Lilleküla staadioni väljaku ettevalmistus maksab 32 000 eurot

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
A. Le Coq Arenat on viimased nädalad katnud kate, mille all kasvab puhuritest tuleva sooja õhu abil roheline jalgpallimuru. Kui parimal juhul võib katte all sooja olla kuni kümme kraadi, siis jahedama ilma korral püsib ka katte all temperatuur umbes kuue-seitsme kraadi juures.
A. Le Coq Arenat on viimased nädalad katnud kate, mille all kasvab puhuritest tuleva sooja õhu abil roheline jalgpallimuru. Kui parimal juhul võib katte all sooja olla kuni kümme kraadi, siis jahedama ilma korral püsib ka katte all temperatuur umbes kuue-seitsme kraadi juures. Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi väljas on veel suured lumehanged, mängitakse sel nädalal Eestis juba murul jalgpalli. Loomulikult poleks teisiti ka võimalik, kuna meile sõidavad külla MMi neljas Uruguay ning Serbia.
 



Selleks et seni veel talvises Eestis saaks murul jalgpalli mängida, on juba mitu kuud vaeva nähtud ning vanasse vääringusse ümber arvutatuna läheb A. Le Coq Arena väljaku ettevalmistamine kaheks kohtumiseks maksma üle poole miljoni Eesti krooni (umbes 32 000 eurot). Viimastel nädalatel on platsi katnud kate, mille all huugavad puhurid.

«Kokku on töös kuus puhurit. Neist üks võtab tunnis kümme liitrit kütust. Eks hiljem ole näha, mitu tonni ära kulus,» sõnas Eesti Jalgpalli Liidu infojuht Mihkel Uiboleht. «Veebruari alguses lülitasime väljaku all asetsevad küttesüsteemid sisse ning märtsi alguses asetasime väljakule katte.»

Kui väljas kõigub meil õhutemperatuur veel nulli ümber, siis tänu puhuritele ja väljakualusele soojendusele saab muru kasvada parimal juhul kuni kümnekraadises soojas. «Eks palju sõltub sellest, milline ilm väljas parasjagu on,» täpsustas Uiboleht.

Talve jooksul veeti staadionilt mitmel korral lund ära, viimase koristuse käigus lausa nii palju, et sellest oleks saanud rajada umbes neljakilomeetrise suusaraja.

Varem on A. Le Coq Arenal märtsis kaks kohtumist peetud vaid 2005. aastal, kui MM-valikmängudes kohtuti Slovakkia ja Venemaaga. Viimati mängiti Tallinnas märtsi lõpus koondiste tasemel jalgpalli 2009. aastal, kui MM-valikkohtumises alistati 1:0 Armeenia.

Esimest korda korraldati Tallinnas märtsis murul jalgpallimäng 2002. aastal, kui A. Le Coq Arenal alistati 2:1 Venemaa koondis. «Võrreldes selle ajaga on väljak ikka nagu öö ja päev ning kogemusi on ka tunduvalt rohkem. Eelmine kate läks pärast 2008. aastat hingusele ning seejärel on meil kasutusel uus, mis on täpselt Arena jaoks tehtud,» rääkis Uiboleht.

Kui viimane kohtumine meie koondise koduväljakul oli 17. novembril Liechtensteiniga, siis vahepeal väljakut katnud lumevaiba tõttu oli seal veel eelmisel nädalal näha jalgpallijalanõude korgijälgi.

Kuna murukate on veel ideaalsest seisukorrast kaugel, ei saa enne kohtumisi ükski meeskond mänguplatsil trenni teha. Serbia avaldas küll soovi Lillekülas treenida ja eestlaste käest uuris olukorra kohta ka Euroopa Jalgpalli Liit (UEFA), kuid väljakule pääsetakse siiski vaid kohtumise ajal.

«Kõik peavad trenni tegema kunstmuruga platsi peal. Eks kõik ole teadlikud sellest, millised olud meil siin valitsevad, ja kellegi jaoks ei tohiks see üllatus olla,» täpsustas Uiboleht. «Samas pole muru olukord ilma vaadates üldse mitte halb. Küllaltki külm ja lumerohkem talv vajutas oma pitseri ning seetõttu saime ka soovitud töödega natuke hiljem pihta hakata.»

Jalgpalliliit ei usu, et kohtumiseks Serbiaga võiks väljak rikutud olla. «Eks kõik oleneb, millistes tingimustes matš Uruguayga toimub, kuid probleeme ei tohiks küll tekkida,» arvas Uiboleht. «Eesti koondisele on kindlasti parem, kui nad saavad mõlemad mängud kodus pidada, mitte ei pea esimest matši pidama kusagil Kesk- või Lõuna-Euroopas.»

Kahe mängu vahel pannakse väljakule taas kate peale, et muru saaks võimalikult hästi taastuda. Seega on eestlastel vähemalt serblaste ees see eelis, et enne tähtsat valikmängu saadakse mänguplatsil valitsevate oludega sõpruskohtumisel tutvuda.

Uruguay jalgpallikoondis saabub Eestisse teisipäeval kell 17.10 Frankfurdist. «Praegu on mängule müüdud 4800 piletit,» täpsustas Uiboleht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles