Otepää MK-etapp üllatab uue sprindirajaga

Kadi Parts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

SUUSATAMINE. Sel nädalavahetusel toimub Otepääl taas talvine suurüritus ehk MK-etapp suusatamises. Kohale on oodata peaaegu kõiki maailma tippe, kes hakkavad laupäevasel sprindivõistlusel kihutama uuenenud rajal.

Suusasõprade rõõmuks on kahe aasta järel taas võimalus koguneda Tehvandi staadionile ja selle ümbrusesse, kus juba sel nädalavahetusel algab Otepää MK-etapp. Kui pühapäevastel klassikadistantsidel sõidetakse nii publikule kui ka võistlejatele tuttaval 5 km pikkusel rajal, siis laupäevaseks sprindivõistluseks on eelmise aasta rada pisut muudetud. Esimene uuendus ootab suusatajaid kohe pärast starti, kui ees ootab Kunimäe tõus. «Staadionil on siledamat osa vähem, sportlased keeravad kohe esimesse Kunimäe tõusu ega sõida ümber lasketiiru, mis sel aastal on mõeldud testimiseks ja soojenduseks,» selgitas etapi peakorraldaja Jaak Mae.

«Üle Kunimäe tuleb kohe kiire tehniline laskumine, naistel viraažiga tagasi tõusu, meeste puhul jätkub S-kurviga laskumine ja siis hea pikk sõidutõus tagasi staadionile. Kunimäelt tulevad sportlased korraliku kiirusega, pakun, et ligikaudu 50–60 km/h. See saab veerandfinaalides olema kindlasti huvitav vaatepilt ja libisemine on siin rajaosal hea. Kuigi tõusumeetritelt võib rada tunduda üsna raske, on see ajaliselt keskmise pikkusega sprindiring,» rääkis Mae värske raja kohta, mis naistele on seekord 1,3 km ja meestele 1,6 km pikk.

Rada muudeti Mae sõnul Rahvusvahelise Suusaliidu (FISi) soovitusel: «Muudatus on tingitud sellest, et 2015. aastal läbisid tugevamad meessuusatajad rada paaristõugetega, aga kui me tulevikus tahame siin ka klassikasprinte teha, siis oli Rahvusvahelise Suusaliidu soovitus, et rada tuleks natukene sobivamaks saada. Ei ole mõtet päris igal aastal ju muuta ja uuendusi teha, seega otsustasime, et teeme korraga juba sellise raja, mis sobiks mõlemas stiilis sõitmiseks.»

Radade ettevalmistusega sel aastal suuri muresid pole olnud: kunstlund on toodetud juba mõnda aega ning kuigi eile tabas Eestit ootamatult soe ilm, plusskraadid MK-etapi rajale liiga ei teinud. «Kunstlumi töötab nagu külmkapp ja rajal on täna (eile – toim) väga head olud, ma arvan, et isegi selle aasta parimad. Need plusskraadid ja päike meid ei häiri, pigem oleks probleemiks vihm, aga praegu meil sellega muret pole,» nentis Mae.

Ilmaennustuse järgi peaks nädalavahetuse ilm tulema sobiv eelkõige just pealtvaatajatele, keda etapi korraldajad loodavad sel aastal kahe päeva jooksul kokku saada 10 000. «Ilm peaks  publikule väga hea olema, ennustuse järgi tuleb mõni plusskraad. Määrdemeestele võib see olukorra raskemaks teha, aga rahvale peaks hästi sobima,» ütles Mae ning kutsus kõiki eestlasi nädalavahetust Tehvandile veetma.

«Raja välimine pool on publikule avatud ja neile annab kindlasti hea ülevaate ka see, et Tehvandi staadioni tribüünil on suur ekraan ning Kunimäe peale tuleb väike LED-ekraan, mis pühapäevasel võistlusel on Tehvandi tõusul. Ehk kohapeal saab vaadata sama pilti, mida muidu vaataks kodus televiisorist, aga siin on kindlasti parem emotsioon ja saad vahetult kaasa elada,» rääkis Mae.

Nädalavahetuse jooksul saavad Eesti suusasõbrad nii kohapeal kui telepildi vahendusel jälgida peaaegu kogu maailma paremikku ning Mae kinnitusel pole veel ühelegi Otepää MK-etapile kokku tulnud nii esinduslikku seltskonda. Meeste arvestuses on kohal kogu maailmakarika sarja esikümme: Martin Johnsrud Sundby, Sergei Ustjugov, Matti Heikkinen, Alex Harvey, Marcus Hellner, Dario Cologna, Emil Iversen, Finn Haagen Krogh, Maurice Manificat ning Simen Hegstad Krueger. Naiste arvestuses on kümnest paremast kohal üheksa tippu: Heidi Weng, Krista Parmakoski,  Ingvild Flugstad Östberg, Jessica Diggins, Marit Bjørgen, Maiken Caspersen Falla, Laura Mononen, Julia Tšekaljova ning Kerttu Niskanen.

Eesti suusatajate koosseisu selleks nädalavahetuseks ei osanud Mae nädala alguses veel kindlalt öelda. Tema sõnul on meie naistele ette nähtud 12 ja meestele 14 kohta, kuid kuidas need kohad täidetakse, ei ole veel selge. «Naisi me nii palju kardetavasti kokku ei saa, meil polegi neid paraku nii palju. Ka meeste puhul ei ole veel kindel, kes ja kui palju starti saab, sest FISi poliitika on selline, et siin pealesaamiseks peab eelnevatel nõrgematel võistlustel näitama piisavalt tugevat taset. Ei ole päris nii, et igaüks saab siin rajale tulla,» selgitas Mae.

Otepää MK-etapp avatakse reedel avatseremooniaga. Laupäeval algavad sprindi kvalifikatsioonivõistlused kell 9.30 ja finaalsõidud kell 12, pühapäeval kell 10 antakse start harrastajate 5 km sõidule (vaata ka harrastajate sõidu kuulsuste tabelit), kell 11.35 algab naiste 10 km klassikasõit ja kell 13.15 meeste 15 km klassikasõit.

KAST
 

Kuulsused Otepää MK-etapi harrastajate 5 km klassikasõidus:

1. Indrek Saar, kultuuriminister

2. Kalev Kruus, ajakirjanik

3. Sille Rell, Tartu SK, Postimehe endine personalijuht

4. Jüri Muttika, ajakirjanik

5. Gert Krestinov, krossisõitja

6. Ago Markvardt, endine kahevõistleja

7. Kirke Saar, Telia tehnoloogiadirektor

8. Riho Rebane, parim eestlane maailma pikimal suusamaratonil Nordenskiöldsloppet 2016

9. Hannes Hermaküla, ajakirjanik

10. Reeda Tuula, TLÜ rekreatsioonikorralduse lektor

11. Otto Riisenberg, FISi tehniline delegaat

12. Sander Pärn, rallisõitja

13. Madis Rahu, ortopeed

14. Magnar Freimuth, endine kahevõistelaja ja lumelaudur

15. Priit Pullerits, ajakirjanik

16. Jaak Kilmi, filmirežissöör

17. Allar Levandi, endine kahevõistleja, olümpiapronks

18. Raio Piiroja, endine jalgpallur, Eesti koondise kapten

19. Tea Pärnik, Areal Team

20. Allan Oras, endine profijalgrattur

21. Vahur Veeroja, Lemeks Grupp

22. Emeri Lepp, Meta Print

23. Agris Peedu, SA Tehvandi Spordikeskus nõukogu

24. Veikko Täär, näitleja

25. Eveli Saue, endine laskesuusataja

26. Rait Pallo, Swedbank Eesti juhatuse liige

27. Ain-Alar Johanson, endine triatleet

28. Allar Raja, sõudja, olümpiapronks

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles