Norra suusatajate astmaraport avalikustatakse vahetult enne Otepää MK-etappi

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Johnsrud Sundby.
Martin Johnsrud Sundby. Foto: NESVOLD, JON OLAV/AFP/Scanpix

Sel neljapäeval tullakse päevavalgele järjekordse raportiga, mis puudutab keelatud ainete või võtete kasutamist spordis. Nimelt uuris alates sügisest erinevate Põhjamaariikide ekspertidest koosnev töörühm Norra murdmaasuusatajate astmarohtude kasutamist ja nüüd avalikustatakse vastav raport.

Töörühm kutsuti kokku pärast Martin Johnsrud Sundby astmarohu-skandaali, kus suusaässa dopinguproovidest leiti astmaravimi Ventolini jälgi. Ventolin on legaalne, aga Sundby tarvitas seda lubatust kaks korda rohkem. Lisaks suurtest võitudest ilmajäämisele sai ta ka kahe kuu pikkuse võistluskeelu.

Lisaks on juba aastaid suusaringkondades liikvel jutud nagu kasutaksid ka täiesti terved norrakad astmarohtusid.

«Oleme alates sügisest selle kallal kõvasti tööd teinud ja raport on üsna põhjalik,» kinnitas Rootsi Karolinska Instituudi arstiteaduste doktor Kjell Larsson STV vahendusel. Raportit esitletakse Oslas Ullevaali staadionil ehk samas kohas, kus toimus hiljuti dopingukaristuse saanud norralanna Therese Johaugi protsess.

Raportit esitleb Norra peaprokuratuuri esindaja Katharina Rise, kes on olnud töörühma kõneisik.

«See, et raportit esitletakse enne Lahti maailmameistrivõistlusi, ei oma meie jaoks erilist tähendust,» ütles Sundby Norra ajalehele VG. «Meie sportlastena keskenduma sellele, millele peame keskenduma. See puudutab pigem koondise juhte,» lisas ta.

Eeloleval nädalavahetusel toimuval Otepää MK-etapil on kohal ka kõik Norra koondise staarid eesotsas Petter Northugi ja Marit Björgeniga, samuti MK-sarja üldliidrid ehk Sundby ja Heidi Weng.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles