POSTIMEES PARIISIS: Terrorismioht pani korraldajad õpetussõnu jagama (1)

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvamehed mullustel Prantsusmaa lahtistel.
Turvamehed mullustel Prantsusmaa lahtistel. Foto: BENOIT TESSIER/Reuters/Scanpix

Esimest korda Prantsusmaa lahtiste tennisemeistrivõistluste ajaloos pööratakse eriti pingsalt tähelepanu ka terrorismivastasele võitlusele ja ohutusele. Nõnda on igale võistlusele akrediteeritud osaleja kaelakaardile lisatud põhjalik juhend, kuidas terrorirünnaku korral käituda. Kaelakaardi tagaküljele on väikestes tähtedes lisatud: «Hädaabi oodates võib selle juhendi järgimine elu päästa.»

Kuidas siis käituda?

 

Kuidas käituda terrorirünnaku korral? #Rolandgarros õpetab. #tennis

A post shared by Merili Luuk (@merililuuk) on

Põgene. «Tuvasta oht ning liigu sellest eemale. Kui võimalik, aita teistel inimestel endaga koos põgeneda. Peida end ohu eest. Hoiata inimesi enda lähedal ja proovi neid veenda mitte ohu suunas liikuma.»

Peida. «Mine siseruumidesse ja sulge end sinna. Kustuta tuled ja pane kõik seadmed hääletuks. Mine kõigist väljapääsudest nii kaugele kui võimalik. Heida põrandale maha. Kui see pole võimalik, peida end millegi taha. Pane telefon hääletu peale ja eemalda vibratsioon.»

Teavita ja kuuletu hädaabile. «Kui oled oma turvalisuses veendunud, helista politseisse. Ära jookse päästjate suunas ja ära tee äkilisi liigutusi. Hoia käed üleval.»

Ettevaatlikkus on paraku põhjendatud. Kahe nädala jooksul oodatakse Roland Garros’ väljakutele pool miljonit tennisehuvilist, kelle turvalisus tuleb tagada olukorras, kus terrorirünnakud on Euroopas kahjuks sagedaseks muutunud. 8,5 hektarilisel maa-alal turvab võistlust kahe nädala jooksul 1200 korrakaitsjat.

Prantsusmaa tenniseföderatsiooni president Stephen Post sõnas võistluse ametlikule pressiteenistusele, et turvalisuse tagamine on prioriteediks number üks.

«Oleme kõigeks valmistunud, läbi on viidud erinevaid simulatsioone ja proove. Eelmisel aastal katsetasime mõningaid asju, kuid nüüd on meie reageerimissüsteem oluliselt parem.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles