Suusamees või šarlatan? Lahti MMi publikulemmiku taust on hämar ja poliitiline (3)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adrian Solano Lahti MMi sprindis.
Adrian Solano Lahti MMi sprindis. Foto: Matthias Schrader/AP/Scanpix

Lahti MMil laineid lööva Venezuela suusamehe Adrian Solano lugu tundus algul kui tuhkatriinumuinasjutt – Pariisi lennujaamas õnnetul kombel terroristiküttide pihtide vahele jäänud mees, kes armastab üle kõige suusatamist, leiab ootamatu päästja Soome ärimehes, tänu kellele ta maandub kõigi takistuste kiuste ikkagi MMi suusaradadel ja peab seal kangelaslikku võitlust finišisse jõudmise nimel. Mida aeg edasi, seda kummalisemaks ja hämaramaks Solano taust aga muutub – spordiga polegi mehel senises elus justkui suuremat pistmist olnud.

Iltalehti sõnul olevat päevselge, et Solano näol pole tegemist suusatajaga – tõsi, eks seda tõesta ka tema tulemused MMil. Venezuelal nimelt polegi ei suusaliitu ega seetõttu ka ametlikku suusakoondist. Solano on hoopis poliitiline aktivist, kes on saanud sõjaväelase väljaõppe ja tegutseb riigi kaose äärele ajanud vasakpoolsete revolutsionääride ridades. Tema sõber, samuti MMil osalev Cesar Baena kuulub aga Venezuela presidendi Nicolas Maduro lähikonda.

Venezuela ajakirjanduses imestatakse, mida Solano üldse MMil teeb ja miks maksis Soome ärimees Aleksi Valavuori üle 10 000 euro, et ta Lahtisse kohale lennutada. Tundmatuks jääda soovinud kohalik ajakirjanik rääkis Iltalehtile, et ekspresident Hugo Chavez juhtis riigi seisu, kus puudust tuntakse nii toidust kui ka olmekaupadest. Venezuela on üks maailma korrumpeerunumaid riike ja inflatsioon on nii kõrge, et valitsus on keelanud kohaliku raha vahetamise USA dollarite vastu.

Praegune president Maduro on jätkanud Chavezi sotsialistlikku poliitikat ning nagu tõestavad sotsiaalmeedias tehtud postitused, on Solano võimupartei tuline toetaja. Twitteris avaldatud viie aasta vanustel fotodel poseerib ta 18-aastase sõdurina. Samuti on ta õppinud Unefa nimelises sõjaväeakadeemias.

Adrian Solanost on kujunenud Lahtis ootamatu staar, seekordse MMi Eddie Edwards. FOTO: Markku Ulander/Lehtikuva/Scanpix
Adrian Solanost on kujunenud Lahtis ootamatu staar, seekordse MMi Eddie Edwards. FOTO: Markku Ulander/Lehtikuva/Scanpix Foto: Markku Ulander/Lehtikuva

Raha jagub, oskusi...

Venezuela suusaajalugu on lühike, kuid seda värvikam. Cesar Baena esindas koos venna Bernardoga riiki juba 2011. aastal Oslo MMil, samuti on ta kaasa löönud laskesuusatamise MK-sarjas. Kuna mees on pärit rikkast perekonnast, pole tal seni treeningute finantseerimisega probleemi olnud. Erinevalt Solanost, kes Lahtis väidetavalt esmakordselt pärislumel liikumist proovida sai, alustas Baena suusatamisega juba 19-aastaselt Saksamaal elades. Seejärel treenis ta Austrias ning võistles muuhulgas Austraalia maratonil ja lõi 2012. aastal kaasa ka Vasaloppetil.

2012. aastal püstitas Baena Guinnessi rekordi, läbides rullsuuskadel 57 päeva jooksul 2246,21 kilomeetri pikkuse teekonna Stockholmist Holmenkollenisse. Seda, et mees on siiski tipptasemest kaugel, näitas käimasolev Lahti MM, kus ta sai meeste 10 kilomeetri kvalifikatsioonivõistlusel 53. ehk lõpetanutest tagantpoolt seitsmenda koha. Neli aastat noorem vend Bernardo oli temast seitse sekundit kiirem ja tänu sellele koha võrra eespool.

Solano pidi selle võistluse kuue kilomeetri järel pooleli jätma, küll aga jõudis ta finišisse sprindis – kvalifikatsiooni parimast mehest Sergei Ustjugovist kümme ja pool minutit hiljem. Cesar Baena sai sprindirajal vennalt revanši, kaotades Ustjugovile «ainult» kaks minutit ja kolm sekundit. Lõpuprotokollis andis see 148. koha, Bernardo lõpetas 151. ja nii tõusudel kui ka laskumistel rohkem pikali kui püsti olnud Solano viimasel ehk 156. kohal.

Suusaliitu pole, koondis on

Ehkki Baenal raha jagub, põhjustas 2012. aastal skandaali Venezuela olümpiakomitee otsus hakata maksma talle kui «suusasportlasele» igakuist 1500 dollari suurust stipendiumi. Venezuela elatustasemega võrreldes on tegu hiiglasliku summaga, sest Bloombergi andmetel on riigi keskmine palk 20 dollarit kuus. Lisaks meenutagem korra veel, et ametlikult murdmaasuusatamist riigis ei eksisteerigi...

Ootamatu rahaeralduse põhjust ei pea muidugi kaugelt otsima – Baena on poliitikas aktiivselt tegev ja president Madurole niivõrd lähedalseisev isik, et tunamullu pidas riigijuht vajalikuks teda koguni rahvale suunatud telepöördumises kiita. Sarnaselt Solanole on ka Baena Twitteris aktiivne, postitades alles paar päeva tagasi mõttetera: «Tõeline juht ei kasvata tublisid järgijaid, vaid teisi juhte.»

Baena on endast, vennast ja sõbramehest Solanost kokku pannud mitteametliku Venezuela koondise, kuhu kuuluvad Lahtis veel kaks abilist. Nende rolli pole siiski täpsustatud. Kuna Venezuelas suusaliit puudub, oli seltskonnal MMi akrediteeringu saamiseks vajalik tasuda stardimaks ja tõestada, et nad kuuluvad mõnda FISi poolt heakskiidetud suusaklubisse.

Adrian Solano Lahti MMi sprindirajal. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters/Scanpix
Adrian Solano Lahti MMi sprindirajal. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters/Scanpix Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS/Scanpix

Seiklused suuremad kui elu

Ent selleski osas on lood hämarad. Cesar Baena klubiks on märgitud London Region Nordic Ski Club, Solano ja Bernardo Baena kuuluvad aga kodumaisesse klubisse nimega Ski Alliance. Paraku näitas Iltalehti otsing, et tegu on suure tõenäosusega variklubiga, sest selle toimimisest pole võimalik leida mingit märki. Klubil on küll 2012. aastal loodud Twitteri-konto, ent seda jälgis eilse seisuga vaid kuus inimest (tänaseks on lisandunud veel kolm – toim). Samas on üsna kõnekas, et üks neist kuuest on riiki valitseva partei PSUV liige, suursaadik David Velasquez.

Solano seiklused Charles de Gaulle’i lennujaamas, kus ta terroristi pähe kinni peeti ja tagasi kodumaale saadeti, pälvisid rahvusvahelises meedias laia kõlapinda. Samuti lugu, kuidas Soome spordimänedžer Valavuori kogus 10 000 eurot ja lennutas kauge maa mehe lõpuks ikkagi Lahtisse, et ta saaks oma unistuse täita. Teisalt on Solano korduvalt rääkinud suurest sõprusest Baenaga, mis tekitab küsimuse – miks ei leidnud rikas Baena ise raha, et Solanot ikkagi MMile tuua?

Samas ei maksa arvata, et Venezuela suusameeste osalemine MMil oleks läbinisti miinusmärgiga ettevõtmine. Lisaks sellele, et Solano kangelaslik võitlus iseenda ja maa külgetõmbejõuga pakkus palju vahvat äratundmisrõõmu kõigile neile, kes elus vähemalt korra suusad alla saanud, müüvad mehe Soome lennutamisele õla alla pannud heategijad praegu Solano nimega suusamütse. Pärast isehakanud suusaässa laialt kajastatud seiklusi lähevad «pipod» Lahti suusastaadionil kenasti kaubaks, teenitud tulu annetatakse aga Soome noorsportlastele.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles