Alternatiivne Tartu maraton toimuks ilmselt kahel erineval päeval

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu maraton 2015. aastal.
Tartu maraton 2015. aastal. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Tänavuse Tartu maratonini on jäänud veel 20 päeva. Kuigi nädalavahetusel maha sadanud lumi aitas võistluste toimumisele kaasa, ei ole praegu veel selge, kas ning millisel viisil rahvaspordi suursündmus aset leiaks.

«Ma arvan, et on kuskil 2-5 sentimeetrit lund on nädalavahetusega juurde tulnud. Hetkel on ilmselgelt seda vähe,» lausus Tartu maratoni võistluste korraldaja Indrek Kelk. Eelmisel nädalal ütles Kelk, et maratoni originaalrajal toimumiseks oleks vaja veel vähemalt 15 sentimeetrit lund. Sellest loogikast lähtudes jääb praegu korralikust maratonist veel üksjagu puudu, kuid päris sentimeetri kaupa vajaminevat lumekihti ka mõõta ei saa. «Kõik oleneb allatuleva lumest, kas ta tuleb tuulega või ilma, kas ta on märg või kuiv,» selgitas Kelk.

Eelmise aasta maraton pidanuks toimuma 21. veebruaril, kuid otsus maraton ära jätta tehti juba 12. veebruaril. Hiljem maksis varakult tehtud otsus kätte, sest maratoni jaoks vajaminev lumi sadas siiski alla, kuid tehtud otsust enam muuta ei saanud. Tavaliselt on maratoni toimumine otsustatud võistlusnädala esmaspäeval, tänavu võib see lükkuda mõne päeva võrra veelgi kaugemale. «Korraldamise kontekstis on vaja minimaalselt 50-60 tundi ette teada, kuhu poole tormata,» selgitas Kelk.

Kui maraton tänavu originaalrajal ei toimu, oleks varuvariant korraldada üritus Tehvandil. Täna alustati seal ka lumetootmist ning kokku püütakse saada 5,2 km pikkune ring. Pikk võistlusdistants proovitakse teha vähemalt 30 km pikkuseks, sest siis läheks see pikamaa MK-sarja võistlusena arvesse. Tavasuusatajate jaoks tähendaks alternatiivrajal toimuv maraton aga pigem avatud raja sõitu.

«See ei saaks olema tavapärane massistardiga maraton. Teeksime grupistardid ning võimalik, et maraton toimuks kahel päeval. Me võtaksime küll aega, kuid tulemusprotokoll tehakse tõenäoliselt ainult eliitvõistlejatele, teistel jääks rõõm tabelis aegu võrrelda,» ütles Kelk.

Järgmise aasta maratoni stardinumbrit alternatiivrajal sõidetud maraton ei mõjutaks. «Vaataksime ikkagi 2015. aasta tulemusi. Kui osalejal aga varasemalt tulemust ei ole, siis annab ka alternatiivrajal sõidetud aeg korraldajatele võimaluse tema tulemust hinnata. Päris mahavisatud aeg see ei oleks, kuid prioriteet on ikkagi korraliku maratoni aeg ja tulemus,» jätkas Kelk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles