Kaie Kand lõi kodus korra majja

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaie Kand (paremal) tõkkeid jooksmas. Pariisi EM oli neiu kinnitusel igapidi tema parim tiitlivõistlus.
Kaie Kand (paremal) tõkkeid jooksmas. Pariisi EM oli neiu kinnitusel igapidi tema parim tiitlivõistlus. Foto: AFP / Scanpix

Kaie Kand püsis kogu Pariisis kergejõustiku EMi viievõistluse jooksul noore koondisekaaslase Grit Šadeiko varjus ja juba tundus, et kuu tagasi Eesti meistrivõistlustel alanud võimuvahetus viiakse tiitlivõistlusel lõpuni.

 Kuid just siis leidis Kand endas jõudu joosta 800 meetrit päeva kolmanda tulemusega ja mis veelgi tähtsam, edestada Šadeikot peaaegu 12 sekundiga.

Punktitabel oli 21-aastase Šadeiko suhtes halastamatu – tema 4358 punkti vastu sai viis aastat vanem Kand kokku 4399 silma.

«Griti edestamine oli minu jaoks väga tähtis, võib öelda, et kord on taas majas,» sõnas enne poolteist aastat kestnud vigastusepausi kodust naiste mitmevõistlust valitsenud Kand naerdes. Lisaks taas esinumbriks kerkimisele tõusis Kand ka oma perekonna parimaks – hollandlasest eluskaaslane Erik Cadee pole tiitlivõistlusel nii kõrget kohta saanud.

«Kindlasti oli see igas mõttes minu parim tiitlivõistlus,» märkis kaheksandana lõpetanud Kand. Šadeiko oli kohe tema järel üheksas. Prantslaste rõõmuks noppis kulla Antoinette Nana Djimou Ida 4732 punktiga. Enne jooksu juhtinud leedulanna Austra Skujyte sai hõbeda ja Kandi treeningukaaslane hollandlanna Remona Fransen pronksi.

Tegelikult võinuks Kand koguda suuremagi punktisumma ja saada kõrgema koha, kuid mõlemad hüppealad ebaõnnestusid. Kõrguses piirdus ta 1.74ga, kauguses aga kõigest 5.97ga. «Treeningute põhjal olin veendunud, et hüpetes olen väga hea, kuid võistluses kadus tehnika täiesti ära,» nentis Kand. «Lõpuks ei osanud treener ka enam midagi öelda, iga hüpe oli erinev. Küllap mul hakkas peas midagi logisema.»

Poolteist aastat tagasi jalalõikusel käinud ja seejärel võistlustest eemal olnud Kand kinnitas, et sai seekord valuvabalt võistelda. Vigastusest paranemisest tingitud pikk paus oli kasuks ka teises mõttes – juba pool aastat Hollandis elav ja sealse treeneri juhendamisel harjutav naine tunneb end võisteldes vabamalt.

«Varem oli suur punnitamine, kuidas norme täita ja end pidevalt tõestada,» meenutas ta. «Nüüd tunnen end palju mõnusamalt. Samas lisas EM soovi sporti taas tõsisemalt suhtuda.»

Neli esimest ala hästi läbinud Šadeiko kirstunaelaks sai 800 m jooks. Enne starti pidid sportlased kogunemisruumis veerand tundi niisama istuma, areenile tulles peaaegu kohe startima.

«Ma pole selline tüüp, kes tuleb ja kohe jookseb – jalad olid täiesti kinni,» tõdes Šadeiko ja märkis, et ei näe kurvastamiseks põhjust. «Käik oli enam-vähem normaalne, vaid jooks jäi hinge kripeldama. Samas on juba hooaja lõpp ja ma olen tänavu palju võistelnud.»

Kogu talvine töö on siiski ettevalmistus suviseks seitsmevõistluse hooajaks. Mõlemad piigad loodavad just siis teha tegusid. «Saan viimast korda osaleda omavanuste võistlusel, üritan U23 EMist võtta maksimumi ja teha seda MM-normi täitmisega,» vaatas Šadeiko tulevikku.

Optimismiks on põhjust, seitsmevõistluses lisanduvad tema jaoks kaks tugevat ala – odavise ja 200 m jooks.

Kand soovib samuti suvel uuele tasemele pürgida. «Olen oma viletsamaid alasid järele aidanud, loodan, et odaviskeski küündin juba üle 40-meetri. Peamine eesmärk on MM,» kinnitas ta.

Esmaspäeval istub ta Pariisis bussi ja sõidab tagasi Hollandisse. «Praegu sujub seal kõik hästi, pole põhjust midagi muuta.»

Kergejõustik

Euroopa meistrivõistluste 1. päev

Naised

Viievõistlus: 1. Antoinette Nana Djimou Ida (Prantsusmaa) 4723, 2. Austra Skujyte (Leedu) 4706, 3. Remona Fransen (Holland) 4665, … 8. Kaie Kand 4399 (8,62, 1.74, 13.22, 5.97, 2.12,86), 9. Grit Šadeiko 4358 (8,32, 1.77, 12.23, 6.19, 2.23,54)

60 m tj: 1. Carolin Nytra (Saksamaa) 7,80, 2. Tiffany Ofili (Suurbritannia) 7,80, 3. Christina Vukicevic (Norra) 7,83.

Mehed

60 m tj: 1. Petr Svoboda (Tšehhi) 7,49, 2. Garfield Darjen (Prantsusmaa) 7,56, 3. Adrien Deghelt (Belgia) 7,57.

Kuul: 1. Ralf Bartels (Saksamaa) 21.16, 2. David Storl (Saksamaa) 20.75, 3. Maksim Sidorov (Venemaa) 20.55.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles