Müstika: Kanter võitis ajakirjanike ja alaliitude arvestuses, kuid rahvalt punkte ei saanud (5)

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gerd Kanter (paremal) valiti parimaks nii ajakirjanike kui ka alaliitude poolt. Rahva lemmikuks olnud Rasmus Mägi valiti aga kokkuvõttes aasta parimaks meessportlaseks.
Gerd Kanter (paremal) valiti parimaks nii ajakirjanike kui ka alaliitude poolt. Rahva lemmikuks olnud Rasmus Mägi valiti aga kokkuvõttes aasta parimaks meessportlaseks. Foto: Mihkel Maripuu

Hääled on antud – hääletasid ajakirjanikud, spordialaliidud, rahvas – ning aasta sportlased välja selgitatud. Eile Tallinnas toimunud suurejoonelisel spordiaasta lõpupeol pärjatute hulgas oli neid, kelle võidus võis juba varem kindel olla, kui ka suuremaid ja väiksemaid üllatusi.  

Spordiaasta kõige olulisemal võistlusel, Rio olümpial, võitis Eestile ainsa medali sõudmise neljapaat. Ilmselt ei kahelnud keegi, et pronksise autasuga naasnud mehed saavad ka aasta võistkonna tiitli. Nii ka läks – esikohapunktid saadi kõigilt kolmelt hääletajate grupilt. See oli ka ainus niivõrd üksmeelne otsus.

Sõudjate jaoks on tegemist juba tavapärase saavutusega. Viimase 13 aasta jooksul on nad võitnud üheksa parima võistkonna tiitlit. Eriti vägev mees on seejuures Tõnu Endrekson, kes on parima meeskonna koosseisu kuulunud koguni kaheksal korral.  

Sama loogiline kui sõudjate triumf, tundus ka nende treeneri Matti Killingu parimaks valimine. Ajakirjanike ja alaliitude hulgas suuri kahtlusi ei tekkinud ning teenekas treener sai maksimumpunktid. Küll aga ei osanud rahvas Killingut nii kõrgelt hinnata, paigutades ta Tõnis Sildaru ja võrkpallikoondise peatreeneri Gheorghe Cretu järel alles kolmandale kohale. Kokkuvõttes sai Killing siiski napi võidu.

Küll aga tegi rahvahääletus arusaamatu karuteene Gerd Kanterile. Ajakirjanikud ja alaliidud andsid talle esikoha punktid, kuid rahvahääletusel ei mahtunud tänavu EMil pronksi saanud ja olümpial viiendana lõpetanud mees isegi esiviisikusse. See kukutas ta kokkuvõttes Rasmus Mägi järel teiseks. Mägi sai kõige rohkem hääli rahvahääletusel, ajakirjanikud ja alaliidud paigutasid olümpial 6. koha saanud, ent EMil kõrbenud mehe teiseks.

Naistest hindas rahvas kõige kõrgemalt Kelly Sildaru X-mängude võitu, kuid ajakirjanikud ja alaliidud eelistasid kaugushüppaja Ksenija Baltat. See tõstiski Rio olümpial 6. koha saanud naise parimaks.

Sildaru ei jäänud siiski võiduta – Eesti spordi tulevikutegija sai parima tiitli noorte arvestuses.   

Parim meessportlane

1. Rasmus Mägi 13 punkti (4 (ajakirjanikud) +5 (rahvas) + 4 (alaliidud))

2. Gerd Kanter 10 (5+0+5)

3. Ragnar Klavan 7 (3+4+0)

4. Martin Kupper 7 (2+2+3)

5. Tanel Kangert 6 (1+3+2)

6. Robert Täht 1 (0+1+0)

7. Ott Kiivikas 1 (0+0+1)

Parim naissportlane

1. Ksenija Balta 14 punkti (5+4+5)

2. Kelly Sildaru 12 (4+5+3)

3. Irina Embrich 10 (3+3+4)

4. Anett Kontaveit 5 (1+2+2)

5. Ingrid Puusta 2 (2+0+0)

6. Epp Mäe 1 (0+1+0)

7. Erika Kirpu 1 (0+0+1)

Parim võistkond

1. Paarisaeruline neljapaat 9 punkti (3+3+3)

2. Epeenaiskond 4 (2+0+2)

3. Võrkpallikoondis 3 (1+1+1)

4. Ott Tänak/Raigo Mõlder 2 (0+2+0)

Parim treener

1. Matti Killing 7 punkti (3+1+3)

2. Georghe Cretu 6 (2+2+2)

3. Tõnis Sildaru 4 (1+3+0)

4. Aleksander Tammert 1 (0+0+1)

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles