Vaikus ja hingevalu Tartu korvpallihallis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rocki mängujuhil Giorgi Tsintsadzel pole muud teha kui käsi puusas hoides pealt vaadata, kuidas Ventspilsi mängijad võidutantsu esitavad.
Rocki mängujuhil Giorgi Tsintsadzel pole muud teha kui käsi puusas hoides pealt vaadata, kuidas Ventspilsi mängijad võidutantsu esitavad. Foto: Margus Ansu

«Aitäh!» ütles Indrek Visnapuu vaiksel häälel ja puuris pilguga punakat kirjutuslauda enda ees. Nii istus ta paarkümmend sekundit, tõusis siis aeglaselt ja lahkus pressikonverentsiruumist. Tartu Rocki Balti liiga hooaeg oli lõppenud.



Kuid pool tundi varem oli veel kõik võimalik. Rocki ja Ventspilsi vahelise korvpalli Balti liiga veerandfinaalseeria teise kohtumise lõpuni jäi kuus ja pool sekundit ning tänavu esimest korda oma meeskonda kogu hingest toetavate fännide ees oli Rock juhtimas 61:60.

Tartlaste viimaste sekundite kaitsemängule on raske midagi ette heita ehk nagu ütles Visnapuu: ükski treener poleks pahane, kui vastane peab tegema otsustava viske just sellisest positsioonist. Paraku lendas Rashad Andresoni tagasihüppelt teele saadetud vise läbi korvirõnga.

Aga ka see polnud veel lõpp. Rockil jäi vastukäiguks 3,8 sekundit. Minutiline mõtlemisaeg, täpne plaan ja… Pall söödeti kolmese joone taha tsenter Vallo Allingule. Meeskonna kapten kõhkles hetke, nagu polnuks kindel, mida oranži nahkkeraga teha – sööta või visata?

Kaaslased olid justkui paigale tardunud, sööta polnud kuhugi. Kell liikus ülikiiresti nulli poole ja Allingu viskas – ebamugavast asendist ja juba näiliselt lootusetult. Pall põrkas rõngasse ja sealt väljakule tagasi. Lõpuvile. 61:62 – Balti liiga hooaeg oli Rocki jaoks lõppenud.

Vaikus. Saalist kostis vaid mõne Läti klubi mängija rõõmus hääl, ei enamat. Tribüünidele kogunenud 2000 inimest lahkusid vaikselt tribüünidelt, spordihoone õhk oli täis kaotusvalu.  
Allingu sõnul pidigi pall viimasel rünnakul tema kätte jõudma.

«Uskusime, et vastaste pikk jääb korvi alla ja ma saan vabalt visata, aga ta tuli tihedalt peale,» selgitas ta. «Siis polnud enam palli kuhugi panna, pidanuksin mängima teravuse peale... Valus, väga valus! Ventspils polnud nii tugev meeskond, et me poleks pidanud neid võitma.»

Mõistagi oleks ülekohtune süüdistada eilses kaotuses Allingut. Meest, kes sai eelmises mängus õlatrauma ja oli vahepealsetel päevadel treeningutest eemal. Kaptenina tundis ta siiski kohustust meeskonda aidata ja tegi seda ausalt. 25 minutiga kogus ta kuus punkti ja oli vastaste pikkade ohjeldamisel asendamatu. Õlg? «Ah, selle ümber oli kära rohkem kui asi väärt,» ühmas ta tagasihoidlikult.

Visnapuugi ei pidanud kaotuse põhjuseks alati loteriiks kujunevat viimase sekundi viset. «Kui meeskond kaotab mängu ühe punktiga ja viskab seejuures vabaviskeid alla 50-protsendilise tabavusega, on üks põhjus kohe olemas,» viitas ta. Rock teenis eile 18 vabaviset ja tabas neist vaid kaheksa.

Nii nagu eelmises mängus olid tartlaste treeneri hingel ka mõned Ventspilsi valusad korvid. «Näiteks Vairogsi raskest positsioonist tabanud kolmene ja Strelnieksi kolmene – need on asjad, mille kohta ei saa enne mängu mõelda, et nii juhtub,» arutles Visnapuu. «Strelnieks on vist Balti liigas kõige efektiivsem otsustavate visete realiseerija.»

Veel üks murdemoment jäi kohtumise kolmandasse veerandaega. Rock pääses korraks 11 punktiga juhtima, kuid just siis leidis vahespurdis kaks korvi järjest teinud grusiinist mängujuht Giorgi Tsintsadze, et on õige mees kiirelt rünnakuid lõpetama, ent eksis kaks korda järjest.

Ventspils kasutas aga tekkinud võimalused sajaprotsendiliselt. «Tänu agressiivsusele saavutasime oma hea rütmi, kuid ei osanud seda kontrollida,» pidi Visnapuu tunnistama.  

Allingu hinnangul on tänavu Rockile tüüpiline, et häid sooritusi ei suudeta kuidagi võiduks vormistada. Pesamuna Rain Veideman sõnastas juhtunut aga teisiti: «Ventspilsil oli rohkem õnne, nemad viskasid otsustaval hetkel sisse, meie aga eksisime. Usun, et tegelikult väärisime veel ühte Ventspilsi sõitu.»

Rock kaotas kahe võiduni peetava veerandfinaalseeria 0:2. Kusjuures mõlemas mängus selgus võitja viimastel minutitel.

«Ma ei tahaks öelda, et Ventspils oli selles seerias selgelt parem, kuid tuleb tõdeda, et otsustavatel hetkedel olid nad meist tõesti kindlalt üle,» sõnas Visnapuu, kes enne eilset kohtumist avaldas arvamust, et võitmiseks peavad kõik hoolealused näitama oma parimat mängu. Tegelikult polnud aga kaugeltki kõigil Rocki palluritel karjääri parim õhtu.

«Täna (eile – toim) ei mänginud kõik mehed oma taset välja,» hindas Visnapuu. «Samas oli see kohtumine teisest puust ja teise kvaliteediga kui meie eelmised heitlused.»

KORVPALL

Balti liiga

Tartu Rock – Ventspils 61:62

Rock: Eichfuss 12, Doronin 10, Veideman 10, Tsintsadze 6, Allingu 6, Sokk 6, Leppik 5, Eziukwu 3+13 lp, Paade 3.

Ventspils: Anderson 10, Carter 10, J. Strelnieks 9, Vairogs 8, Hunter 7, Efejuku 4, Kuzminskas 4, A. Strelnieks 4, Berzins 3, Gulbis 3.

Ventspils võitis veerandfinaalseeria 2:0

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles