Norra advokaat: tean maailma muutvat nippi, millega Johaug päästa

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Therese Johaug.
Therese Johaug. Foto: Bjoerge, Stein / Aftenposten/NTB scanpix

Norra suusatähte Therese Johaugi ootab hetkeseisuga dopingu tarvitamise eest 14 kuu pikkune võistluskeeld, kuid advokaat Gunnar Martin rääkis väljaandele VG, et Johaug peaks pöörduma karistuse vaidlustamiseks hoopiski tsiviilkohtusse.

Rahvusvaheline spordiarbitraaž (CAS) kohtleb anaboolsete steroidide tarvitajaid karmilt. «Johaug võib väita, et õigusemõistmine on õigustühine. Siis ei peaks ta aru andma CASile, vaid tavakohtule,» arvas Martin, kelle meelest ei peeta antidopingureeglites praegu kinni punktist, mille järgi süüdistatav on süütu seni, kuni tema süü on tõestatud.

«Praegused põhimõtted, mille järgi sportlane on kohustatud võtma vastutuse ka siis, kui ta polegi tegelikult süüdi, tuleks kohtus vaidlustada,» lisas Martin. «Tõsi, tippspordis on see kindlasti üsna keeruline.»

Johaug pole ka ise eitanud, et kasutas keelatud ainete hulka kuuluvat klostebooli – küsimus on vaid selles, kas ta tegi seda teadlikult. Martini arvates võib Johaugi kaasus osutuda dopinguvastases võitluses revolutsiooniliseks. «Sellest saab uus «Bosmani juhtum», mis kantakse ajalooraamatutesse,» ennustas Martin, viidates 1990ndate aastate keskel põhjalikult jalgpalli üleminekuturgu muutnud sündmusele.

Ehkki Norra kirjutas teiste riikide seas juba 1989. aastal alla dopinguvastasele konventsioonile, on Martin vastava dokumendi põhjalikult läbi töötanud ning tema sõnul sätestab selle seitsmes punkt, et kodaniku põhiõigused peavad olema kõigest hoolimata kaitstud. Nii peab süüdistataval olema õigus ausale kohtupidamisele ning kehtib põhimõte «süütu, kuni pole tõestatud vastupidist». Martini arvates on vaja vaid esimest julget sportlast, kes söandaks kohtutee dopinguküttide vastu lõpuni käia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles