Dopingusaaga jätkub: kuus Venemaa tippsuusatajat sai võistluskeelu

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa sport peab seoses dopingusaagaga elama üle pidevaid tagasilööke.
Venemaa sport peab seoses dopingusaagaga elama üle pidevaid tagasilööke. Foto: Shamukov Ruslan/ITAR-TASS/SCANPIX

Rahvusvaheline Suusaliit (FIS) määras kuuele Venemaa tippsuusatajale võistluskeelu. Otsuse aluseks oli Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) eilne otsus algatada sportlaste vastu distsiplinaarjuurdlus.

Venemaa spordisüsteemi pihuks ja põrmuks teinud McLareni raportis väideti, et 2014. aasta Sotši olümpiamängudel tarvitasid just need kuus sportlast keelatud aineid. FIS ei avalda WADA koodeksile viidates uudises suusatajate nimesid, märkides, et jätab selle Venemaa alaliidu või sportlaste enda ülesandeks. Raportis avaldatud koode ja nimesid kokku viies on aga väidetud, et patustajate seas olid näiteks 50 km olümpiavõitja Aleksandr Legkov ja tema järel hõbemedali saanud Maksim Võlegžanin.

Venemaa portaali Sports.ru väitel tarvitasid dopingukokteili ka Nikita Krjukov, Aleksandr Bessmertnõhh ja Dmitri Japarov. Kui kaks viimast kuulusid koos Legkovi ja Võlegžaniniga rootslaste järel hõbemedali saanud teatemeeskonda, siis Krjukov võidutses koos Võlegžaniniga meeskondlikus sprinditeates. Kuuenda venelase nime pole seni avalikustatud, ent kui uskuda, et tegemist oli medalimehega, jääb valikusse veel ainult maratonis pronksmedali saanud Ilja Tšernoussov.

Vastavalt FISi antidopingureeglitele on kõigile kuuele suusatajale määratud esialgne võistluskeeld, mis hakkas kehtima eilsest ehk 22. detsembrist. FISi lehel pole ühegi eelpoolnimetatud sportlase profiili juures veel vastavat märget ehk nende staatus on endiselt «aktiivne», kuid teisalt on sama märge ka esialgset võistluskeeldu kandva norralanna Therese Johaugi profiilis.

Venemaa sporti on dopinguskandaalide valguses tabanud järjestikused tagasilöögid, murdmaasuusatamist puudutavatest otsustest väärib näiteks märkimist MK-sarja finaaletapi Tjumenilt äravõtmine. Etapi uut toimumiskohta pole FIS veel jõudnud määrata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles