Keeld pikeneb: IAAF ei luba Venemaa kergejõustiklasi suvisele MMile

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Odaviskaja Maria Abakumova oli üks neist, kes 2008. aasta proovie kordustestimise järel dopingupatuseks tembeldati.
Odaviskaja Maria Abakumova oli üks neist, kes 2008. aasta proovie kordustestimise järel dopingupatuseks tembeldati. Foto: Krasilnikov Stanislav/Itar-Tass/Scanpix

Rahvusvaheline Kergejõustiku Liit (IAAF) teatas, et hetkeseisuga Venemaa sportlaste võistluskeeldu ei tühistata ning seega jääksid nad eemale ka tänavu suvel Londonis toimuvatest maailmameistrivõistlustest. IAAFi töörühma väitel pole dopinguskandaali keskmesse sattunud Venemaa katsed süsteemi reformida vilja kandnud ja nende võistluskeeld peaks kehtima vähemalt novembrini, kirjutab The Guardian.

Uurimisrühma juhi Rune Anderseni sõnul on venelased küll teinud edusamme, kuid pärast riikliku dopingusüsteemi paljastamist ei ole need olnud piisavad. Lisaks on dopingukontroll Venemaal endiselt puudulik ja valitsusametnikud keelduvad probleemi ulatuslikkust tunnistamast. Nii ei jäänud Andersenil enda väitel üle muud, kui soovitada võistluskeelu pikendamist.

«Venemaa sportlasi ei saa mingil juhul lubada võistlema enne, kui Venemaa Antidopingu Agentuur taas toimima hakkab. Kui kõik läheb plaanipäraselt, juhtub see 2017. aasta novembris,» selgitas Andersen. «See tähendab, et me ei soovita Venemaa koondise ja Venemaa kergejõustikuliidu õigusi varem taastada.»

Samas lubab IAAF oma puhtust tõestanud venelastel neutraalse lipu all võistelda. Selleks tuleb neil esitada IAAFile tõendid, et neid on väljaspool Venemaad korrapäraselt testitud. Praegu on vastava palvega juba IAAFi poole pöördunud 35 Venemaa kergejõustiklast.

IAAFi presidendi Sebastian Coe sõnul on nii võimalik puhtaid sportlasi kaitsta. «Oleme alati tahtnud anda võimaluse neile, kes suudavad näidata, et nad on pärit puhtast süsteemist. Anname endast kõik, et eraldada režiim üksikust sportlasest – meile on kogu aeg tundunud, et see on õige lähenemine,» sõnas Coe.

Kriitikast hoolimata märkis IAAF, et Venemaa kergejõustik teeb julgustavaid edusamme. Eriti kiideti RusAFi presidenti Dmitri Šljahtõni «väsimatut tööd seatud nõudmiste täitmise suunas».

Tänavune kergejõustiku MM toimub 4.-13. augustil Londonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles