Jalgpalliliit võttis rahahädas Sillamäe Kalevi teravalt luubi alla

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sillamäe Kalevi mängijad võitlesid kõrgliigasse püsimajäämise nimel edukalt, kuid klubi rahalised probleemid kukutasid Sillamäe ikkagi tippseltskonnast.
Sillamäe Kalevi mängijad võitlesid kõrgliigasse püsimajäämise nimel edukalt, kuid klubi rahalised probleemid kukutasid Sillamäe ikkagi tippseltskonnast. Foto: Madis Sinivee/Pärnu Postimees/

Eesti Jalgpalli Liit võttis luubi alla neli hooaega tagasi Eesti meistrivõistlustel pronksmedali ja aasta hiljem hõbeda saanud Sillamäe Kalevi finantsolukorra, sest klubi ei suuda täita neile pandud kohustusi. 

«Jalgpalliliidu litsentsikomisjon on võtnud Sillamäe Kalevi tegevuse eraldi uurimise alla, sest klubi eelarveplaan ei ole praeguseks realiseerunud ja selle realiseerimist on juba mitu korda edasi lükatud,» lausus Eesti Jalgpalli Liidu avalike ja koostöösuhete osakonna juhataja Mihkel Uiboleht. «Täna teatas klubi uuest tähtajast, milleks nad loodavad olukorra joonde saada. Oleme kursis, et ka mängijate tasustamisega on probleeme. Teema on muuhulgas arutlusel järgmisel jalgpalliliidu juhatuse koosolekul.»

Sillamäed on sel aastal korra juba finantsdistsipliini rikkumise eest ka karistatud - mai alguses tuli klubil tasuda 500 euro suurune trahv. Ehkki veel 2014. aastal teeniti pärast Euroopa liiga esimeses eelringis Espoo Honka alistamist ja teise ringi Venemaa suurklubi FK Krasnodariga mängima pääsemist hinnanguliselt üle 400 000 euro, on tänaseks rahad otsas ja napist koosseisust hoolimata mängijatele palga maksmisega probleeme.

Mullu suvel määras alaliit klubile mõneks ajaks uute mängijate registreerimise keelu, sest kolme mängijaga sõlmitud lepingud ei vastanud Eestis kehtivale mängijate ülemineku korrale. Ka siis andis jalgpalliliit Sillamäele puuduste kõrvaldamiseks esmalt mitu tähtaega, ent klubi reageeris tegudega alles distsiplinaarmenetluse algatamisele.

Kihlveokahtlusi alaliidul pole

«Praegu on tõesti raske olukord. Tuli uudis, et Kassim läheb meeskonnast ära – see on vist jalgpalliliidusisene küsimus. Mingid küsimused temaga olid. Ma ei tea täpselt, mis seal toimus,» lausus Sillamäe Kalevi poolkaitsja Maksim Lipin laupäeval portaalile Soccernet.ee. Nii mõnelgi tekkis seepeale hinge kahtlus – kihlveokurat on viimastel aastatel Eesti jalgpalliväljakute ümber luusinud häirivalt sageli, ega ometi taas?

Jalgpalliliidu kinnitusel ei ole nemad siiski nõudnud Sillamäe meeskonnast ühegi mängija kõrvaldamist, vaid klubi tegi seda oma initsiatiivil. Nagu praegune peatreener Vadim Dobiža eelmisel nädalal väljaandele «Põhjarannik» väitis, on Kassim Aidara, Deniss Vnukovi, Mindaugas Kalonase ja Daniil Ratnikovi eemaldamise põhjuseks kehv mäng 9. voorus põlise rivaali Narva Transi vastu.

Sillamäe kaotas Narvas peetud kohtumise 1:3, senise 11 mänguga on teenitud vaid kuus punkti ja liigatabelis ollakse eelviimasel real. Kahel viimasel hooajal kõrgliigas viienda koha saanud klubi võitleb tänavu ilmselt liigasse püsimajäämise nimel, sest kui selja taga on üle veerandi hooajast, ollakse punktide poolest samal pulgal Viljandi Tulevikuga ja edestatakse tabelis viimasel kohal olevat Pärnu Vaprust vaid kahe punktiga.

Mõistetav, et koguni nelja vajaliku mängumehe üheaegne minemasaatmine paneb kõrvaltvaatajaid kulmu kergitama. Seda enam, et Sillamäe pink on niigi väga lühike – seni on mängudel käidud maksimaalselt nelja vahetusmehega lubatud seitsme asemel.

Mängule üheksa mehega

Laupäevases mängus Infonetiga, mille Sillamäe 0:3 kaotas, oli vähemasti Ratnikov siiski taas koosseisus ja sekkus mängu vahetusest. Mitme põhimehe vähene panus meeskonna esitustesse on siiski olnud silmaga näha. Näiteks kogenud leedulane Kalonas, kes pidanud 43 mängu ka kodumaa rahvuskoondises, oli Sillamäele saabudes selges alavormis ja Postimehele teadaolevalt panid treenerid talle süüks ka soovimatust treeningutel vajalikul määral pingutada.

Pühapäeval peetud Esiliiga B ehk tugevuselt kolmanda liigatasandi mängule Vändra Vaprusega sõitis Sillamäe duubelmeeskond vaid üheksa mängijaga, kelle seas oli kolm 16-aastast ja kaks 17-aastast mängumeest. Mängijaid napib seega igal liigatasandil ja kui hooaja kogunedes hakkavad klubi kimbutama nii mängukeelud kui ka vigastused – paratamatult see juhtub –, võib niigi õhuke koosseis veel õhemaks kuivada. Samas on Ida-Virumaa klubides langetatavate otsuste juures emotsioonide osakaal alati keskmisest kõrgem olnud ja nii ei maksa sugugi maha matta ka võimalust, et Aidarat-Vnukovit näeb sarnaselt Ratnikovile varsti taas meeskonna eest platsile jooksmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles