Karm tagasilöök: Mart Seimi ja eestlaste lootused said lõpliku hoobi

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1975. aastast Rahvusvahelise Tõsteliidu juhtimise juures olnud Tamas Ajan jätkab kindlalt samal kursil.
1975. aastast Rahvusvahelise Tõsteliidu juhtimise juures olnud Tamas Ajan jätkab kindlalt samal kursil. Foto: GOH CHAI HIN/AFP/Scanpix

Bangkokis toimuval Rahvusvahelise Tõsteliidu IWFi kongressil pandi paika alaliidu president, peasekretär ja asepresidendid. Enne valimisi püsis pikalt õhus lootus, et järgmiseks presidendiks saab Antonio Urso ja toimuvad muutused dopinguvastases võitluses. Reaalsuses läks aga nii, et taaskord valiti presidendiks Tamas Ajan, kes on alaliidu juhtimise juures olnud alates 1975. aastast. Seega ei ole dopingupattude küüsis oleval alal suuri muutusi oodata.

Esimese asepresidendi, asepresidendi ja juhatuse liikme kandidaadi kohale pretendeerinud Jaan Talts juunior rääkis, et valimiste eel oli Urso veel soosikuks, kuid viimasel hetkel sai Ajan ikkagi võiduks vajalikud hääled kokku.

Ajan võitis valimised lõpuks häältega 86:61. Hommikul oli Urso leeri arvates neil koos 80-85 häält.

Jaan Talts juunior (vasakul).
Jaan Talts juunior (vasakul). Foto: Liis Treimann

«Ajan lubas enne eelmisi valimisi Moskvas, et see jääks tal viimaseks perioodiks ja palus enda poolt hääletada. Täna ütles ta, et muutis oma otsust ja palus kongressilt toetust veel neli aastat seda organisatsiooni juhtida ning palus samas ka vabandust oma sõnamurdmise pärast,» rääkis Talts kohapeal toimunust.

«Selleks et vajalikud hääled ikka kindlalt kokku saada, oli IWF oma rahadega kohale toonud ka kõik väikesed saareriigid ja ka suhteliselt vaesed Aafrika riigid. Võimalik, et lisaks lennupiletitele said nende riikide delegaadid ka väikese «taskuraha», et ikka rist õige mehe taha läheks,» lisas Talts. «Loodan, et see siiski nii ei olnud, kuigi selliseid jutte olen paraku kuulnud. Mis seal ikka, elu läheb edasi.»

Kuna Ajan jääb ametisse, siis jätkub eeldatavasti samasugune olukord nagu seni ehk jätkuvalt toimub olümpiamängudele võistkondlik kvalifikatsioon. Lisaks ei ole suurt muutust oodata ka dopingukontrollide tegevuses.

Seni on ka Eesti parim tõstja Mart Seim ning tema treenerist isa Alar Seim avaldanud lootust, et presidendi vahetumisega muutuks tihedamaks ka dopingukontroll. Nüüd on see lootus paraku kadunud.

«Loodame, et 2024. aasta olümpial on tõstmine ikka kavas - on kuulda olnud sahinaid, et praeguste probleemide jätkumisel võidakse meie armastatud spordiala mõneks ajaks olümpialt sootuks kõrvaldada,» lisas Talts praeguse olukorra kohta.

Urso kaotuse järel otsustas Talts enda kandidatuuri taandada: «Ei taha kogemata sattuda meeskonda, kus sa ei ole oma ja ei jaga enamuse juhatuse liikmetega samu väärtusi.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles