Passist ilma jäänud NBA mängumees: Erdogan on selle sajandi Hitler

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enes Kanter
Enes Kanter Foto: Jim Mone/AP

Oklahoma City Thunderi mängumees Enes Kanter jäi Rumeenia piiril oma passist ilma ning jäi Bukaresti lennujaama kinni. Pallur süüdistab selles poliitikat.

Šveitsis sündinud, kuid Türgi kodakondsusega Kanter on Türgi presidendi Recep Tayyip Erdogani üks suuremaid kriitikuid ning toetab USA-s resideerivat islamivaimulikku Fethullah Guleni, keda Erdogan süüdistab möödunud aasta riigipöördekatses. Kanter näitas juulis ebaõnnestunud riigipöördekatse ajal oma meelsust Erdogani vastu välja üsna avalikult, postitades vihaseid pilte ja tekste, nende seas ka näiteks sõnumi: «Sa sured varsti.»

Kanteri meelsus ajas sassi aga peresuhted ning tema isa Mehmet läks pojaga riidu. Isa sõnul on Gulen pojale ajupesu teinud. «Häbi tundes vabandan meie presidendi ja Türgi rahva ees, et mul on selline poeg.» 

Nüüd oli paar nädalat tagasi NBA-s hooaja lõpetanud korvpallur parasjagu teel Euroopast USA-sse, kui jäi tühistatud passi tõttu Bukaresti lennujaama kinni. Mängumehe muud dokumendid võeti ära ning ta asus Twitteris olukorda selgitama. 

«Loomulikult on selle põhjuseks minu poliitilised vaated. Erdogan lasi Washingtonis inimesi rünnata. Ta on paha, paha inimene. Ta on diktaator ja selle sajandi Hitler. Hoian teid sündmustega kursis, aga lihtsalt palvetage minu pärast ja annan teada, kuidas kõik laheneb.»

Olukord laheneski mõne tunni pärast, kui Rumeenia võimud lasid tal riiki siseneda ning Kanter sõitis Londonisse ja sealt edasi USA-sse. Rumeenia piirivalve pressiesindaja kinnitas, et Kanterit ei pandud kinni ning ta võis lennujaamas vabalt ringi liikuda, lihtsalt riiki teda ei lastud. Kanter andis rõõmusõnumist teada ka Twitteris ning lubas täna oma üleelamistest rääkida pressikonverentsil. «Olge valmis!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles