Euroopa Meistrite liiga finaal on Bakuusse kolimisest ühe sammu kaugusel

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2015. aastal peeti Bakuu olümpiastaadionil Euroopa mängud.
2015. aastal peeti Bakuu olümpiastaadionil Euroopa mängud. Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/SCANPIX

Jalgpalli Euroopa Meistrite Liiga finaal võib 2019. aastal suure tõenäosusega toimuda Bakuus. UEFA andis teada, et kahe aasta pärast peetava finaali korraldamisele konkureerib lisaks Aserbeidžaani pealinnale veel vaid Madrid. Hispaania pealinnas peetaks finaal Madridi Atletico uuel kodustaadionil Estadio Metropolitano, mis valmib järgmiseks hooajaks.

UEFA otsustab finaali toimumispaiga septembris. Tegu oleks esimese korraga, mil mõni jalgpallimaailma suursündmus Aserbaidžaanis aset leiab. Madrid korraldas seevastu Meistrite liiga finaali viimati 2010. aastal, kui Santiago Bernabeul läksid vastamisi suursoosik Müncheni Bayern ja Milano Inter. Üllatuslikult sai 2:0 võidu Jose Mourinho juhendatud Inter.

Bakuu taotleb ka 2019. aasta Euroopa liiga finaali – juhul, kui üks konkurss võidetakse, langeb teise puhul nende kandidatuur mõistagi ära –, ent seal on neil hetkeseisuga veel kuus konkurenti. Euroopa tähtsuselt teise klubisarja finaali tahaksid endale ka Tbilisi, Glasgow, Sevilla, Istanbul Frankfurt ja Stuttgart. Kahe viimase puhul tuleb siiski arvestada, et lõpuks tohivad sakslased UEFA-le esitada vaid ühe linna kandidatuuri.

Viimane tähtaeg lõplike avalduste esitamiseks on 6. juuni. Tänavu peetakse Meistrite liiga finaal Cardiffis ja järgmisel aastal Kiievis, Euroopa liiga finaal toimub tänavu Stockholmis ja järgmisel aastal Lyonis.

Naftariik Aserbaidžaan on viimastel aastatel pannud kõvasti rõhku oluliste spordisündmuste korraldamisele. Tänavu toimus Bakuu tänavatel esmakordselt vormel-1 sarja etapp, 2015. aastal peeti pealinnas aga kõigi aegade esimesed Euroopa mängud, kus osales ligi 6000 sportlast viiekümnest Euroopa riigist.

Ka üritati kandideerida nii 2016. aasta kui ka 2020. aasta suveolümpiamängude korraldajalinnaks, ent Bakuu avaldus ei läbinud lõplikku valikusõela. 2015. aastal valmis Bakuus siiski 68 700 pealtvaatajat mahutav pretensioonika nimega Olümpiastaadion. Mööda Euroopa laiali jagatud 2020. aasta jalgpalli EM-finaalturniiri käigus võõrustab Bakuu kolme alagrupikohtumist ja ühte veerandfinaali, mis peaksid toimuma just sellel areenil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles