Rein Taaramäe leidis tuuletunnelist vastused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Taaramäe.
Rein Taaramäe. Foto: Aarne Haus

Kuulsa Prantsusmaa vormeliraja Magny-Coursi ruumides asuvas tuuletunnelis eraldistarditeste teinud jalgrattur Rein Taaramäe sai vastuse mitmele pead vaevanud küsimusele.


Pikk päev algas kiivrite testimisega. Sõltuvalt kehakujust sobivad osale ratturitele lühemad, teistele aga pikemad peakatted. Varieeruda võivad ka õhuavad. «Mulle sobis kõige rohkem Belgia temposõiduässa Stijn Devolderi disainitud kiiver, millel on kõrvakaitsmed maha võetud,» täpsustas Taaramäe.

Cofidise ratturid on kohustatud kandma BBB kiivreid, kuid Taaramäe sai proovida ka teiste firmade toodangut. «Näiteks Giro kompanii kiiver, mida kasutas Lance Armstrong, ei sobinud mulle üldse,» lisas ta.

Taaramäe, kellele meeldib oma rattaasendit tihti korrigeerida, sai kinnitust, et tema senist positsiooni oluliselt muuta ei tule. «Olen kuulnud jutte, et mida madalamale lenkstangid lasta, seda suuremat kiirust on võimalik arendada. Mulle see ei sobi ja seda näitasid ka testid,» märkis suletud ruumis ratta seljas istunud ja torust tema suunas puhunud tuult trotsinud Taaramäe. «Väga mõnus ei olnud, sest õhk oli jahe ja silmad jooksid vett.»

Tänavusel Tour de France’il esikümnekohta sihtiva Taaramäe sõnul annab test, mis jätkub täna erinevate käteasendite proovimisega, rajal heal juhul kolmeprotsendilise võidu. Näiteks tänavusel Pariisi-Nice’i tuuri 27 km eraldistardist sõidus andnuks see minuti võrra parema aja ja Tony Martini järel 2. koha.

Taaramäe tiimikaaslane, jaanuari lõpus kodutrepil komistades põlvekedra murdnud Kalle Kriit teeb laupäeval Hollandi ühepäevasõidul Hel van het Mergelland hooaja esimese stardi. Kriit pole siiski veel valmis distantsi läbima ja ta lisati Cofidise nimekirja nn augutäiteks.

«Võib öelda, et olen jälle täiskohaga jalgrattur,» kinnitas kaks ja pool nädalat maanteel trenni teinud Kriit. «Vigastuspaus jättis oma jälje, kuid kartsin hullemat tagasilööki. Ilmselt oli kasu tugevast hooajaeelsest ettevalmistusest. Cofidise arst ütles mõni aeg tagasi, et enne mai algust pole mul soovitav võistlustel osaleda, kuid loodan, et ta muudab meelt.»

Kriidi sõnul tuli taastumisele kasuks Lõuna-Prantsusmaal Saint-Raphaelis asuva tippsportlastele mõeldud kliiniku hüvede kasutamine. Kui tavakodanik peab seal abi saamiseks päevas välja käima 200 eurot, siis Kriidi 30-päevase kuuri maksis kinni Prantsuse riik.

«Kõva tempo oli taga. Õhtul kell seitse koju jõudes olin rampväsinud ja kukkusin voodisse. Eelkõige kimbutas mind vaimne kurnatus, sest ma pole harjunud nii pikalt taastavaid harjutusi tegema,» rääkis Kriit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles