Rio olümpia tootis massiliselt «valgeid elevante» (3)

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rio olümpiamängud kujunesid korraldajate jaoks selliseks fiaskoks, et asja uurib juba sealne riigiprokurör. Esimene hinnang Leandro Mitidieri poolt on hävitav: «Püsti on pandud hunnik «valgeid elevante». Ehitustegevus oli täielikult planeerimata.».

Juba enne eelmisel suvel Rio de Janeiros toimunud olümpiamänge tunti muret, mis saab sealsetest võistluspaikadest suure spordipeo järel. Reaalsuses on läinud nii nagu kardeti või isegi hullemini ehk suured areenid seisavad lihtsalt tühjana.

Viimati käis olukorda lähemalt uurimas uudisteagentuur AP, kes teatas, et areenid on tühjad, suurtele rajatistele ei ole üürnikke leitud ning kõik jooksvad kulud on jäetud kohalike omavalitsuste kanda.

Tuleks lammutada, kuid raha ei ole

«Spordirajatisi püsti pannes ei tehtud ühtegi korralikku plaani. Korraldajate peast ei käinud läbi ühtegi mõtet, kuidas olümpia järel neid võistluspaiku kasutada. Planeerimine puudus täielikult,» teatas Mitidieri.

«Nendest rajatistest on saanud «valged elevandid». Üritame asja parandada. Uurimine, kuidas muuta neid ehitisi veidikenegi kasulikuks,» lisas ta.

Majandusraskustes Brasiilia kulutas Rio olümpiamängude korraldamiseks üle 10 miljardi euro. Vaatamata suurtele kulutustele tehti mitmeid suuri kärpeid, publikut ei tulnud kohale piisavalt ning pidevalt levisid kuuldused altkäemaksudest.

Seisvatest spordirajatistest on praeguseks suurim probleem seoses olümpiapargiga Barra da Tijucas. Seal seisab nüüdseks kasutuid hooneid hulgi.

Olümpiapargi rajatistest sooviti mõnda lammutada ja osadesse rajada koolimajad. Need ideed on seni jäänud ainult mõtete tasandile.

Praeguse seisuga läheb lammutamiseks ja koolid ehitatakse hoopis mujale. Kõik see juhtub aga rahalaeva saabudes. Esialgu ei paista raha aga kusagilt.

Ka linna põhjaosas Deodoros asunud areenid seisavad kasutult. Esialgse plaani kohaselt taheti olümpiamängude järel sinna rajada park ja ujumisvõimalused vaesematele inimestele. Reaalsuses ei ole tehtud midagi ja hooned seisavad ikka tühjalt.

Üheksa kuud pärast olümpiamängude lõppu võlgneb mängude korralduskomitee investoritele umbes 30 miljonit eurot. Samal ajal tuleb neil tegeleda roostetavate medalite probleemiga. Praeguseks on 137 sportlast tagastanud oma autasu, et saada vastu uus või parandatud versioon.

ROKi meelest on kõik hästi

Rahvusvaheline Olümpiakomitee tundub aga sündmuste käiguga olevat rahul. «Rio olümpiapärand saab olema tugev. Ei ole mõtet teha rutakaid otsuseid,» teatas ROK ametliku avalduse kaudu AP-le.

«Teame, et Rio on olümpiamängude järel kõigi jaoks parem paik,» lisati veel. «Brasiilial on keeruline nende asjadega kohe tegeleda, kuna prioriteet on ikkagi inimesed ja nende igapäevased probleemid.»

ROKi sõnul kulus ka Londonil aega, et 2012. aasta olümpiarajatisi igapäevaellu sulandada. Reaalsuses on aga teada, et Londonis ei ole «valgete elevantidega» mingit probleemi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles