Lilleküla staadioni murust võib saada Eesti koondise salarelv

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jarmo Ahjupera
Jarmo Ahjupera Foto: Liis Treimann

Eesti Jalgpalli Liit teeb jõupingutusi, et Lilleküla staadioni muru võimalikult mängimiskõlblikuks muuta, kuid nigel pinnas võib eelseisvates kohtumistes Uruguay ja Serbiaga hoopis Eesti koondisele kasuks tulla.



Alati on räägitud, et kehv väljak soosib vähem tehnilisi meeskondi, ja just sellesse rolli Eesti kahes eelseisvas kohtumises paratamatult satub.

25. märtsil võetakse sõprusmängus vastu kahekordne maailmameister ja viimase MMi 4. koha omanik Uruguay, neli päeva hiljem madistatakse EM-valikmängus juba punktide peale samuti MMil mänginud ja alagrupiturniiril näiteks hilisema pronksmedaliomaniku Saksamaa alistanud Serbiaga.

«Elu on näidanud, et lõhkuvamatele meeskondadele loob selline väljak väikse eelise ja eeldatavaid domineerivamaid see segab. Tingimused on aga võrdsed,» arvas Eesti rahvusesinduse peatreener Tarmo Rüütli. «Eks pärast kohtumisi kommentaaridest kuuleb, palju väljak üht või teist poolt segas või aitas.»

Lilleküla jalgpallistaadioni märtsikuiste kohtumiste senine saldo annab lootust, et ka tugevate Uruguay ja Serbiaga suudavad sinisärklased vääriliselt võistleda.  

2002. aastal saadi sõprusmängus legendaarne 2:1 võit Venemaa üle, lisaks on keerulistes tingimustes alistatud kahel korral Kanada ja korra Armeenia (Armeenia mäng toimus küll 1. aprillil – toim). Tõsi, viimased on Eestiga üsna samal tasemel.

2005. aastal tehti venelastega aga juba maailmameistrivõistluste valikkohtumises 1:1 viik. Vastase paremust on Eesti märtsis pidanud tunnistama kolmel puhul: 2004 kaotati Põhja-Iirimaale 0:1, 2005 Slovakkiale 1:2 ja 2007 Venemaale 0:2.

Vale oleks aga arvata, et Lilleküla väljak on enne tähtsaid mänge täiesti lootusetus seisus. Kilekatte all valitseb tänu kergelt rohetavatele murulibledele tõeline kevadetunne ja pinnas on jalgpalli mängimiseks rahuldav. Vähemalt nõnda arvavad eestlased.

Plats üllatavalt hea

«Arvestades ilmastikutingimusi on plats isegi väga hea. Üllatavalt sile tundub praegu,» hindas päikeselisel Küprosel klubijalgpalli mängiv koondise esiründaja Andres Oper. «Venemaa ja Slovakkia mängus (Oper lõi eespool märgitud kohtumistes väravaid – toim) oli väljak isegi hullem. Eks tuleb lihtsalt loota, et ilm käest ära ei lähe.»

Täpsustuseks olgu märgitud, et trenni tegid sinisärklased eile siiski Männiku staadionil kilekatte all asuval kunstmurul, Lillekülas käidi pinnasega vaid tutvumas.

Mis puutub jalgpallikoondise koosseisu, siis on fännidel põhjust rõõmustada. Peale kubemevigastusega hädas olnud, sellest tervenenud, kuid siiski Rüütli kutseta jäänud ründaja Sergei Zenjovi ja meistriliiga avavoorus tõsise põlvetrauma saanud keskkaitsja Igor Morozovi puudujaid ei ole.

Teatavasti lisas Rüütli huvitavaima mehena koondisenimekirja pika vigastuspausi seljataha jätnud, kuid nüüd taas hea vormi leidnud pikakasvulise ründaja Jarmo Ahjupera.

Esiründaja Oper on vormis

«Kutse tuli küll väikse üllatusena, kuid pärast suurt vigastust on mu vorm ülesmäge läinud ja olen samal tasemel, mis enne. Eks koondisse kutsutakse ikka neid, kes on hästi mänginud ja väärivad võimalust,» kinnitas Ungari klubis Györi ETO mängiv, kuid hetkel Ujpesti väljalaenatud Ahjupera, kes on Rüütli usalduse korral valmis endast kõik andma. «Katsun sobituda stiili, ja kui treener mind usaldab, siis teen oma tööd võimalikult hästi.»

Rüütli vihjete põhjal peaks aga selge olema, et Ahjuperal, nagu ka kõigil teistel kutse saanuist, peaks olema suur võimalus kahe kohtumise jooksul vähemalt mõned mänguminutid teenida.

«Kindlasti saavad koosseisud olema mingil määral erinevad, kuid mitte kogu mängu ulatuses,» avaldas Rüütli, kes loodab uruguaylaste vastu kasutada ära kõik lisakäigud. «Sõprusmängudes on lubatud teha kuus vahetust, seega saame varieerida.»

Hea uudis on ka see, et Eesti koondise läbi aegade suurim väravakütt Oper on valmis mõlemas kohtumises täie jõuga kaasa lööma.

«Väravat tahaks lüüa, vormil pole viga, tervise üle ei saa kurta. Olen valmis 2 x 90 minutit mängima,» ütles Oper, kes märkis siiski, et reedene kohtumine on peaprooviks teisipäevaseks EM-valikkohtumiseks Serbiaga. «Pigem on Uruguay mäng hea ettevalmistus, kuid kindlasti ei saa poole jõuga mängima minna. Üheski mängus ei saa.»

Reedene sõprusmäng Uru­guayga algab Lilleküla jalgpallistaadionil kell 19.00. Eilse teatas Eesti Jalgpalli Liit, et müüdud on 5200 piletit.

Järgmisel teisipäeval peetav matš Belgradis saadud 1:3 kaotuse eest kättemaksu ihkava Serbiaga algab 21.30.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles