Video: jalgpalliajaloo kuulsaim karistuslöök tähistab 20. sünnipäeva

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto 1998. aasta MM-finaalist, kus Prantsusmaa Brasiilia lõpuks alistas.
Foto 1998. aasta MM-finaalist, kus Prantsusmaa Brasiilia lõpuks alistas. Foto: THOMAS COEX/AFP/Scanpix

Brasiilia jalgpallikoondise vasakkaitsja – mõistagi on vaieldav, kui palju Brasiilia ääremängijad on kunagi üldse kaitsjad olnud – Roberto Carlos virutas 1997. aasta 3. juunil maavõistluses Prantsusmaaga väravavõrku nii hullu karistuslöögi, et 20 aastat hiljemgi võtab kukalt kratsima, kuidas ta täpselt suutis 35 meetrilt teele saadetud pallile nõnda ideaalse vindi peale keerata.

1997 korraldati esimest korda jalgpalli Konföderatsioonide karikavõistluste nimelist turniiri. Toona polnud tegu aga veel jalgpalli MMi peaprooviga vaid võistlus peeti detsembris Saudi Araabias. See tähendas, et kui Pranstusmaa jalgpalliliit tahtis kontrollida oma valmisolekut järgmise suve MM-finaalturniiriks, tuli proovivõistluse korraldamine enda kanda võtta. Kutsed sõpruskohtumisteks said Inglismaa, Itaalia ja Brasiilia ning turniiri avamatšis pidid mõõtu võtma võõrustajad ning valitsevad maailmameistrid brasiillased.

Tänapäeval on vaid üks põhjus, miks neid kaugeid mänge meenutada – lõpuks 1:1 viigiga lõppenud esimeses mängus Roberto Carlose korda saadetu. Seda pole mõtet kirjeldada, seda peab vaatama!

Turniir lõppes Inglismaa võiduga. Jalgpalli sünnimaa alistas nii prantslased (1:0) kui itaallased (2:0), ent kaotas 0:1 Brasiiliale. Järgmisel aastal toimunud MMil triumfeerisid aga juba võõrustajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles