Tõstepõrandalt kiirabiga haiglasse viidud Pent plaanib tulevikuks olulist muutust

Madis Kalvet, Split
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Seim aitamas Leho Penti katseks valmistumisel.
Alar Seim aitamas Leho Penti katseks valmistumisel. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kolme aasta pikkuse pausi järel taas tõstmise Euroopa meistrivõistlustel võistlustulle asunud 27-aastase Leho Pendi jaoks lõppes Spliti EMi kurvalt – Pent vigastas rebimise kolmandal katsel nii raskelt paremat küünarliigest, et eestlane tuli viia kiirabiga haiglasse. Traumaga lõppenud võistlus võis olla aga viimane tõuge juba mõnda aega peas küpsenud mõttele – Pent võib edaspidi võistlema hakata kaalu võrra raskemate meeste seas.

Võistluse eel tegi Pendile mure valu vasakus küünarliigeses, mida ta vigastas eelmise nädala reedel trennis. EMil hakkas ta haiget ihuliiget aga alateadlikult hoidma ja see tõi kaasa uue trauma.

«Võistluse eel pelgas ta veidike valutava vasaku küünarliigese pärast. Esimesel katsel 155 kg peal oli natuke valu, kuid ei midagi hullu. Teisel katsel 160 kg küll ebaõnnestus, kuid kang ei tundunud raske. 162 kg (isikliku rekordi kordamine) rebis ta ära ja hakkas püsti tõusma, kuid ta lasi raskuse liialt paremale,» kirjeldas treener Alar Seim võistluse käiku, mis lõppes tema hoolealuse jaoks traumaga.

«160 kg ei rebinud ma lõpuni, kuna oli alateadlik hirm. 162 kg ei olnud tegelikult raske. Läksin alateadlikult haiget kätt kompenseerima ja nii raksakas läbi käis. Seda oli nii tunda kui ka kuulda,» lisas Pent omalt poolt.

Haiglas tehti Pendi haigest ihuliikmest röntgen ja vähemalt esialgsel hinnangul kõige hullemini ei läinud. «Luud on korras. Ühtegi kildu kusagilt lahti ei löönud,» täpsustas Seim. «Tal tuvastati lihasrebend lihasel, mis keerab küünarvart sissepoole.»

Tagasi kodumaale pääseb Pent pühapäeval ning esmaspäeval läheb ta Tallinnas MRT-d tegema. Seejärel saab juba täpsema pildi vigastuse ulatusest.

Praeguse seisuga loodab Pent paari kuuga tõstepõrandale naasta. Kui seni on ta võistelnud kuni 94 kg kaaluvate meeste seas, siis edaspidi võib teda näha juba kuni 105 kg kaaluvate sportlaste kategoorias. Ühtegi lõplikku otsust ei ole veel vastu võetud, kuid mõtteid on selles suunas mõlgutatud.

Kui vastav otsus langetatakse, siis puhtalt sportlase tervise seisukohast. Nimelt on suurema lihasmassiga vigastuste oht väiksem. Praegu peab Pent enne võistlust kaalu alla võtma ja see suurendab loomulikult traumade ohtu.

«Suurema kehakaaluga on ta jõulisem küll,» tõdes Seim. «Praeguse esimese emotsiooni pealt ütles ta küll, et see oli viimane võistlus kuni 94 kg kehakaalus.»

«Selle peale on saanud mõelda küll. Kaalu alla võttes lähevad lihaskiud ja sidemed rabedaks. Varem plaanisin veel sügisesel MMil osaleda 94 kg kaalukategoorias, kuid nüüd teen arvatavasti kohe sammu järgmisesse kaalu,» arvas Pent pärast arstide juurest naasmist. «Kõige rohkem on kahju sellest, et seekord tõukamise pool vigastuse tõttu ära jäi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles