Sildaru võistluste hierarhiast on kõigil oma arusaam (1)

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveits, Carns Montana 26.03.2017
Kelly Sildaru võitis Šveitsis Carns Montanas juunioride MM-i rennisõidu kuldmedali. 
KELLY SILDARU.
FOTO: SANDER iLVEST/POSTIMEES
Šveits, Carns Montana 26.03.2017 Kelly Sildaru võitis Šveitsis Carns Montanas juunioride MM-i rennisõidu kuldmedali. KELLY SILDARU. FOTO: SANDER iLVEST/POSTIMEES Foto: Sander Ilvest / Postimees

«Teie siin ei juhi televisiooni, teie ei maksa sponsoritele – te ei tee siin mitte midagi.» Need Rahvusvahelise Suusaliidu (FIS) ametniku Joseph Fitzgeraldi sõnad pargisõidu MMil Hispaanias ajasid osa freestyle-suusatamise kogukonnast marru. «Mis mõttes me ei tee mitte midagi?» jäi neile arusaamatuks. FISi ja sportlaste n-ö vastasseisu üks põhjus ongi alaliidu ajuti külm suhtumine sportlastesse, kuid eestlased Kelly ja Tõnis Sildaru ei lase end sellest häirida.

Freestyle-suusatamine on sisuliselt sündinud mäesuusatamisest. Mõnele sportlasele tundus mäesuusatamine pisut igav ning nad tahtsid midagi uut. Nad olid loomult vabad ja loovad ning samade põhimõtete järgi on loodud ka X-mängud – freestyle-suusatamise kuninglik võistlus. Nüüd on võistluskalendrisse tugevalt tunginud FIS, kelle korraldatud mõõduvõtud on aga raamidesse surutud ja käivad reegliraamatu järgi. Teisisõnu, suusatajad murdsid end kord reeglitest vabaks, kuid on nüüd tagasi alguses.

Kelly Sildarul oli mäletatavasti Norra X-mängudel suuri probleeme hooga. Tema probleemid lahendas uusmeremaalane Brad Prosser, kes lükkas talle peaaegu kuni äratõukeni hoogu. Kas FISi võistlustel oleks selline asi läbi läinud? «Jube raske on seda öelda,» vastas Tõnis Sildaru.

Mitme sportlase seas levib arusaam, et FIS ja olümpia vajasid neid rohkem kui nemad FISi. Ometi ei kajastu see FISi suhtumises. Mitu korda on MM korraldatud samal ajal kui X-mängud. Näiteks kattusid 2015. aastal Austria MM ja Aspeni X-mängud, osaliselt kattus ka tänavune Sierra Nevada MM Norra X-mängudega.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles