Eesti ja veel 18 antidopinguagentuuri nõudmine: Venemaa sport tuleb muust maailmast täielikult eraldada (4)

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa Antidopingu Agentuur.
Venemaa Antidopingu Agentuur. Foto: SCANPIX

19 riigi antidopinguorganisatsioonid tegid täna Iirimaa pealinnas Dublinis ühisavalduse, kus nõutakse kõikide Venemaa spordialaliitude väljaviskamist maailma spordisüsteemist. Teiste seas kirjutas pöördumisele alla ka Eesti Antidoping.

Rahvuslike antidopinguorganisatsioonide (NADO) koosviibimisel avaldatud pöörumine oli ajendatud detsembri alguses välja tulnud McLareni raporti teisest osast, kus tõestati Venemaa riikliku dopingusüsteemi olemasolu ja kirjeldati, kuidas aastatel 2011-2015 mätsiti kinni sadade Venemaa sportlaste kahtlased dopinguproovid.

«Pärast uute, ümberlükkamatute tõendite ilmnemist, et Venemaal oli paigas riiklik dopingusüsteem, nõuab NADO liidrite grupp, et Venemaa spordiorganisatsioonid tuleks eemaldada kõikidelt rahvusvahelistelt võistlustelt, kuni Venemaa sport ja antidopinguorganisatsioon on viidud täielikult vastavusse rahvusvahelise antidopingukoodeksiga,» seisis avalduses.

NADO ei nõudnud siiski automaatset võistluskeeldu kõikidele Venemaa sportlastele, vaid tegi ettepaneku tingimuste koostamiseks, et sportlased saaksid tõestada, et nad pole dopingusüsteemist mingit kasu saanud. Sel juhul saaksid nad võistleda neutraalsete sportlastena.

Lisaks nõutakse, et Venemaalt tuleb ära võtta absoluutselt kõigi rahvusvaheliste jõuproovide korraldusõigus.

Lisaks Eestile kirjutasid pöördumisele alla Austria, Belgia, Kanada,Horvaatia, Taani, Soome, Prantsusmaa, Saksamaa, Iirimaa, Jaapani, Hollandi, Poola, Sloveenia, Hispaania, Lõuna-Aafrika Vabariigi, Rootsi, Šveitsi ja USA antidopinguagentuurid.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles