Dakari needus: esikohal olnud hispaanlase võidulootused kustusid taas

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joan Barreda.
Joan Barreda. Foto: RICARDO MORAES/REUTERS/SCANPIX

Dakari maratonrallil pidi taas ränga pettumuse üle elama hispaanlane Joan Barreda, kes jahib juba aastaid üldvõitu, kuid pole eri põhjustel selleni veel jõudnud. Ilmselt jääb tal võit võtmata ka tänavu, sest kohtunikud määrasid talle tunniajase trahvi.

Nelja päeva järel oli Barreda esikohal ja edestas lähimat jälitajat, Husqvarnal sõitvat Pablo Quantanillat 18 minutiga. Jujuyst Tupizasse viinud katsel tankisid aga kõik Honda sõitjad – Barreda, Paulo Goncalves, Ricky Brabec ja Michael Metge – keelatud kohas ning võistluste žürii otsustas neid selle eest karistada tunniajase trahviga.

Barreda langes seega enne tänast päeva seitsmendale kohale ja tema ebaõnn ei piirdunud sellega, kuna hispaanlane tegi tänagi navigeerimisvea ja kaotas umbes veerand tundi. Karistus kahandas tugevalt Honda lootusi lõpetada KTMi ülevõim Dakaril – Austria firma on püsinud maratonrallil löömatuna juba alates 2002. aastast. Samas elas ka KTM eile üle suure pettumuse, kui mullune võitja Toby Price kukkus, murdis jalaluu ja pidi katkestama.

Seitsmendat korda Dakaril osalev Barreda on pea alati olnud rajal üks kiiremaid mehi, ent võidulootuse on röövinud ebaõnn või enda eksimused. 2011. aastal debüteeris ta Aprilial, kuid kukkus juba teisel päeval ja katkestas. Aasta hiljem alustas Husqvarnal sõitev Barreda rallit esikolmikuaegadega, kuid kaotas siis tehniliste probleemide tõttu märkimisväärselt minuteid. Siiski õnnestus tal võita 10. katse ja lõpetada kokkuvõttes tublil 11. kohal.

2013. aastal oli Barreda kahe katse järel ralli liider, ent teelt eksimine ja probleemid kütusepumbaga kukutasid ta ralli lõpuks 17. kohale, võitjast Cyrile Despres’st kolme tunni kaugusele. Samas võitis hispaanlane tol aastal koguni neli katset.

2014. aastal võitis ta Hondal sõites koguni viis katset ja oli lõpetamas Marc Coma järel teisel kohal, kuni sattus eelviimasel katsel elektriprobleemide küüsi ja sai viimaks alles 7. koha. Tunamullu võitis Barreda kolm katset ja oli selles arvestuses jälle ralli edukaim mootorrattur, juhtides ka pikalt rallit. Võidulootuse röövisid aga kukkumine, mille tagajärjel hispaanlane pidi läbima ühel katsel 150 kilomeetrit ratast vaid ühe käega juhtides, ning seejärel kaotas ta tunde, kui tema tsikkel Salar de Uyuni soolakõrbe läbides üles ütles ja ta jõudis etapi finišisse alles kaasvõistleja järel köie otsas.

Mullu alustas Barreda taas rallit proloogi võiduga, ent kaotas siis tehniliste probleemide tõttu viis tundi ja otsustas kuuenda katse järel katkestada. Tänavuse ralli võit pole jätkuvalt päris võimatu, kuid hispaanlane vajab nüüd esikohaks mitme konkurendi ebaõnne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles