Kommunikatsioonikonsultant suusaliidule: tõde, tõde ja veel kord tõde

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aune Past
Aune Past Foto: Ove Maidla

Kommunikatsioonikonsultandi ja Tartu Ülikooli õppejõu Aune Pasti sõnul on suhtekorralduse esimene reegel: tõde, tõde ja veel kord tõde.

Pasti sõnul töötab iga organisatsioon oma reeglite järgi ja oluline on, et need reeglid ei läheks vastuollu riigis  toimivate seadustega.

Õppejõud toonitas samas, et kui suusaliidu käitumist dopingut puudutavas kommunikatsioonis reguleerivad rahvusvahelised normid, siis kõneisikud poleks saanud neid rikkuda, ükskõik, kui palju kellegi suu oleks verelaskmist aimates sülge jooksnud.

«Kirjutatud seadustele lisaks on meil hea käitumise tavad. Suhtekorralduse esmane reegel on: tõde, tõde ja veel kord tõde! Sellest lähtuvad professionaalsed suhtekorraldajad,» selgitas Past.

Past lisas samas, et ebaprofessionaalne kommunikatsioonikäitumine põhjustab tarbetuid kannatusi.

«Mida teha, kui ei tahaks üldse rääkida, kui ei ole head uudist, vaid on ehmatus halbadest uudistest? Valetada? Loota, et ehk läheb üle? Teadlik valetamine ei kuulu professionaalse suhtekorralduse arsenali,» sõnas Past.

Tema väitel on valetamine mõistetav vaid siis, kui sellega hoitakse ära suured inimkaotused.

«Aga ma ei oska sellist situatsiooni hetkel ette kujutada. Vastus «Ei kommentaari» olnuks ka naljanumber,» lisas ta. «Aga aus tunnistamine, et probleem on olemas, selle lahendamine võtab aega nii ja nii palju, sellest praegu kõnelemist keelab meil see ja see norm või seadus, oleks olnud kõigi suhtes säästvam.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles