Einaste: vedasin Kümmelit ja pöidlahoidjaid alt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kein Einaste (pildil tagumine) tundis, et vedas Peeter Kümmelit ja pöidlahoidjaid alt.
Kein Einaste (pildil tagumine) tundis, et vedas Peeter Kümmelit ja pöidlahoidjaid alt. Foto: Priit Simson

Ületanud Holmenkolleni MMil paarissprindi viimase vahetuse järel finišijoone, kukkus vägilasekasvu Kein Einaste justkui niidetult maha. Kümmekond minutit hiljem seisis ta ülipettunud näoga ajakirjanike ees.



«Ma tunnen, et vedasin natuke nii Peetrit kui ka pöidlahoidjaid alt,» tõdes Einaste võistlusjärgses usutluses kurvalt.

Kümmel lohutas: «Kein ei tulnud siia mütsiga lööma, vaid pigistas endast kõik välja. Ma pole tema sõidus pettunud. Miks peaksin? Kes temast kiirem oleks olnud?»

Saanud Kümmelilt neljandalt positsioonilt vahetuse, tulnuks Einastel viimases vahetuses seda kohta hoida. Hiljem selgus, et piisanuks ka sellest, kui eestlased oleks finišijoone ületanud viiendana. Paraku möödusid Einastest nii Prantsusmaa kui ka USA ankrumees  ning nii tuli finaalist suu puhtaks pühkida. Finaalist, kuhu pääsemine oli mõlema mehe eesmärk, jäi lõpuks lahutama 7,9 sekundit.

Tegelikult olid ootused veel kõrgemad – norralasest treener Bjørn Kristiansen seadis latile 6. kohast kõrgema tulemuse. Lõpuks maandusid eestlased aga 11. positsioonil.

«Kas ma olen pettunud? Loomulikult. Ei läinud ju nii, nagu lootsime,» nentis Einaste ja lisas: «Olin keskpärane. Ka suusk oli keskpärane. Keskpärase suusa ja vormiga finaali asja pole. Hoolimata sellest, et võtsin endast nii palju välja kui suutsin.»

Einaste ei saanud enda sõnul suuska kuidagi tööle. Seetõttu otsustas ta pärast enda teist vahetust suuski vahetada. Ent ka uued lumelauad ei andnud soovitud tulemust. Samas nentis Einaste spordimehelikult, et vaid suusa taha edasipääs ei jäänud: «Oleks ise täna heas vormis olnud, pidanuks viiendana ikka lõpetama. Kahjuks seis nii hea polnud, kui lootsime.»

Ka Kümmel tõdes, et Einaste polnud eile tavapäraselt terav. Midagi jäi justkui puudu. «Sõidame Keiniga treeningul lõike koos ja seal on ta alati väga stabiilselt sõitnud. Täna polnud ta kahjuks nii terav. Ma isegi ei tea, miks,» arutles Kümmel, kelle sõnul võis omajagu ka raske raja taha jääda. «See on töörada. Väga-väga raske rada. Meie poolfinaal oli isegi matkamine – ma ei kujuta ette, mis esimeses sõidus võisteldes oleks saanud.»

Meeste sprinditeate võitis mõnevõrra üllatuslikult Kanada duo Devon Kershaw ja Alex Harvey, kes edestas lõpusirgel Norrat (Petter Northug ja Ola Vigen Hattestad) 0,2 sekundiga ning Venemaad (Aleksandr Panžinski ja Nikita Krjukov) 0,5 sekundiga. Võistlusjärgsel pressikonverentsil särasid kanadalased kui Holmenkolleni hüppemägi uduvabal päeval.

Küsimusele, mida see kuldmedal Kanada inimestele tähendab, vastas Kershaw naljatledes: «Usun, et see tähendab neile 25 inimesele, kes Kanadas murdmaasuusatamist naudivad, päris palju. Need, kes Kanadas murdmaasuusatamist jälgivad, on kindlasti õnnelikud.»

Naiste sprinditeates teenisid Piret Pormeister ja Triin Ojaste nagu mehedki 11. koha. Ka nemad jäid esimestena finaalist välja. «Kahju, et nii läks. Aga paarissprint nõuab kogemust. Midagi pole teha,» nentis Pormeister.

Tabloo

Sprinditeade

Naised. 1. Rootsi (Ida Ingemarsdotter ja Charlotte Kalla), 2. Soome (Aino-Kaisa Saarinen ja Krista Lähteenmäki) +3,3, 3. Norra (Maiken Caspersen Falla ja Astrid Uhrenholdt Jacobsen) +4,1 … 11. Eesti (Piret Pormeister ja Triin Ojaste).

Mehed. 1. Kanada (Devon Kershaw ja Alex Harvey), 2. Norra (Petter Northug ja Ola Vigen Hattestad), 3. Venemaa (Aleksandr Panžinski ja Nikita Krjukov) … 11. Eesti

Kahevõistlus

1. Jason Lamy Chappuis (Prantsusmaa) 25.31,6, 2. Johannes Rydzek (Saksamaa) +6,7, 3. Eric Frenzel (Saksamaa) +7,0, 4. Haavard Klemetsen (Norra) +37,6, 5. Todd Lodwick (USA) +38,8, 6. Bill Demong (USA) +49,3 … 31. Kaarel Nurmsalu +3.10,1, 33. Kail Piho +3.35,2, 40. Karl-August Tiirmaa +4.37,2, 50. Han-Hendrik Piho +6.15,4.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles