Terroristiks peetud murdmaasuusatajat ei lastud Lahti MMile

Silver Tabo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venetsueela mäesuusataja Antonio Pardo kandmas Sotši olümpia avatseremoonial kodumaa lippu.
Venetsueela mäesuusataja Antonio Pardo kandmas Sotši olümpia avatseremoonial kodumaa lippu. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

22-aastane Venetsueela sportlane Adrian Solano oli teel sel nädalal toimuvatele Lahti maailmameistrivõistlustele murdmaasuusatamises, kui Prantsusmaa politsei ta Pariisi lennujaamas kinni pidas ja kodumaale tagasi saatis.

Nimelt soovis Solano minna Rootsisse treeninglaagrisse, kuid veetis selle asemel hoopis viis päeva Prantsusmaa lennujaamas, pärast mida noormees kodumaale tagasi saadeti. «Adrian jätab MMi vahele, see on kohutav,» kommenteeris juhtumit Solano koondisekaaslane Cesar Baena. Intsidendi tuum seisneb selles, et Prantsusmaa ametnikud ei pidanud Venetsueela sportlase kavatsusi tõesteks. Kui Solano soovis minna Rootsi treeninglaagrisse, siis piirivalve töötajad naersid ta lihtsalt välja. «Sa tuled Venetsueelast, kus pole isegi lund!?» reageeris sportlase soovidele Prantsusmaa politsei.

Baena mäletab, kui Pariisis asuvast Charles de Gaulle’i lennujaama arestimajast, kuhu Solano oli paigutatud, kõne tuli. «Esiteks, me ei kuulnud temast midagi, sest nad võtsid ta telefoni ära. Lõpuks ta helistas meile ja rääkis, mis juhtus. See oli tõeline šokk,» rääkis Baena. «Tal oli kaasas ainult 20 eurot, krediit- või deebetkaarti polnud. Politsei arvas, et ta oli seotud uimastite salakaubaveoga ja seda lihtsalt sellepärast, et ta on pärit Venetsueelast ning on tõmmu. Ma arvan, et see on rassistlik. Lisaks püüdsid nad leida temalt narkootikume ja küsisid, kas ta on terrorist.»

Solano sai lõpuks kontakti Venetsueela saatkonnaga, kes paraku ei suutnud samuti Prantsusmaa politseile selgeks teha, et tal pole halbu kavatsusi. Nüüd on Solano koduriigis tagasi ning kahetseb väga, et läbi Prantsusmaa Põhja-Euroopasse reisida soovis, sest MM jääb tema jaoks vahele. «Meil pole raha, et talle otselend Lahtisse välja teha. Kannatame koos temaga. See pole aus,» tundis Baena kahju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles