Eesti Autospordi Liit: tehti kõik, et 2015. aasta Harju ralli oleks turvaline

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnetus Harju rallil: hukkusid 3 pealtvaatajat.
Õnnetus Harju rallil: hukkusid 3 pealtvaatajat. Foto: Eero Vabamägi

Mullu mais juhtus Harju rallil õnnetus, kus kurvis välja paiskunud masina all hukkus kolm noort inimest. Ametlik uurimine lõpetati süüdlast leidmata, kuid rallieksperdi sõnul tehti korraldamisel hulganisti vigu. Eesti Autospordi Liit leiab, et korraldajad tegid aga kõik, mis nende võimuses, et õnnetust ära hoida.

«See oli äärmiselt must ja kurb päev. Keegi ei taha kindlasti midagi sellist,» rääkis Eesti Autospordi Liidu peasekretär Margus Kiiver Postimehele. «Tuginedes olemasolevale infole, siis tegid korraldajad ja ametnikud kõik, et läbi viia turvaline ralli.»

Kiiver selgitas, et õnnetus juhtus läbi õnnetu juhuse, mille põhjustas teekatte muutus. «Tekkis teekatte muutumine, mille tagajärjel tekkis liivaauk. Tegemist oli sellel lõigul pinnase sisse lükatud teega,» kirjeldas ta.

2014. aastal oli õnnetuspaigaks olnud teelõigul veel ümberringi mets, kuid aasta aega hiljem oli seal juba tehtud lageraiet. Tee kvaliteedi halvenemisele võisid oma osa anda ka metsaveamasinad, millega langetatud puid metsast välja veeti.

«Teele tekkis auk, mis iga järgneva auto järel suurenes. Lõpuks lennutas see auk paraku ühe masina rajalt välja. Kui nullauto teelõigu läbi sõitis, siis oli kõik veel korras,» sõnas Kiiver. «Keelumärgid olid pandud sellistesse kohtadesse nagu tavapäraselt ikka – trampliini taha ja ka enne küngast oli keeluala.»

Võistlusele tegi turvaplaani G4S, mille vaatas üle autospordiliidu turvavaatleja, kellel on vajadusel õigus teha muudatusi. «Tema läbib raja mõned nädalad enne võistlust. Järgmine kord sõidab ta raja läbi kui asjad on juba paika pandud ja seejärel veel ka enne katset.»

Kiivri sõnul viidi õnnetuse järel läbi ka põhjalik politseiuurimine. Kuna nemad olid juhtumis nö kolmas isik, siis nemad ei ole oma silmaga uurimise tulemusi näinud. «Seetõttu ei ole saanud me materjalidega tutvuda. Võimaluse korral oleksime seda kindlasti teinud, kuid saame aru, et ka politseil on omad reeglid,» sõnas ta. «Asjaosalistelt võeti palju ütlusi ja jõuti järeldusele, et tegemist oli õnnetusjuhtumiga.»

Kiiver usub, et korraldajad tegid 2015. aasta Harju rallil kõik endast oleneva, et läbi viia turvaline ralli. «Juhtunu oli paljude halbade asjade kokkulangemine. 2015. aasta Harju ralli korraldajad ja ka kõikide teiste siinsete mootorispordivõistluste korraldajad teevad kõik, et läbi viia võimalikult ohutud võistlused,» sõnas ta. «Panen inimestele südamele, et nad ka ise tähelepanelikumad oleksid. Kindlasti olid ka antud juhtumi tagajärjel hukkunud inimesed ettevaatlikud, kuid korraga juhtusid mitmed halvad asjad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles