Medaleid napib: Norras ja Rootsis peetakse juba kriisikoosolekuid

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Charlotte Kalla (vasakul) ja Heidi Weng. Ühel on MMilt medal juba käes, teisel seni veel tühjad pihud.
Charlotte Kalla (vasakul) ja Heidi Weng. Ühel on MMilt medal juba käes, teisel seni veel tühjad pihud. Foto: Foto Olimpik/Sipa USA/Scanpix

Lahtis käiv suusatamise MM on Norrale toonud seni kaks kuldmedalit ja medaliarve on avatud ka Rootsil, kuid sellegipoolest räägitakse kahes suures suusariigis juba põrumisest ja pettumustest.

Rootslased ootasid pikisilmi laupäevast meeste suusavahetusega sõitu, ent medalilootused purunesid varakult. Lõpuks sai Calle Halfvarsson alles 20. koha, Daniel Richardsson lõpetas 23. kohal. Parima rootslasena oli Marcus Hellner seitsmes. «Pask,» võttis Richardsson Aftonbladetiga rääkides võistluse lühidalt kokku. «Suusk ei pidanud absoluutselt, lauskmaal seisin paigal ja tõusudest trampisin üles. Callel oli ilmselt samamoodi,» lisas ta.

Halfvarsson kinnitas kaasmaalase sõnu – määrdega mindi täielikult alt. «Selgitused puuduvad. Peame hooldemeestega rääkima, äkki annab midagi muuta. Sest midagi peab muutma,» nentis ta.

Pärast nelja suusaala on rootslastel vaid üks pronks, mille tõi naiste suusavahetusega sõidus Charlotte Kalla. Norral on kaks kulda, hõbe ja kaks pronksi, ent sellestki olevat vähe. «Vaid Björgeni esikoht aitas skandaali vältida,» arvas Dagbladet pärast Marit Björgeni võiduga lõppenud suusavahetusega sõitu.

Kui Björgen tegi oma töö ära, siis MK-sarja liidri Heidi Wengi kuuendat kohta võib lugeda altminekuks, rääkimata Astrid Jacobseni kaheksandast ja Ingvild Flugstad Östbergi 19. kohast. Norra meedias leiti ebaõnnestumisele ka kiire põhjus – vaid Björgen käis MMi eel tavapärasel moel Davosis harjutamas ja näitas juba nädala eest peetud Otepää MK-etapil võimu, teised naised jäid aga treenima kodumaale.

Soovitud moel ei lähe norralastel asjad ka suusahüppemäel. Kui kahe aasta eest Falunis hüppas Rune Velta end suurel mäel maailmameistriks ja kuld võeti ka meeskonnavõistluses, siis seni on norralaste parim tulemus Johann Andre Forfagi 7. koht normaalmäel.

Peatreener Alexander Stöckl tunnistas, et viimase aasta jooksul on pandud puusse ennekõike hüppekombinesoonide vallas. Sama leidis NRK-s eksperdina tegutsev Anders Jacobsen, kes kuulus kahe aasta eest kuldsesse nelikusse. «Kombinesoonid venivad teistmoodi kui varem, norralased pole aga ise midagi uut välja töötanud, vaid tegelevad teiste kopeerimisega. Loodetavasti muutub selles vallas midagi veel käesoleva hooaja jooksul,» ütles Jacobsen Dagbladetile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles