Mehega võidelnud naine: vanematele mu ala ei meeldi

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksander Vassin (paremal) suutis võitlusringis nõrgema soo esindaja Jana Grishina alistada.
Aleksander Vassin (paremal) suutis võitlusringis nõrgema soo esindaja Jana Grishina alistada. Foto: Peeter Langovits

Kas kujutate ette, et spordis võtavad teineteiselt üks ühe vastu mõõtu mees ja naine? Ja seda mitte staadionil, ujulas või lasketiirus, vaid võitlusareenil, kus lastakse käiku käed, jalad ja põlved. Eesmärgiks vastane nokauti lüüa.



Laupäevaõhtune Kalevi spordihall: saal on rahvast puupüsti täis, nii et istekohta leida on lootusetu. Kell seitse alanud üritusele hiljaks jäänu peab leppima seisukohaga või võtma istet trepil, kui sealgi koha leiab. Tegelikult pidanuks normaalse vaate saamiseks võistluspaika jõudma ilmselt algusajast pool tundi varem. Mis siis ikkagi toimub?

Võiks arvata, et aeg on tagasi keeratud ja kunagisel legendaarsel Tallinna Kalevi korvpallimeeskonnal on käimas oluline kohtumine mõne tugeva Venemaa või Euroopa klubiga. Tõde on tegelikult järgmine: toimus juba järjekorras kaheksas taipoksiüritus Fight Night.

Pärast viit esimest matši jõudis kätte paljude pealtvaatajate arvates tippsündmus – teineteise vastu läksid mees Aleksander Vassin ja õrnemat sugu esindav Jana Grishina. Kuigi samal õhtul käis areenil Eesti mõistes märksa nimekamaid võistlejaid, tegi kuuenda matši kurioosseks asjaolu, et Eesti pinnal läksid esmakordselt vastamisi mees ja naine.

«Muidugi kartsin natukene, kuna varem polnud poisi vastu võidelnud,» tunnistas Grishina hiljem, olles ambitsioonika tüdrukuna lõpptulemuse ehk Vassini võidu pärast siiski pettunud. «Oli hea matš, aga kaotasin ju...»
Kes arvas, et vastasseis oli pelgalt show, kus Vassin Grishina löökide eest puiklema hakkab ja tõsist võitlust niikuinii näha ei saa, pidi eksima. Kohtumine oli tempokas ja ilusate kombinatsioonidega särasid mõlemad.

«See oligi mõeldud ikka päris võitlusena,» kinnitas ürituse peakorraldaja, Eesti ainuke naissoost taipoksitreener Helen Raid. «Minu meelest pidanuks Jana võitma, kuid kohtunikud otsustasid teisiti. Tegelikult kinkis Aleksander karika hiljem Janale, kuid nii, et keegi ei näinud. Ta võinuks seda teha ikka kohe ringis.»

Varem poksiga tegelnud Grishina teeb taipoksi juba kaks aastat ning sellel ajal on ta treeninud pea iga päev. Üldiselt ta treeninguid vahele ei jäta ning on ka päevi, mil harjutab kaks korda. Kuigi ta ise peab ala huvitavaks – muidu ta sellega ju ei tegeleks –, on lähedaste inimeste seas ka selle hobi vastaseid.

«No näiteks minu isale ja emale ei meeldi üldse see, millega ma tegelen. Alati on mul sinikad näos või keha peal,» nentis Grishina, kes ise sellistest asjaga kaasas käivatest pisiasjadest probleemi ei tee.
Tegelikult on viimastel aastatel taipoksi tormiline populariseerimine Eestis omaette nähtus. Raidi sõnul müüdi kõik piletid välja ning septembris tahetakse kolida Saku suurhalli, kui vaid sponsoreid rohkem taha saaks. Millest aga siiski selline huvi? Sportlaste endi sõnul võib selle taga olla ala taseme üldine tõus.

«Võitlejate tase on tõusnud lihtsalt nii kõrgele. Kui poleks taset, poleks ka huvi,» arvas 21-aastane Mirkko Moisar, kes oli laupäeval punktidega parem leedukast Tadas Jonkusest. «Arvan, et Euroopa tipp pole Eestist sugugi kaugel. Näiteks Euroopa parimad on praegu umbes 25–26-aastased ja kui mina nendevanuseks saan, arvan, et kuulun samuti Euroopa tippu.»

Keilas oma klubi juhtiva Moisari sõnul on huvilisi igas vanuses. Kuigi tema treenib eelkõige tulevasi proffe ning Tallinnas asuvates klubides on rohkem selliseid, kes end lihtsalt vormis tahavad hoida, on ka tema pundis lihtsalt harrastajaid.

«Kui tahad profiks saada, siis peaksid alustama 13–15-aastaselt. See aga eeldab, et sul on hea füüsiline vorm. Jalgpallitaust on taipoksijale eriti hea, kuna sealt saab tugevad jalad ja hea võhma, mis on taipoksis ülioluline,» märkis Moisar. «Samas on minu grupis ka üks 41-aastane härra, mis näitab, et taipoks sobib kõigile ja kunagi pole hilja alustada.»

TAIPOKS
Kaheksas Fight Night (võitja märgitud paksus kirjas):

• Antti Pelberg – Aap Vels
• Martynas Šikšnius (Leedu) – Henry Rohtla
• Romet Tammistu – Rain Pärnits
Andrei Manzolo – Eero Adamson
• Tauras (Leedu) – Ellis Kulinitš
Aleksander Vassin – Jana Grishina
Vadim Pahomov – Ott Remmer
• Lukasz Milewski (Poola) – Aleksandr Sokolovski
• Tadas Jonkus (Leedu) – Mirkko Moisar
• Urmas Närep – Filipp Vinograd
Kevin Renno – Zamin Guseinov

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles