Ennustus: millised 32 riiki mängivad 2018. aasta jalgpalli MMil?

Ott Järvela
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argentiina koondise olukord MM-valiksarjas oli vahepeal väga kehv ja hea pole see praegugi, sest otsepääsme tagaval kohal ei paikneta. Aga kapten Lionel Messi juhtimisel ollakse siiski pisitasa õigele teele naasmas.
Argentiina koondise olukord MM-valiksarjas oli vahepeal väga kehv ja hea pole see praegugi, sest otsepääsme tagaval kohal ei paikneta. Aga kapten Lionel Messi juhtimisel ollakse siiski pisitasa õigele teele naasmas. Foto: JASON REED/Reuters/Scanpix

Täpselt aasta aja pärast on 21. jalgpalli MM-finaalturniiril algamas teine võistluspäev. Eelmisel õhtul võõrustaja Venemaa osalusel peetud avamäng Moskvas, Lužniki staadionil on jõudnud kergelt settida ning jalgpallisõprade kõik meeled on valmis ahmima sisse gurmeed, mida neile järgneva kuu jooksul peetava 63 kohtumisega ette tassitakse.

Aga millistest komponentidest eelroog, supp, kalaroog, salat, praad ja magustoit koosnevad? Ning milliseid põnevaid rüüpeid jalgpalliteekonna jooksul einestajatele pakutakse? Postimees teeb ülevaate valikturniiri olukorrast ja ennustab, milliseid 32 koondist me finaalturniiril näeme.

Aafrika (MMil 5 kohta)

Süsteem: kahe eelringi tulemusel sõeluti välja 20 paremat, kes loositi viide alagruppi, mille võitjad pääsevad MMile. Mingit varuvarianti pole – kes alagruppi ei võida, MMile ei pääse. Kõigis alagruppides on peetud kuuest voorust kaks.

A-alagrupp. Kongo DV ja Tuneesia on mõlemad mängu võitnud, Guinea ja Liibüa kaotanud. Järgmises kahes voorus kohtuvad Tuneesia ja Kongo DV omavahel, viimaste tulemuste valguses on soosikuks Tuneesia, kes alistas hiljuti 1:0 Egiptuse.

B-alagrupp. Surmagrupp, sest kokku loositi kolm 2014. aasta MMil mänginud meeskonda - Nigeeria, Kamerun ja Alžeeria. Suursoosik on täiseduga juhtiv Nigeeria. Kamerun viigistas nii Sambia kui ka Alžeeriaga (Nigeeria sai mõlemast jagu) ning peab alagrupi enda kontrolli alla saamiseks Nigeeria mõlemas omavahelises mängus alistama, mis on ebatõenäoline.

2014. aasta MMil jõudis Nigeeria ainsa Aafrika koondisena alagrupist edasi. Neil on head šansid kvalifitseeruda ka 2018. aasta MMile. PIUS UTOMI EKPEI/AFP/Scanpix
2014. aasta MMil jõudis Nigeeria ainsa Aafrika koondisena alagrupist edasi. Neil on head šansid kvalifitseeruda ka 2018. aasta MMile. PIUS UTOMI EKPEI/AFP/Scanpix Foto: PIUS UTOMI EKPEI/AFP

C-alagrupp. Elevandiluurannik juhib nelja punktiga ning rohked kogemused ja rivaalidest (Maroko, Gabon, Mali) oluliselt pikem pink teeb nad ka soosikuks.

D-alagrupp. Burkina Faso 4, Lõuna-Aafrika Vabariik 4, Senegal 3, Roheneemesared 0 on praegune tabeliseis. Kuna peksupoisi ehk Roheneemesaartega pole seni ainsana mänginud LAV, tuleb neid lugeda kergeks soosikuks, aga seis on väga tihe.

E-alagrupp. Kolmel eelmisel MMil osalenud ja kahel puhul ka alagrupist edasi jõudnud Ghana ilmselt Venemaale ei sõida, sest on kahe vooruga kogunud ainult ühe punkti kunas liidril Egiptusel on kuus punkti. Nelja punktiga nende vahele mahtuv Uganda vaevalt lõpuni vastu peab. Egiptusel on hiilgav šanss esimest korda pärast 1990. aastat MMile jõuda.

Postimees ennustab: MMile pääsevad Tuneesia, Nigeeria, Elevandiluurannik, Lõuna-Aafrika Vabariik ja Egiptus.

Aasia (MMil 4,5 kohta)

Süsteem: praeguseks on alles jäänud 12 koondist, kes jaotatud kahte alagruppi, kus peetud kaheksa vooru kümnest. Mõlema alagrupi kaks paremat pääsevad MMile, kolmandate kohtade omanikud mängivad play-off’is, mille võitja kohtub Põhja-Ameerika neljanda meeskonnaga, et selgitada MMile pääseja.

A-alagrupp. Tabeliseis: Iraan 20, Lõuna-Korea 13, Usbekistan 12, Süüria 9, Katar 7, Hiina 6. Iraanil on MM-pääse taskus. Kaheksal eelmisel MMil alati kohal olnud Lõuna-Koreal on küll Usbekistanist veidi keerulisem graafik, aga kogemused annavad neile teise koha duellis siiski eelise. Kui usbekke ei taba katastroof, saavutavad nad kolmanda koha ja jõuavad play-off'i.

B-alagrupp. Tabeliseis: Jaapan 17, Saudi-Araabia 16, Austraalia 16, Araabia Ühendemiraadid 10, Iraak 5, Tai 2. AÜE pole teoreetiliselt audis, aga sisuliselt küll. Jaapanil tuleb kohtuda veel nii saudide kui ka austraallastega, mis muudab nad haavatavaks - kahest viigist ilmselt ei piisa. Austraaliaga kohtutakse küll kodus, ent Kängurumaa meeskond pole seni kaotanud ainsatki mängu. Kui seeria jätkub Saitamas, sõidab Jaapan viimaseks mänguks Saudi-Araabiaga teadmises, et vajatakse võitu. Olukord on väga põnev. Postimees ennustab edasipääsejateks Jaapanit ja Saudi-Araabiat.

Play-off. Ennustuse järgi kohtuksid play-off'is Usbekistan ja Austraalia. Kuigi kultuurilise põnevuse mõttes sooviks Usbekistani võitu - ükski Kesk-Aasia riik pole seni MMil mänginud - siis kalk pragmaatika annab võidu Austraaliale, kes pääseb maailmajagude vahelisse play-off'i.

Postimees ennustab: MMile pääsevad Iraan (koht juba kindel), Lõuna-Korea, Jaapan ja Saudi-Araabia. Kontinentidevahelisse play-off’i siirdub Austraalia.

Saudi-Araabia koondis pälvis eelmisel nädalal negatiivset tähelepanu, kui keeldus enne matši Austraaliaga leinaseisakust. MMile pääsemise võimalused on neil aga soliidsed. (Lagardere Sports via AP)/AP/Scanpix
Saudi-Araabia koondis pälvis eelmisel nädalal negatiivset tähelepanu, kui keeldus enne matši Austraaliaga leinaseisakust. MMile pääsemise võimalused on neil aga soliidsed. (Lagardere Sports via AP)/AP/Scanpix Foto: /AP

Põhja- ja Kesk-Ameerika ning Kariibi meri ehk CONCACAF (MMil 3,5 kohta)

Süsteem: praeguseks on alles jäänud kuus paremat, kes peavad kaheringilise turniiri, mille kolm paremat pääsevad MMile ja neljandat ootab play-off Aasia viienda koha omanikuga.

Tabeliseis kuue vooru järel: Mehhiko 14, Kostariika 11, USA 8, Panama 7, Honduras 5, Trinidad ja Tobago 3. Kuigi USA alustas kahe kaotusega, mis pani FIFA ametnikud tuld ja tõrva sülgama, sest ameeriklaste MMilt kõrvalejäämine oleks majanduslikus mõttes katastroof (USA on jalgpalli jaoks rikas, arenev ja kasvav turg), siis praeguseks on olukord ootuspärane - esikolmiku moodustavad Mehhiko, Kostariika ja USA, kes kõik jõudsid 2014 MMil alagrupist edasi 16 parema sekka (Kostariika ka veerandfinaali). Panama ja Honduras tegid äsja 2:2 viigi, mis ei sobinud neile kummalegi, aga sobis kõigile ülejäänutele. Neljanda koha võitluses tuleb eelis anda seni ainult ühe mängu kaotanud Panamale.

Postimehe ennustus: MMile pääsevad Mehhiko, Kostariika ja USA. Kontinentidevahelisse play-off’i siirdub Panama.

2014. aasta MMil oli Kostariika veerandfinaali jõudmine ilmselt terve turniiri suurim üllatus. EZEQUIEL BECERRA/AFP/Scanpix
2014. aasta MMil oli Kostariika veerandfinaali jõudmine ilmselt terve turniiri suurim üllatus. EZEQUIEL BECERRA/AFP/Scanpix Foto: EZEQUIEL BECERRA/AFP

Lõuna-Ameerika (MMil 4,5 kohta)

Süsteem: 10 riiki peavad kahe ja pool aasta jooksul kaheringilise turniiri, mille neli paremat pääsevad MMile ja viiendat ootab play-off Okeaania tsooni võitjaga.

Tabeliseis neli vooru enne lõppu: Brasiilia 33 (kindlustas MM-pääsme juba märtsis), Kolumbia 24, Uruguai 23, Tšiili 23, Argentiina 22, Ekuador 20, Peruu 18, Paraguai 18, Boliivia 10, Venetsueela 6.

Boliivia ja Venetsueela on ametlikult audis, Peruu ja Paraguai sisuliselt, sest mõlemat ootab kolm kohtumist tabelis endast kõrgemal olevate meeskondadega. Ülejäänud kuuest tuleb ühel suu MMist puhtaks pühkida, ent kellel täpselt, on keeruline öelda, sest tabeliseis on väga tihe.

Eesootavat kalendrit analüüsides osutus õnnetuks Ekuador, kes on ainuke juhtkuuiku liige, kel on tabelis kohtadel 7.-10. asuvate meeskondadega ees ootamas vaid üks matš. Küll aga tuleb neil mängida võõrsil Brasiilia ja Tšiili ning kodus Argentiinaga. Kõige loogilisem viiendaks jääja tundub olevat Tšiili, aga kuna ees ootab play-off Okeaania võitjaga, pole sellest hullu

Postimehe ennustus: MMile pääsevad Brasiilia (koht juba kindel), Kolumbia, Uruguai ja Argentiina. Kontinentidevahelisse play-off’i siirdub Tšiili.

Okeaania (MMil 0,5 kohta)

Süsteem: kuus paremat loositi kahte alagruppi, mille võitjad (Uus-Meremaa ja Saalomoni saared, kes sai videos nähtavas otsustavas matšis jagu Paapua Uus-Guineast) selgitavad tsooni võitja, kes kohtub kontinentidevahelises play-off’is Lõuna-Ameerika viienda meeskonnaga.

Saalomoni saarte meeskond koosneb kahe erandiga kohaliku liiga mängijatest, aga Uus-Meremaa meeskonnast leiab nii Prantsusmaa kui ka Hollandi kõrg- ning samuti Inglismaa esiliiga jalgpallureid. Kui imet ei juhtu, võidab Uus-Meremaa.

Postimehe ennustus: Kontinentidevahelisse play-off’i siirdub Uus-Meremaa.

Kontinentide vahelised play-off’id (MMil 2 kohta)

Süsteem: kodus-võõrsil kohtumised, kus vajadusel võetakse võitja (loe: MMile pääseja) selgitamiseks appi lisaaeg ja penaltid.

Vastavalt ennustusele moodustuksid paarid Panama – Austraalia ning Uus-Meremaa – Tšiili. Teises paaris suurt küsimust ei tohiks tekkida, sest Tšiili jõud peaks olema selgelt tugevam (tegelikult kehtib sama tõdemus ükskõik millise Lõuna-Ameerikast Okeaania tsooni võitjale vastu tuleva meeskonna kohta).

Panama – Austraalia duell on aga hoopis põnevam. Kuigi Austraalia on osalenud kolmel MMil järjest ja Panama mitte kunagi mitte ühelgi, tuleb Kesk-Ameerika meeskonda pidada soosikuks. CONCACAF näitas eelmisel MMil oma tugevust (kolm meeskonda 16 seas), aga Aasia nõrkust (ei ainsatki meeskonda 16 seas). Panama jõudis maailmajao meistrivõistlustel (Gold Cup) nii 2011, 2013 kui ka 2015 vähemalt poolfinaali ning on käimasolevas MM-valiksarjas viigistanud nii USA (vaata videot), Mehhiko kui ka Kostariikaga. Panama meeskond saab tegutsemis-keskkonna tõttu Austraaliast rohkem tasemel võistluskohtumisi, mis annab neile antud paaris eelise.

Postimehe ennustus: MMile pääsevad Tšiili ja Panama.

Euroopa (MMil 13 kohta + korraldaja Venemaa)

Süsteem: üheksa valikgrupi võitjad tagavad otsepääsme ning kaheksa paremat teise koha omanikku loositakse play-off’iks nelja paari, mille võitjad pääsevad samuti MMile.

A-alagrupp: Rootsi 13, Prantsusmaa 13, Holland 10, Bulgaaria 9, Valgevene 5, Luksemburg 1. Prantsusmaa kapteni ja väravavahi Hugo Lloris pirukas kinkis Rootsile võidu, mis kergitas nad väravate vahe alusel liidriks, aga Prantsusmaa on siiski soosik, sest neid ootab ees kolm, Rootsit aga ainult üks kodumäng. Kui Holland ei soovi teist suurturniiri järjest telekast vaadata, vajavad nad allesjäänud neljast mängust ilmselt vähemalt üheksat punkti. Ennustus: 1. Prantsusmaa, 2. Rootsi.

B-alagrupp: Šveits 18, Portugal 15, Ungari 7, Fääri saared 5, Andorra 4, Läti 3. Šveits juhib, sest alistas avavoorus kodus Portugali 2:0, ent kui kordusmäng lõpeb Cristiano Ronaldo & Co võiduga, on eelis juba valitsevatel Euroopa meistritel, sest nende väravate vahe on hetkel 10 võrra parem. Mullusel EMil 16 sekka jõudnud Ungari langes seoses Andorralt saadud 0:1 kaotusega lõplikult konkurentsist. Ennustus: 1. Portugal, 2. Šveits.

C-alagrupp: Saksamaa 18, Põhja-Iirimaa 13, Tšehhi 9, Aserbaidžaan 7, Norra 4, San Marino 0. Täiseduga juhtiv Saksamaa võidab kindlasti, lahtine on teise koha omanik. Ülioluliseks kujuneb 4. septembri matš Põhja-Iirimaa - Tšehhi. Kui külalised seda ei võida, on teise koha šansid sisuliselt kadunud. Ennustus: 1. Saksamaa, 2. Põhja-Iirimaa.

D-alagrupp: Serbia 12, Iirimaa 12, Wales 8, Austria 8, Gruusia 3, Moldova 2. Fantastiliselt viigirohke alagrupp - 18 mängust täpselt pooled on lõppenud viigiga. Esimene murdepunkt on 2. septembri matš Wales - Austria, mille kaotaja jätab MMiga hüvasti. Viigi puhul muutuvad mõlema šansid kasinaks. Samas loodavad Wales ja Austria igal juhul et 5. septembri Serbia - Iirimaa matš jääks viiki, sest see suurendaks nende mõlema šanssi püüda esikohta. Rohkete viikide tõttu võib just antud alagrupp vabalt olla see, mille teise koha omanik play-off'i ei pääse. Ennustus: 1. Serbia, 2. Iirimaa.

Serbia ja Wales tegid pühapäeval Belgradis 1:1 viigi. Pedja Milosavljevic/SIPA/Scanpix
Serbia ja Wales tegid pühapäeval Belgradis 1:1 viigi. Pedja Milosavljevic/SIPA/Scanpix Foto: Pedja Milosavljevic/SIPA/Pedja Milosavljevic/SIPA

E-alagrupp: Poola 16, Montenegro 10, Taani 10, Rumeenia 6, Armeenia 6, Kasahstan 2. Mulluse EMi veerandfinalist Poola püsib kaotuseta ja võidab alagrupi kindlalt. Neid tasub MMil peale passida, tõusev jõud! Teise koha saatus on väga lahtine. Montenegro võõrustab septembris Rumeenia ja oktoobris Taanit ehk omab lähirivaalide ees koduväljakueelist. Ennustus: 1. Poola, 2. Taani.

F-alagrupp: Inglismaa 14, Slovakkia 12, Sloveenia 11, Šotimaa 8, Leedu 5, Malta 0. Isegi, kui Inglismaa oskab kodus Slovakkiale või Sloveeniale kaotada, peaksid nad ikkagi alagrupi võitma, sest kummalgi lähijälitajal pole erinevalt Inglismaast alles kahte matši Leedu või Maltaga. Teise koha omaniku otsustab ilmselt 1. septembri matš Slovakkia - Sloveenia. Ennustus: 1. Inglismaa, 2. Slovakkia.

G-alagrupp: Hispaania 16, Itaalia 16, Albaania 9, Iisrael 9, Makedoonia 3, Liechtenstein 3. Eeldatult on kaks suurt võitnud kõik matšid peale omavahelise, kus tehti 1:1 viik. Alagrupi võitja peaks otsustama 2. septembril Santiago Bernabeul peetab Hispaania - Itaalia matš. Kuna Hispaanial on hetkel parem väravate vahe ja üks matš Liechtensteiniga pidamata (kodus võideti 8:0), kuulub esikohavõitluses kerge eelis neile. Ennustus: 1. Hispaania, 2. Itaalia.

Sügisel jäi Itaalia - Hispaania MM-valikmäng 1:1 viiki. Uuesti kohtutakse 2. septembril.   REUTERS/Stefano Rellandini/Scanpix
Sügisel jäi Itaalia - Hispaania MM-valikmäng 1:1 viiki. Uuesti kohtutakse 2. septembril.   REUTERS/Stefano Rellandini/Scanpix Foto: STEFANO RELLANDINI/REUTERS

H-alagrupp: Belgia 16, Kreeka 12, Bosnia ja Hertsegoviina 11, Küpros 7, Eesti 4, Gibraltar 0. Belgia võidab alagrupi, kui 1) saab kodus jagu nii Küprosest kui ka Gibraltarist, 2) ei kaota võõrsil nii Kreekale kui ka Bosniale. Seega, Belgia võidab alagrupi. Teise koha duellis on eelis Kreeka päralt, sest neid ootab kolm, Bosniat aga ainult üks kodumäng. Ennustus: 1. Belgia, 2. Kreeka.

I-alagrupp: Horvaatia 13, Island 13, Türgi 11, Ukraina 11, Soome 1, Kosovo 1. Väga põnev olukorda, aga esitame mõned ratsinaalsed argumendid: 1) Island ja Horvaatia saavad veel mängida mõlema peksupoisiga (Soome ja Kosovo), kunas Türgi ja Ukraina saavad hõlpsaid punkte teenida vaid korra, 2) lisaks on Islandil ja Horvaatial kahepunktine edumaa, 3) Horvaatia väravate vahe on +9, Islandil +3, 4) Horvaatia kohtub võõrsil nii Türgi kui ka Ukrainaga, Island ainult Türgiga. 2. septembri Ukraina - Türgi matš määrab, kumb neist kahest omab jätkuvalt võimalust esikohta püüda (viik ei passi kummalegi). Ennustus: 1. Horvaatia, 2. Island.

Island alistas MM-valiksarjas viimati kodus 1:0 Horvaatia.  Goran Stanzl/PIXSELL/PA Images/Scanpix
Island alistas MM-valiksarjas viimati kodus 1:0 Horvaatia.  Goran Stanzl/PIXSELL/PA Images/Scanpix Foto: Goran Stanzl/PIXSELL/PA Images

Postimehe ennustus: MMile pääsevad Prantsusmaa, Portugal, Saksamaa, Serbia, Poola, Inglismaa, Hispaania, Belgia, Horvaatia. Play-off’i kvalifitseeruvad Rootsi, Šveits, Põhja-Iirimaa, Iirimaa, Slovakkia, Itaalia, Kreeka, Island. Teise koha omanikest jääb välja Taani.

Play-off’i paaride loosimisel antakse FIFA edetabeli põhjal neljale riigile asetus. Kindlad saavad selle pälvimises olla Šveits ja Itaalia, kes tuleb mõlemad seega ka MMile ennustada. Ülejäänud kuue seast tasub esile tõsta Põhja-Iirimaad, sest neil on raudne kaitse (kuue mänguga on sisse lastud vaid kaks palli). Viimase edasipääseja puhul jätame ratsionaalsuse ja panustame romantilise ajendi toel Islandile.

Ennustus: play-off’ist pääsevad MMile Šveits, Itaalia, Island ja Põhja-Iirimaa.

Kokkuvõte

Postimees ennustab, et üks päev vähem kui aasta pärast algaval 21. jalgpalli MMil mängivad need 32 meeskonda.

  • Aafrika: Tuneesia, Nigeeria, Elevandiluurannik, Lõuna-Aafrika Vabariik ja Egiptus.
  • Aasia: Iraan (koht juba olemas), Lõuna-Korea, Jaapan, Saudi-Araabia.
  • Põhja- ja Kesk-Ameerika ning Kariibi meri: Mehhiko, Kostariika, USA, Panama.
  • Lõuna-Ameerika: Brasiilia (koht juba olemas), Kolumbia, Uruguai, Argentiina, Tšiili.
  • Okeaania: -.
  • Euroopa: Prantsusmaa, Portugal, Saksamaa, Serbia, Poola, Inglismaa, Hispaania, Belgia, Horvaatia, Šveits, Itaalia, Island, Põhja-Iirimaa + korraldaja Venemaa.

Kui nii läheks, näeks MMil kahte debütanti (Island ja Panama) ning võrreldes 2014. aasta MMiga oleks värskeid osalejaid üheksa (Tuneesia, LAV, Egiptus, Saudi-Araabia, Panama, Serbia, Poola, Island, Põhja-Iirimaa).

MMil osalejad selguvad 14. novembriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles