Šveitsi sajandi parimaks sportlaseks valitud rattur suri 97-aastaselt

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

97-aastasena lahkus siit ilmast Ferdinand Kübler, kes oli senimaani vanim elus olev Tour de France’i üldvõitja. Teenekas šveitslane oli viimastel aastatel kimpus kehva tervisega. Ta sai jõulud vastu võtta kodus koos lähedastega, kuid pidi seejärel külmetushaiguse tõttu Zürichi haiglasse minema. Taevastele rattaradadele läks Kübler neljapäeval, vahendab rattauudised.ee.

«Ferdi lahkus meie hulgast rahulikult, naeratus näol,» lausus tema abikaasa Christina kohalikule meediale.

Kübler sündis 1919. aastal Šveitsi põhjaosas Mathalenis. Profiratturiks tõusis ta 1940. aastal. Kübleri karjääri häiris Teine maailmasõda, kuid sellest hoolimata pälvis ta 1950. aastal Touri üldvõidu ja krooniti järgmisel hooajal Vareses grupisõidu maailmameistriks. Enne oli ta MMil võitnud pronksi ja hõbeda.

Hiljem tõusis Kübler kahel korral Tour de France’i ja Giro d’Italia kokkuvõttes poodiumile.

1955. aastal leidsid komissarid Touri ajal Kübleri hotellitoast dopingut. Mees ise eitas keelatud ainete tarvitamist, kuid loobus hooaja lõpus tippspordist. 1983. aastal valiti Kübler kodumaal sajandi sportlaseks ja 2010. aastal pälvis ta elutöö preemia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles