Skandaal: maailma esimaletaja kaotas protesti märgiks meelega

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiinlannast suurmeister Hou Yifan otsustas protesti märgiks meelega kaotada.
Hiinlannast suurmeister Hou Yifan otsustas protesti märgiks meelega kaotada. Foto: ARBEN CELI/REUTERS/Scanpix

Mainekas Gibraltari maleturniir lõppes farsiga, kui naiste maailma edetabeli esinumber, hiinlannast suurmeister Hou Yifan kaotas viimases ringis oma vastasele kõigest viie käiguga. 22-aastane Yifan selgitas, et tegu oli protestiga – ta vihastas selle peale, et loositi kümnest ringist seitsmes vastamisi naismaletajaga.

«See ajas mind väga-väga närvi. Küsimus ei olnud ainult minus, vaid ka teistes naismängijates. Oleme maletajad ja tahame turniiridel näidata oma parimat mängu ning pakkuda nii korraldajatele kui ka malearmastajatele põnevust,» vahendab Telegraph Yifani sõnu.

Yifan kaotas viimases matšis endast edetabelis tagapool olevale meesmaletajale Babu Lalithile kõigest viie käiguga. Hiinlanna selgitas, et tema meelest korraldajad vassisid – loos pidanuks olema avatud, aga Yifani arvates valis korraldustoimkond tegelikult vastasseisud ise välja, asetades just naised omavahel vastamisi.

«Loosi korraldab masin, keegi ei koosta paare,» tõrjus korraldaja Brian Callaghan suurmeistri süüdistusi. «Aga ennast tema olukorda pannes saan ma aru, miks talle võis nii tunduda. Mitte et loos oleks vale olnud, ma lihtsalt mõistan, mis teda häiris. Kuid vahel lihtsalt juhtub nii ja suurel turniiril tuleb selliseid asju ikka ette. Seekord sattus osaliseks olema Yifan, ei muud.»

Callaghan lisas, et turniiri korraldajatele pakub Yifani osalemine ainult rõõmu, kuid andis seejärel ka mõista, et maailma esinumber ei tohiks endale selliseid trikke lubada. «Ta on naiste maailmameister ja sellega kaasnevad teatud kohustused. Kui ta järele mõtleb, saab ta ilmselt aru, et võinuks olukorra teistmoodi lahendada,» leidis Callaghan. «Õnneks ei ole ta kuidagi turniiri mainet kahjustanud, aga ma arvan, et enda mainet rikkus ta natuke küll.»

«See kohtumine läheb maleajalukku,» sõnas samuti turniiril osalenud Briti suurmeister Nigel Short. Malekommentaator Anna Rudolf lisas, et on toimunust täielikus hämmelduses. «Hou Yifan on üks maailma meeldivamaid ja viisakamaid maletajaid,» imestas ta.

Gibraltari turniir on avatud nii meestele kui ka naistele. Maailma edetabelis naiste arvestuses kindlalt esikohta hoidev Yifan on koondtabelis 105. kohal, kuid ta loobus võimalusest sel kuul Iraanis toimuvatel naiste maailmameistrivõistlustel oma tiitlit kaitsta, eelistades võistlemist meeste seas, kus tase on tavaliselt kõrgem. Naiste MMi varjutab ka asjaolu, et paljud tippmaletajad on keeldunud seal tänavu osalemast, kuna Iraan on kehtestanud naistele ranged riietumispiirangud ja nõuab nende täitmist kõikidelt võistlejatelt.

Vaata hiinlanna kaotust allolevast videost, kus kommentaatorid on toimuvast täielikus šokis!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles