Krimmi jalgpallijuht: Aivar Pohlak hakkab meie probleemiga tegelema (10)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu detsembris tutvustati avalikkusele esmakordselt jalgpallimeeskonda, mis hakkab Krimmi esindama.
Mullu detsembris tutvustati avalikkusele esmakordselt jalgpallimeeskonda, mis hakkab Krimmi esindama. Foto: Artyom Korotayev/TASS/Scanpix

Krimmi uudiseid kajastav portaal «Krõmskaja gazeta» avaldas usutluse piirkonna jalgpalliliitu juhtiva Juri Vetohaga, kust selgub, et Krimm otsib aktiivselt kontakti Euroopa Jalgpalli Liidu UEFAga ning hiljuti käidi Nyonis oma tegevusele ametlikku heakskiitu nõutamas.

Muuhulgas rääkis Vetoha, et Krimmi probleemidega hakkab UEFA tasandil tegelema Aivar Pohlak, Eesti Jalgpalli Liidu president. «Ta on FIFA presidendi Gianni Infantino hea sõber ja kaastöötaja ning asub suunama Krimmi jalgpalli puudutavaid küsimusi. Pohlak vastutab suhete ja läbirääkimiste toimimise eest,» selgitas Vetoha.

Pärast seda, kui Venemaa Krimmi 2014. aastal annekteeris, ühines Krimmi Jalgpalli Liit Venemaa alaliiduga ning sealsed klubid paigutati mängima Venemaa tugevuselt kolmandasse liigasse. Ukraina Jalgpalli Liidu protesti järel käskis UEFA siiski Krimmi klubid Venemaa liigast eemaldada ning selle tulemusel loodi viimaks Krimmi kõrgliiga, kuhu praegu kuulub kaheksa klubi.

2015. aasta märtsis lepiti UEFAs kokku, et Krimmi käsitletakse eripiirkonnana, mis ei kuulu ei Venemaa ega Ukraina liigasüsteemi, ning aidatakse neil üles ehitada oma jalgpallisüsteem. Venemaaga sõlmiti ühtlasi kokkulepe, et Krimmi klubid ei taotle vähemalt kahe aasta jooksul luba eurosarjades osaleda.

Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak. FOTO: Mihkel Maripuu/ Postimees
Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak. FOTO: Mihkel Maripuu/ Postimees Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Pohlak: UEFA ei tegele poliitikaga

«UEFA on Krimmiga suhelnud kui jalgpallilise erikohtlemise all oleva piirkonnaga ja selle eesmärgiks on olnud elanikele jalgpalli mängimise võimaluse tagamine parimal moel,» selgitas Pohlak Postimehele. «Hiljutisel UEFA Täitevkomitee koosolekul otsustati eraldada Hattrick programmist jalgpalli arendamiseks ühe miljoni euro suurune toetus nii Krimmi jalgpalliliidule kui ka Ukraina Hersoni oblasti regionaalsele jalgpalliliidule. Toetuse üheks eesmärgiks on jalgpalliväljakute olukorra parandamine.

Täna juhib UEFAs teemaga tegelevat töögruppi Täitevkomitee liige František Laurinec, kelle volitused Täitevkomitee liikmena lõpevad 5. aprillil. Mina olen kaasatud töögruppi ja mulle tehti ettepanek hakata peale Františeki lahkumist töögrupi juhiks,» märkis Pohlak.

«Töögrupp tegeleb vaid jalgpalliliste teemadega ja lahendamist vajavaid probleeme on piisavalt – näiteks täna ei ole Krimmi poolsaare jalgpallurid rahvusvaheliselt registreeritud, mistõttu puudub neil võimalus siirduda mängima teistesse jalgpalliliitudesse. Samuti puudub Krimmi liigas mängivatel klubidel võimalus palgata mängima välismaalasi. See on üks esimesi küsimusi, mida tuleb lahendama hakata,» sõnas ta.

Pohlaku kinnitusel on Krimmi küsimus poliitiliselt tundlik teema, aga UEFA tegeleb regioonis ainult jalgpallieluga seotud küsimustega. «Krimmi klubide Eurosarjades mängimise ega Krimmi koondise mängimalubamise küsimust ei ole me arutanud,» lisas ta.

Venekeelsele «Aktuaalsele Kaamerale» lausus Pohlak, et plaanib lähema kuue kuu jooksul kindlasti Krimmi külastada, et sealse olukorraga tutvuda.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles