Tallinna Mõõk tuleb MMist esinduslikum

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Novosjolov
Nikolai Novosjolov Foto: Liis Treimann

Uskuge või mitte, kuid tänavune vehklemisturniir Tallinna Mõõk on osalejate poolest isegi tugevam kui oktoobris toimunud maailmameistrivõistlused.


Eelmise aasta lõpus otsustas Rahvusvaheline Vehklemisföderatsioon (FIE), et niigi kümnelt viiele vähendatud MK-etappidel on kohustuslikud videokordused ja seitse-kaheksa kohtunikku eksootilistest paikadest, kelle kulud jäävad korraldajate katta.

Tohututest lisakulutustest (varem läks turniiri korraldamiseks umbes 17 000, nüüd umbes 48 000 eurot – toim) hoolimata otsustas Eesti alaliit väljakutse vastu võtta. Juba siis võis ennustada, et kahanenud MK-etappide tõttu võib 4.–6. märtsini Kalevi spordihallis peetav turniir osalejate arvu poolest rekordeid lüüa, kuid tegelikult kujuneb võistlus isegi oodatust suuremaks. Kui seni hoidis rekordit 1990. aasta turniir 230 osalejaga, siis tänavu asub parimat vehklejat selgitama koguni 246 sportlast 38 riigist.

«Ma ausalt öeldes ei mäleta küll, et eelmisel aastal oleks mõnel MK-etapil nii palju võistlejaid olnud. Näiteks sel aastal Itaalias peetud etapil oli kohal 182 vehklejat,» märkis Eesti Vehklemisliidu peasekretär Jüri Salm. «Ja kui vaadata riike, kes kohal, siis pole tugevatest kedagi puudu, mis on esmakordne Tallinna Mõõga ajaloos.»

Esinumber jääb kõrvale

Kuigi maailma edetabeli liider, ungarlasest MM-pronks Gábor Boczkó jääb Tallinna tulemata, ristavad teiste hulgas mõõgad pingerea esimese 30 hulka kuuluvast mehest koguni 25, kelle seas maailmameister Nikolai Novosjolov ja itaallasest olümpiavõitja Matteo Tagliariol.

Kui MMil oli 193 osavõtjat ja igast riigist sai individuaalselt osaleda maksimaalselt neli sportlast, siis MK-etapil saavad tugevad riigid välja panna 12 sportlast, mis tähendab, et pealtvaatajate jaoks tasuta üritus on konkurentsi poolest isegi tugevam kui MM.

«Kas just tugevam, see on suhteline. MM on siiski palju tähtsam ja sportlastel on suuremad pinged peal, aga fakt on see, et tugevatest vehklemisriikidest on Tallinna Mõõgal osalejaid rohkem kui MMil. Kui mõnel riigil on koondises vaid üks potentsiaalne tiitlivõistluste medali pretendent, siis prantslastel, itaallastel või venelastel võib neid olla kümme,» märkis Salm.

Salm selgitas, et arv võib veel muutuda, kuna võib ette tulla haigestumisi või hiljaks jäänud registreerijaid, kuid suures plaanis ei tohiks rekordipüstitamine kahtluse alla sattuda. Paratamatult tekib aga küsimus, miks just Eesti osavõistlusele nõnda tormi joostakse. Loogilisem oleks, et sellised massid tuleks kokku mõnel Kesk-Euroopa etapil.

Väga pikad võistluspäevad

«Raske öelda, kuid üks põhjusi võib olla alatises heas korralduses, mis loonud tugeva maine,» mõtiskles kaua aega Eesti vehklemise esiturniiri korraldamisega tegelenud Tõnu Nurk. «Ka logistiliselt on turniir vehkleja jaoks väga mugav, kuna võistluspaik ja ööbimiskoht (Kalevi spordihall ja Olümpia hotell – toim) asuvad nõnda lähestikku. Teisalt on mõõkade näol väga meeldivad auhinnad välja pandud.»

Salm mainis teisegi põhjuse, miks tänavune Tallinna Mõõk vehklejate seas eriti populaarseks võis kujuneda. Nimelt hakatakse aprillis teenima OM-punke ning Eestis peetav osavõistlus on üks viimaseid, kus saab oma lähtekohta maailma edetabelis parandada. Ühtlasi on see üks viimaseid jõuproove enne suurt jahti.

Kuna korraldajariik võib võistlustulle saata 20 vehklejat, on tugevatasemeline turniir suurepärane võimalus noortele enesekindluse suurendamiseks.

«Esiteks saab parimatega vehelda ja teiseks, kui peaks õnnestuma ka suure nime üle võit võtta, annab see noorele tohutult emotsiooni. Pärast võistlust teeb ta trenni veel suurema innuga,» kinnitas Nurk.

Rohkete osavõtjatega kaasneb ka pisike miinus. Kuna korraldajad ei osanud sellist rahvamassi oodata, tuleb eelvõistluste päeval reedel algselt plaanitud kahe vooru asemel pidada kolm ning seega venib kell 11 algav võistlus õhtusse välja

«Päev tuleb 12-tunnine ja kohtunikel saab olema väga suur koormus. Kuna FIE määratud kaks kohtunikku jäid tulemata, siis praegu tegelemegi asendajate otsimisega,» tõdes Salm. «Kava on tihe ja palju tööd on teha, kuid saame hakkama.»

Turniiri on võimalik jälgida ka interneti vahendusel. Kahest võistluspäevast teeb otseülekandeid internetipõhine spordikanal Sport TV.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles