Kelly Sildaru esitus reilidel oli tegelikult läbi aegade parim?

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kelly Sildaru stiilinäide Dew Touril.
Kelly Sildaru stiilinäide Dew Touril. Foto: Dew Tour

Kelly Sildaru kaitses nädalavahetusel kindla võiduga oma mullust esikohta Dew Touri pargisõidus. Kui lõpuks edestas Sildaru teiseks tulnud Maggie Voisinit 6,01 punktiga, siis tegelikult oli tasemevahe eestlanna kasuks tunduvalt suurem.

Hüpetel lähimat konkurenti 16,67 punktiga edestanud Sildarul ei õnnestunud esitus reilidel kõige paremini, kuid päeva neljas tulemus selles vallas tõi kokkuvõttes ikkagi võidu. Samas oli Sildaru esimene laskumine reilidel niivõrd kõrge tasemega, et midagi sarnast ei ole naised varasemalt suutnudki.

Juba võistluse ülekande ajal teatasid kommentaatorid Sildaru esimese laskumise kohta, et nii kõrge tasemega sõitu ei ole nad varasemalt näinudki. Kuna eestlanna hüppas ühest reilist aga üle, siis läks kirja 67,33 punkti 100 võimalikust.

Võistluse järel kirjutas ka Denver Post, et Sildaru esimene laskumine reilidel oli tehniliselt äärmiselt keeruline ning varasemalt ei ole ükski naine midagi säärast suutnud.

Ka eestlasest freestyle-suusatamise kohtunik Riho Laast-Laas tunnistas Postimehele, et Sildaru esimene laskumine oli suurepärane, kuid ühest reilist üle hüppamine võttis kõvasti punkte alla. Kui trikk switch 5 oleks teisel reilil õnnestunud, siis oleks võistluse võitja olnud koheselt ka selge.

«Tegelikult oli Kelly reilidel konkurentidest mäekõrguselt üle. Lihtsalt esimesel laskumisel oli üks hüpe pool meetrit liiga pikk,» tõdes ta ning lisas, et avalaskumise teisel reilil õnnestumise korral oleks eestlanna punktisumma alanud kindlasti numbriga üheksa. «Kui ta oleks sellel hüppel reilile pihta saanud, siis oleks ta lõpuks teist kohta kokkuvõttes (hüpete ja reilide kogusummas) edestanud ligi 30 punktiga.»

«Kohtunike matemaatika on selline, et kui reilist üle hüpata, siis selle soorituse eest läheb kirja 0 punkti. Sama hästi oleks ta võinud reilist lihtsalt mööda sõita ja ta oleks laskumise eest ikka sama palju punkte saanud,» põhjendas Laast-Laas.

«Ega sellist sõitu ei olegi naiste seas varem nähtud. Selles mõttes olid kommentaatorite esmased reaktsioonid õiged, sest Kelly poolt pakutu oli võrreldes konkurentidega ikka täiesti teine tase,» sõnas ta. «Tema esimene sõit oli väga tehniline ja puhas sooritus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles