnul pole Sarajevos kõik päris nii, nagu ülejäänud võistlustel. «See süsteem ei toimi siin päris samamoodi, nagu päris võistlustel, kõik on natuke teistmoodi,» muigas ta. «Siin tõlgendatakse reegleid päris loovalt. MMil või MK-etappidel on kõik konkreetselt paigas ja tõenäoliselt ei saa juhtuda ka sellist asja, et märk ei tööta.»

Kuigi iseenesest oli see üsna ebameeldiv vahejuhtum, ei lase Saue end sellest eriti häirida. «Väga suurt vahet pole, mina tegin täiesti normaalse võistluse, lasin hästi ja sõitsin hästi. See, et teistel on asjast oma versioon, pole minu viga,» nentis ta. «Minu peaeesmärk oli vormi kontrollida ja see näitas, et seis on normaalne.»

Laskesuusatamise maailmameistrivõistlused algavad Venemaal Hantõ-Mansiiskis 3. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles