ROKi presidendi ähvardus venelastele: määrakem petturitele eluaegne keeld

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ROKi president Thomas Bach.
ROKi president Thomas Bach. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise Olümpiakomitee president Thomas Bach lausus päev enne järjekordse dopinguraporti avalikustamist, et tema meelest peaks kõikidele dopingutarvitamisega seotud inimestele kehtestama eluaegse olümpiakeelu.

Kanadalasest uurija Richard McLaren avaldab homme lõppraporti, mis peaks paljastama, kas väidetel Venemaa riiklikust dopinguprogrammist 2014. aasta Sotši olümpiamängudel on alust või ei. Bach leidis, et tõendid süstemaatilisest dopingutarvitamisest annaks õiguse määrata patustajatele eluaegsed karistused.

«Ma ei tahaks sellist inimest enam kunagi mitte mingis rollis ühelgi olümpial näha,» vahendab AP presidendi sõnu. Bach meenutas, et ROKi distsiplinaarkomisjoni esimehena määras ta eluaegse võistluskeelu Austria murdmaasuusatajatele, kes jäid dopinguga vahele 2006. aasta Torino talimängudel.

Samas võib olla raske tõestada, et sportlased dopingusüsteemi olemasolust midagi teadsid. Mais WADA poolt ametisse nimetatud McLaren peaks Sotši laborites toimunule senisest rohkem valgust heitma. Juulikuises vaheraportis kinnitas McLaren endise laborijuhataja Grigori Rodtšenkovi väiteid, et FSB agendid vahetasid seina sisse tehtud augu kaudu sportlaste musti uriiniproove puhaste vastu.

«Kas suudame tõestada, et sportlased teadsid?» arutles ROKi liige, advokaat Denis Oswald Genfis toimunud spordikonverentsil. «Asi pole selles, et me kardaksime Venemaa režiimis kõrgetel kohtadel töötavaid inimesi rünnata. Küsimus on rohkem seaduslikkuses. Kas saab karistada sportalasi, kes pole midagi valesti teinud?»

McLareni raportit on pandud hindama teinegi komisjon, mida juhib Šveitsi ekspresident Samuel Schmid. «Pole kindel, kas saame sportlaste vastu uurimist algatada,» lisas Oswald.

Samal ajal tahavad ameeriklased, et Bach osaleks 15. detsembril peetaval Kongressi istungil ja annaks ülevaate dopingu vastu võitlemisel tehtud viimastest edusammudest. «Kahjuks ei saa ma sinna sõita. Kuid annan neile kogu soovitud materjali mingil muul moel üle,» lausus Bach.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles