Galerii: miks näitavad mitmed Eesti tippsportlased täna valget kaarti?

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna tähistatakse Eesti Olümpiakomitee eestvedamisel rahvusvahelist valge kaardi päeva, mille raames kutsuvad Eesti tippsportlased üles koolikiusamist märkama ja kiusamisele vahele astuma.

Projekti raames esinevad videoavalduses kolm Eesti tippsportlast, kes kõik on EOK sportlaskomisjoni liikmed  – Gerd Kanter, Ott Kiivikas ning Johanna Allik. 

«See pole kindlasti normaalne. Kui näeme, et kedagi kiusatakse, tuleb sekkuda. Sekkumiseks ei pea olema kaks meetrit pikk ja sada kilo raske. Alustada võib sellest, et lihtsalt midagi öelda ja kiusajat korrale kutsuda,» oli Pekingi olümpiavõitja Kanteri sõnum valget kaarti näidates.

«Isegi ainult sõnad võivad teha väga palju valu. Kui näed, et kedagi kiusatakse, siis sekku,» lausus omakorda Kiivikas. «Selleks pole vaja suuri muskleid, piisab sellest, et süda ja pea on õigel kohal. Hea sõna aitab vahest väga palju.»

Kolmest projekti vedajast on kõige isiklikum kokkupuude koolikiusamisega iluuisutajal Allikul. Ta meenutas juhtumit esimesest klassist, mis teda isegi veel kümme aastat hiljem saadab. «Minu klassivenda kiusati ja mul on väga kahju, et temaga nii tehti, sest ühegi inimesega ei peaks nii käituma. Tahtsin teda kuidagi aidata – küpsetasin talle mõnikord pirukaid ja jalutasin temaga koos koju, et ta ennast turvalisemalt tunneks. See kõik on mul tänaseni hinges. Palun, et kui näete, et kedagi kiusatakse, siis astuge vahele ja aidake, sest ka sellele inimesel hakkab siis kergem.»

Ott Kiivikase pöördumine

Johanna Alliku pöördumine

Gerd Kanteri pöördumine

Miks valiti just tänane päev?

6. aprilli tähistamise algatasid Rahvusvahelise Olümpiakomitee ja ÜRO nime all International Day of Sport for Development and Peace. See päev keskendub spordi võimele muuta ühiskonda paremaks – sport suudab inimesi ühendada, dialoogi arendada ning mõistmist ja hoolivust luua. Päeva sümboliks on valge kaart  - kui punane kaart tuleb spordis välja tõsise rikkumise eest, siis 6. aprillil näitavad spordiinimesed üle maailma valget kaarti, mis sümboliseerib tolerantsust, hoolimist ja positiivsust.

Sihtasutuse Kiusamisvaba Kooli iga-kevadiste õpilasküsitluste ning Maailma Tervishoiuorganisatsiooni HBSC 2009/2010 uuringu põhjal kogeb kooliaasta jooksul kiusamist keskmiselt viiendik Eesti kooliõpilastest, nooremate laste seas lausa iga neljas. Praxise 2012. aasta uuringu järgi on ligi pooled õpilastest oma koolielu jooksul kiusamist kogenud ja 7 protsenti kogeb kiusamist pidevalt.

EOK kutsub igaühte, kes tunneb, et tahab koolikiusamise vastu üles astuda, tegema endast foto valge kaardiga ning teemaviitega: #äralasekiusata #WhiteCard #terveeestieest @Olympiafann @peaceandsport.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles