Maineuurija Veerpalu juhtumist: üliemotsionaalses olukorras on valikud must-valged

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu tunnistas pressikonverentsil, et on andnud positiivse dopinguproovi
Andrus Veerpalu tunnistas pressikonverentsil, et on andnud positiivse dopinguproovi Foto: Priit Simson

Maineuurija ja Tartu Ülikooli õppejõu Aune Pasti hinnangul on Andrus Veerpalu veel kangelane, kuid Eestis valitseb üliemotsionaalne olukord, kus valikud on must-valged.

Pasti sõnul on meil kolme tüüpi kangelasi: meediakangelased ehk karnevalieliit, fantaasiakangelased nagu rahvuskangelane Kalevipoeg ja tegelikud kangelased nagu Andrus Veerpalu, Kristina Šmigun, Erki Nool ja paljud teised, kelle nimi on vähemtuntud kui nii mõnelgi meediamullil.

Tõelisi kangelasi on Pasti selgituste kohaselt vähe, sest selleks saamine nõuab erakordseid isikuomadusi ja tavaliselt ka palju tööd või erakordset annet või mõlemat.

«Kangelaseks ei saa hakata. Andrusest on saanud kangelane tänu aastatepikkusele tööle, üliinimlikule vaevanägemisele ning ehk ka andele, õnnele ja kindlasti pere ja meeskonna toetusele,» hindas Past. «Andrus Veerpalu on tõeline kangelane.»

Pasti sõnul näitab Facebookis Andrus Veerpalu toetuslehega ühinenud inimeste arv, et kangelasega tahetakse samastuda ja kangelasega tekib osalustunne.

«Inimesed on Veerpalule tänulikud, et ta on «meie», meie hümn on olümpial mänginud, meie lipp on lehvinud kordi ja kordi, jõudes läbi telekanalite miljonitesse kodudesse,» selgitas Past. «Annaks taevas, et kõik mõistaksid, et hetke väga halvas situatsioonis on kõige suurem kannataja Veerpalu.»

Kommunikatsioonikonsultandi sõnul on praegu õhus palju küsimusi: kas Veerpalu on õige või vale, kas ta on kangelane või troonilt kukkunud kangelane ehk antikangelane, kas ta hakkab noori sportlasi treenima või hoopis  jagama jahmatavaid intervjuusid teemal, kuidas ta dopingut kasutas?

«Arvan, et lahendus sõltub täna asjatundjatest. Neist, kes teavad dopingu tuvastamisest ja tulemuste vaidlustamisest, kes teavad, millised reegleid ja seadusi tuleb järgida,» ütles ta. «Iga spetsialist peaks oma rida edasi ajama, kuni tõde on selgunud.»

Pasti hinnangul on Veerpalu täna veel kangelane, kuid kui kangelane osutub antikangelaseks, on avalikkuse karistus tohutu, sest isiklikult petetuna tunnevad end kõik.

Tema arvates võib pärast emotsioonide lahtumist kuulda asjalikke, kuid hoopis igavamaid selgitusi nii dopinguproovi võtmisest kui ka võimalustest, mis seda kasvuhormooni esile tuua võivad.

«Kas juhul, kui alles jääb ainult usk Andruse sõnadesse, et ta pole dopingut kasutanud, siis need, kes ei jaksa teda uskuda, pilluvad ta kividega surnuks?» küsis ta. «Praegu on üliemotsionaalne olukord, valikud on must-valged. Kas juhul, kui ei suudeta dopingukahtlust ümber lükata, muutuvad olematus ka kõik Veerpalu võidud?»

Pasti sõnul on oluline keerulises olukorras enda jaoks tõde leida, toetuda asjatundjatele ja mitte lasta end tõest kõrvale meelitada.

«Ühe dopinguproovi vastas teisel kaalukausil on aastad täis rasket tööd, eneseületamist, meeskonnatööd, loobumisi,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles