Enneolematu skandaal meistriliigas ehk kuidas neli klubi tartlastele kambaka tegid

Kadi Parts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pavel Semenov (mustas särgis).
Pavel Semenov (mustas särgis). Foto: Kristjan Teedema

Pettusekahtlustus, meistriliiga klubide ühine vastuhakk distsiplinaarkomisjonile, nelja meeskonna ühisrinne Tartu tiimi vastu ja play-offʼide ärajäämise oht – see kõik on viimastel nädalatel olnud Eesti saalihokikogukonna ärev argipäev. Koduses saalihokis on tegemist esimese tõsise skandaaliga 24 tegutsemisaasta jooksul ja kuigi tänaseks on suurem torm vaibunud, leidub veel vastamata küsimusi.

Kõiki suuremaid meistriliiga meeskondi ja alaliitu hõlmanud lugu sai alguse 12. märtsil, kui omavahel kohtusid põhiturniiri matšis SK Link/Saku ja Eesti Maaülikooli SK. Kohtumine läks lisaajale ja selle võitis seisuga 14:13 Saku, kuid mängu järel teatas alaliit, et tartlaste viimase kolmandiku mängupilt tekitab kahtluse, justkui oleks soovitud meelega kaotada. Pärast tõendite kogumist otsustas alaliit kokku kutsuda kõigi meistriliiga klubide esindajad, et ühise laua taga juhtumit arutada.

Kuigi kokkusaamisel leiti, et tegemist polnud kokkuleppemänguga, jäi püsima arvamus, et EMÜ soovis tabelisse saada kaotust. Nimelt oleks see neile eesootavates poolfinaalides andnud vastaseks väidetavalt nõrgema vastase ehk Saku asemel oleks kokku mindud Sparta Automaailmaga. EMÜ esitas oma mängiva peatreeneri Pavel Semenovi põhjenduse, et kuna kaks Tartu mängijat (Aleksandr Avtušenko ja Kaspar Virkus) olid juba kõnealuses kohtumises vigastada saanud ja selle mänguga polnud EMÜ-l võimalik enam liigatabelis oma positsiooni parandada, soovitas Semenov meestel end mitte liigselt lõhkuda. Sellise mängupildi kohta, kus treeneri soovitusel liigseid mängulisi riske ei võetud, leitigi hiljem, et tegemist võis olla pettusega. EMÜ esindaja Kaarel Ird kinnitas aga tagantjärele Postimehele, et käsku kaotada kindlasti ei antud ja seda on võimalik tõestada mängijate seletuste abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles