Kes on Worldloppeti meister?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
42-kilomeetrise Engadin Skimarathoni Šveitsis läbis tänavu 13. märtsil 7863 meest ja 1676 naist. Edukalt jõudsid vabatehnikamaratoni finišisse ka 16 startinud eestlast.
42-kilomeetrise Engadin Skimarathoni Šveitsis läbis tänavu 13. märtsil 7863 meest ja 1676 naist. Edukalt jõudsid vabatehnikamaratoni finišisse ka 16 startinud eestlast. Foto: Reuters/ScanPix

Kui suusataja on läbinud vähemalt kümme erinevat rahvusvahelise suusamaratonide ühenduse Worldloppet (WL) maratoni, vähemalt ühe neist teisel kontinendil, võib ta taotleda WL-meistriks saamist. WLi kuldmeistri tiitli (Worldloppet Gold Master) saab suusataja siis, kui läbib kõikide maratonide põhisõidud. WLi hõbemeistriks (World­­loppet Silver Master) saab siis, kui läbitud on maratonide lühisõidud või põhisõidud kombineeritult lühisõitudega.



WL-meistrit autasustatakse vastavalt kuld- või hõbemärgi ja uhke diplomiga ning tema nimi avaldatakse Worldloppeti aastaraamatus. Ainult WL-meistril on õigus lisaks tellida kuld- või hõbemedal, mis kannab tema personaalset WL-meistri numbrit.
---------------------------------------------------

Worldloppeti maratonid

Järjestatud esimese maratoni toimumisaja järgi.

Vasaloppet (Rootsi)
Esimene maraton Sälenist Morasse oli 19. märtsil 1922. Sõidetakse 90 kilomeetrit klassikalises stiilis. Rada ei ole tehniliselt keeruline ja kulgeb enamasti mööda tasast maad maantee ääres. Vasaloppeti põhisõit on alati märtsi esimesel pühapäeval.

Birkebeinerrennet (Norra)
Esimene maraton sõideti 1932. aasta 20. märtsil 56 kilomeetri pikkusena. Sõidetakse Renast Lillehammerisse. Norra maratoni eripära on see, et iga suusataja peab kandma seljakotti, mis ei või olla kergem kui 3,5 kg. Kotis peab muu hulgas olema vähemalt üks riietusese, suusamääre ja toiduaine. Maraton lõpetab FIS Marathon Cupi ja sõidetakse klassikalises tehnikas märtsi kolmandal laupäeval.

Tartu maraton (Eesti)
Vanuselt kolmas – sünnipäev 16. jaanuar 1960. Björn Daehlie on nimetanud seda maailma ilusaimaks maratoniks. 63-kilomeetrist rada kiidetakse tänu klassikatehnikaks sobivale profiilile. Sõidetakse veebruari kolmandal nädalavahetusel.

Jizerska Padesatka (Tšehhi)
50-kilomeetrine maraton sõideti esmakordselt 20. jaanuaril 1968. Alates 1971. aastast peetakse maraton 15 mägironija mälestuseks, kes hukkusid Peruu mägedes matkates maavärina tagajärjel. izerska Padesatka üritused on jaanuari teisel nädalavahetusel. Sõidetakse klassikalises stiilis.

König Ludwig Lauf (Saksamaa)
Sünnipäev 17. märts 1968. Algul sõideti 90 kilomeetrit klassikastiilis, 1980. aastate lõpus muudeti distants mitme järjestikuse sooja talve tõttu lühemaks ning kaheks erinevaks sõiduks – 50 km klassika- ja 50 km vabatehnikamaratoniks. Maraton lõpeb ja algab Obergammau linnas. Toimub veebruari esimesel nädalavahetusel.

Engadin Skimarathon (Šveits)
Kohaliku spordikaupade ärimehe Albert Scheuingi eestvedamisel peeti esimene maraton 16. märtsil 1969. 42 kilomeetri pikkusel vabatehnikamaratonil on sarja lihtsaima profiiliga ja kiireim rada, mis kulgeb Engadini oru järvedel St Moritzi suusakeskuse lähedal. Sõidetakse märtsi teisel pühapäeval.

Dolomitenlauf (Austria)
Esimene maraton peeti 19. märtsil 1970. Alpides Lienzi linna peatänaval lõppev maraton sõidetakse jaanuari kolmandal pühapäeval 50–60-kilomeetrisel (olenevalt ilmaoludest) rajal vabatehnikas.

Marcialonga (Itaalia)
Sõideti esimest korda Itaalia Suusaliidu 50. sünnipäeval 7. veebruaril 1971. Marcialonga tähendab pikka marssi või teekonda. Maraton algab Moena lähedal ja lõpeb Cavalese linna peatänaval. 70 km klassikatehnikas põhisõit on alati jaanuari viimasel pühapäeval.

American Birkebeiner (USA)
Esimene maraton Cable’ist Haywardi sõideti 24. veebruaril 1973. American Birkebeineri rada on võrreldud Tartu maratoni omaga – sellel ei ole pikki tõuse ega järske langusi. Põhidistants, 51 km klassikastiilis, sõidetakse veebruari neljandal laupäeval.

Finlandia-hiihto (Soome)
Sünnipäev 24. veebruar 1974. Aasta varem tehtud esimene katse maratoni korraldada läks lumepuudusel aia taha. Worldloppeti kalendris jagavad soomlased nädalavahetust ameeriklastega. Sõidetakse 50 kilomeetrit klassikastiilis.

Bieg Piastow (Poola)
Sündis 11. aprillil 1976. 50-kilomeetrine rada kulgeb Jakuszyce piirkonnas Tšehhi piiri lähedal, mõnekümne kilomeetri kaugusel Jizerska Padesatka toimumise kohast. 50-kilomeetrine vabatehnikamaraton sõidetakse Vasaloppetiga samal ajal.

Gatineau Loppet (Kanada)
1979. aasta veebruaris sündinud maraton sõidetakse Ottawa kaksiklinna Gatineau maalilises parkmetsas. 53 kilomeetrit vabas tehnikas läbitakse Tartu maratoniga samal ajal.

Kangaroo Hoppet (Austraalia)
Algselt Australian Birkebeineri nime all sündinud maraton sõideti esimest korda 1979. Maratoni võistluskeskus Fall Creek asub 1200 meetri kõrgusel merepinnast. Worldloppeti hooaega avav maraton sõidetakse augusti viimasel laupäeval.

La Transjurassienne (Prantsusmaa)
Šveitsi piiri ääres anti esimene maratonistart 17. veebruaril 1980. 76-kilomeetrine vabatehnikamaraton suusatatakse veebruari teisel pühapäeval Lamourast Mouthe’i, põigates korraks ka Šveitsi.

Sapporo International Skimarathon (Jaapan)
Esimene maraton sõideti 8. märtsil 1981, kasutades 1972. aasta Sapporo taliolümpia radu. Maraton jagab sama nädalavahetust La Transjurassienne’iga. 50-kilomeetrine vabatehnikadistants nõuab läbimiseks head ettevalmistust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles