Grumier võttis Novosjolovilt väikse revanši

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailmameistrivõistluste finaali korduses pidi MM-tiitli omanik Nikolai Novosjolov (paremal) seekord tunnistama Gauthier Grumier’ 15:12 paremust.
Maailmameistrivõistluste finaali korduses pidi MM-tiitli omanik Nikolai Novosjolov (paremal) seekord tunnistama Gauthier Grumier’ 15:12 paremust. Foto: Raigo Pajula

Tallinna Mõõga vehklemisvõistlusel suurepäraselt esinenud Eesti esinumber pidi poolfinaalis vastu võtma kaotuse Gauthier Grumier’lt, kelle eestlane MMi finaalis oli alistanud.



Mullu novembris vehklemise kodumaa pealinnas Pariisis peetud MMil ei jätnud Novosjolov kahtlust, kes oli tol hetkel maailma parim, kui alistas finaalis kodupubliku lemmiku Gru­mier’ kindlalt 15:8. Pariisis peetud võistlusele detsembris tagasi vaadanud Eesti esimene vehklemismeister Boris Valdek kinnitas: «Kolja oli enesekindel ja valitses vastase üle. Ta oli areenil peremees.»

Kalevi spordihallis peetud Tallinna Mõõgal tundus põhiturniiri esimestes ringides taas, et Novosjolovi alistamiseks peaksid konkurendid end tõeliselt ületama. Novosjolov võitis esmalt ameeriklast Jimmy Moodit 15:5, seejärel alistas venelase Aleksander Velikanovi 15:7, kaheksandikfinaalis võitis ta 15:6 kanadalase Vincent Pelletier’, kes oli eelmises voorus olnud parem olümpiavõitjast Matteo Tagliarolist, ning pääsuks poolfinaali korealase Jin Sun Jungi 15:5. MM-finaali korduskohtumine Grumier’ vastu kulges võrdselt, kuid lõpuks pidi eestlane prantslase 12:15 paremust tunnistama.

«See polnud küll päris õige revanš, kuna tähtis on MM, kuid tema kodupubliku ees on ikka hea meel võita,» kinnitas prantslane võistluse järel.

Poolfinaali jõudmine (vehklemises tähendab see ühtlasi pronksmedalit – toim) pole paha tulemus ja arvestades seda, et veebruaris võitis Novosjolov Berliinis toimunud kõrgetasemelise turniiri Valge Karu, paistab mees suurepärases vormis olevat. Ise jäi ta tagasihoidlikuks: «Ju siis pole nii hea seis. Miks tema üldse ei kaota,» viipas Novosjolov Grumier’ poole.

Novosjolovi tusasel käitumisel on aga selge põhjus: ta on kirjutava pressi peale endiselt pahane artikli pärast, kus avaldati, et ta jättis treeneri Irina Embrichi ilma MM-tiitli eest saadud preemiast. Kahe tegevvehkleja koostöö lõppes aasta alguses ja meediast käis läbi, nagu teinuks Novosjolov Embri­chile liiga. Paraku polnud asjad nii mustvalged.

«Kirjutati teadmata faktidest. Isegi mu sõnu moonutati,» poetas Novosjolov pahuralt. «Võib-olla mu eesti keel pole nii hea (Novosjolovi eesti keel on ideaalilähedane – toim), kuid seda ma ikka tean, mida öelda.»
Mis puutub Grumier’ revanši, siis tegelikult jäi see poolikuks, kuna finaalis pidi ta vastu võtma 13:15 kaotuse sakslaselt Jörg Fiedlerilt.

«Ma ei tea, miks just mina täna parim olin, kuid loomulikult on mul hea meel,» kommenteeris dopingukontrolli siirdunud Fiedler, kellele see oli esimene MK-etapi võit.

Pühapäevases meeskonnavõistluses pakkus Eesti koondis samuti häid emotsioone, kui alistas kaheksandikfinaalis maailma edetabeli liidri Ungari 42:41. Paraku pidid eestlased seejärel vastu võtma 29:45 kaotuse hiljem turniiri võitnud Venemaalt. Eesti kaotas hiljem Norrale, võitis siis Ukrainat 33:29 ning sai kokkuvõttes 7. koha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles