Galerii: seiklusvõistluse võitja oli rajal ligi 14 tundi!

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

22. juuni päikeseloojangul Lahemaalt, Tammispea rannast alanud ja Pärnus lõppenud seiklusspordi võistluse võitis üksikvõistleja Rait Pallo. Pallo kulutas 220 km distantsiga rannast rannani teekonnale läbi öise ja varahommikuse Eestimaa 13 tundi 58 minutit.

Teisena lõpetas võistkond Seiklushunt koosseisus Lauri Malsroos ja Arvi Anton, kes kaotasid lõpuks Pallole 13 minutiga. Kolmas koht kuulus kogenud seiklussportlasele Heiti Hallikmale ajaga 14 tundi 46 minutit.

Võistlusrada oli jagatud kolmeks etapiks, mis tuli kaardi või GPS seadme abil ise navigeerides läbida vastavalt jalgsi, jalgrattaga ja kajakiga. Võistlus algas 40km maastikujooksuga läbi öise Lahemaa ja Kõrvemaa, mille liidrid lõpetasid kella 2 paiku öösel Kõrvemaa Matka-ja Suusakeskuses. Vahetusalas toimetas kõige kiiremini Heiti Hallikma ja lahkus enne konkurente ligi 140 km pikkusele jalgratta etapile Soomaa suunas.

Jälitajad - rattaorienteerumise maailmameister Lauri Malsroos võistkonnakaaslase Arvi Antoniga ja üksikvõistleja Rait Pallo - püüdsid Hallikma Kõrvemaa suusaradadel peagi kinni, kuid siis tehti läbi Aegviidu liikudes erinev teevalik ning kolmik pääses Hallikmal eest. Liidrid arendasid väikses grupis rattarajal läbi öö kiiret tempot ja kasvatasid üksi sõitnud Heiti Hallikma ees edu, läbides vigadeta kontrollpunktid Kautla memoriaalil, Hirvelaanes, Paluküla Hiiemäel ja Mukri rabas.

Liidrid jõudsid viimasesse vahetusalasse Jõesuu külas Pärnu ja Navesti jõe ühinemiskohas kell 8 Võidupüha hommikul ning alustasid ca 40 km kajakisõitu Pärnu suunas. Ühese kajakiga sõitnud Pallo suutis pikal sõidul kaheses paadis liikunud Malsroos-Antonist ette rebida ja finišini edu hoida.

Võitja sõnul oli ekspeditsiooni rada raske, kuid pakkus ka palju silmailu. Paljud võistlejad pidasid kaunimateks ekspeditsiooni trassile jäänud paikadeks Jussi järvi Kõrvemaal ja Mukri raba Raplamaal.

Expedition Estonia 2017 võitja Rait Pallo vahetusalas Kõrvemaal / Foto: Silver Eensaar
Expedition Estonia 2017 võitja Rait Pallo vahetusalas Kõrvemaal / Foto: Silver Eensaar Foto: AFP / Scanpix

Naisvõistlejatest lõpetas esimesena Eleri Hirv ajaga 17 tundi 4 minutit ning segavõistkondadest võistkond Hawaii koosseisus Mari Kaseväli ja Karel Kruuser ajaga 17 tundi ja 52 minutit.

Samal ajal, kui võitjad Pärnus finišeerusid, olid tagumised võistlejad alles Kõrvemaal. Rahulikum kulgemine andis võimaluse lisaks sportlikule pingutusele ka vaatamisväärsustega tutvuda ja vahetusalades maitsvate roogadega keha kinnitada.

Viimased paadid läksid jõele jaaniõhtul pärast keskööd. Jaaniööl tõusis Pärnu jõele tihe udu ning temperatuur langes 6 kraadini, mistõttu mõned võistkonnad otsustasid Sindi paisust kogemata alla sõitmise hirmus valget aega oodata ja kaldalt jaanilõkete äärest sooja otsida. Üks võistkond leidis lahkete kohalike juures ka ulualust.

Varahommikul uuesti jõele läinud viimased võistlejad lõpetasid teekonna Pärnus alles Jaanipäeval kell 14. Hoolimata raskest pikast rajast ei katkestanud ekspeditsiooni ükski alustanud 80st võistlejast, mis kinnitab Eesti rahva visadust ja meelekindlust kõik alustatu edukalt lõpuni viia!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles