Venelased söötsid pimedatele tõstjatele salaja anaboolseid steroide

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõutõstmise üks osa on rinnalt surumine. Pilt on illustratiivne.
Jõutõstmise üks osa on rinnalt surumine. Pilt on illustratiivne. Foto: UESLEI MARCELINO/REUTERS

Reedel avaldatud sõltumatu uurija Richard McLareni Venemaad käsitleva dopinguraporti teisest osast tuli muuhulgas välja, et venelased andsid keelatud aineid isegi pimedatele sportlastele.

Raportis on toodud näiteid e-kirjadest, kus kurikuulus dopinguteadlane Grigori Rodšenkov tunnistab, et massiline dopingupettus on isegi tema arvates üle piiri läinud, kirjutas uudisteagentuur AP.

«See on häbiväärne. Treenerid söödavad dopingut isegi pimedatele, kellel pole toimuvast mingit aimu,» kirjutas Rodšenkov 2015. aastal Venemaa riikliku treeningukeskuse töötajale Aleksei Velikodnõile.

Rodšenkovi hämming tulenes faktist, et viis pimedat jõutõstjat oli samas treeninglaagris andnud dopinguproovi, mis näitasid anaboolse steroidi metandrostenolooni kasutamist. Kehtiva korra kohaselt tuli positiivsed dopinguproovid kiirelt kinni mätsida, nagu midagi poleks juhtunud.

Aasta varem oli Velikodnõi Rodšenkovilt palunud muuta ühe 15-aastase kergejõustiklase positiivne dopinguproov negatiivseks.

McLareni raporti teine osa kinnitas, et aastatel 2011-2015 said Venemaa riiklikust dopinguprogrammist kasu üle 1100 sportlase, nende seas ka paljud olümpiavõitjad ja maailmameistrid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles