Janar Talts püüab Itaalias endale tööd kindlustada

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janar Talts (nr. 8) Varese Cimberio mänguvormis.
Janar Talts (nr. 8) Varese Cimberio mänguvormis. Foto: SCANPIX

Venemaal nullimehe maine omandanud Eesti korvpallikoondise ääremängija Janar Talts tõestas oma karjääri esimeses Itaalia liiga kohtumises, et tegelikult pole ta skoorimist unustanud.


Varese Cimberio vormi selga tõmmanud Talts ei teinud pühapäeval küll imemängu, ent uue koduklubi võiduga lõppenud kohtumises 14 minutiga kogutud seitse punkti ja kaheksa lauapalli on uueks tulemiseks soliidne sissejuhatus.

Head sooritused on Taltsi jaoks elulise tähtsusega – aastavahetusel Tartu Rockist Venemaale Samara Krasnõje Krõljasse siirdunud mehe statistilised näitajad jäid sealses meeskonnas tagasihoidlikuks, Itaalias püüab ta hooaja lõpuni jäävate nappide kuude jooksul muuta ennast järgmiseks hooajaks taas mängijate turul atraktiivseks tegelaseks.

«Sellel hooajal ongi kõige tähtsam taas jalad alla saada, et sügisest oleks ikka võimalus mõnes välisklubis mängida,» sõnas Talts, kes teadis, et Samaras pole tal tulevaks aastaks pakkumist oodata. «Õnneks tuli esimene mäng hästi välja. Treener usaldas mind platsile veerand tunniks, võrreldes Samara esimeste mängudega on seda päris palju. Otsest tagasisidet pole ma veel saanud, treener pole vist sellest mängust veel kellegagi rääkinud.»

Talts avaldas lootust, et saab ka edaspidi vähemalt sama palju mänguminuteid. Kogenud pallurina ei laskunud ta siiski põhjendamatutesse illusioonidesse. «Kolme-nelja siin veedetud päeva põhjal on veel raske lõplikke järeldusi teha,» tõdes ta, ent rõhutas taas mänguminutite tähtsust. «Samaras sain alguses mängu 50 sekundi kaupa, selle ajaga ei jõua platsil toimuvaga veel kohanedagi. Itaalias pole leegionäride piirangut, see pakub rohkem võimalusi. Venemaal võis korraga platsil olla vaid kolm välismaalast.»

Varese ja Samara klubi treeningute tase on Taltsi hinnangul sarnane. Eesti klubidest eristab neid ühtlaselt tugevam koosseis. «Kui trennis on palju võrdseid mehi, muudab see harjutamise huvitavaks ja kasulikuks,» märkis ta.

Kuigi Samaras veedetud aeg jäi Taltsi jaoks lühikeseks, ei pea ta Venemaal veedetud kolme kuud mahavisatud ajaks. Venemaa elus polevat tema hinnangul midagi hullu ja isegi ainsa eestlasena ei tulnud tal kordagi masendust peale. «Tegemist on ikkagi meie naaberriigiga, seal sai elada küll,» kinnitas ta.

Möödunud nädalal Itaaliasse sõitnud Talts on sealse eluga kohanenud. Klubi eraldas talle korteri ja auto, probleemide korral saab ta aga alati pöörduda juba hooaja algusest saadik samas meeskonnas mängiva Kristjan Kanguri poole. «Mõistagi on hea, kui kaasmaalane on juba varem meeskonnas ees,» tõdes Talts.

Kuus vooru enne Itaalia meistriliiga põhiturniiri lõppu asub kahe eestlase koduklubi 12 võidu ja 12 kaotusega 5. kohal – õigupoolest on samad näitajad 4.–7. kohani asuvatel meeskondadel, neljal meeskonnal on üks võit vähem. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles